Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Preiskava Jankovićevega kanalizacijskega kanala na zahtevo SDS in NSi

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th maj 2023, 05:48 pop

Odreditev parlamentarne preiskave zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0 na območju ljubljanskega vodonosnika Ljubljanskega polja, je danes zahtevalo sedemindvajset poslancev SDS in osem iz NSi. Gradnja je projekt župana Zorana Jankovića. To je prva preiskovalna komisija v tem mandatu na zahtevo opozicijskih poslancev, doslej so dve “preiskovalki” ustanovili iz vladne koalicije. Preiskovalno komisijo, ki preiskuje medije, ki so naklonjeni opoziciji, vodi Mojca Pašek Šetinc (Svoboda), komisijo, ki preverja domnevne politične zlorabe policije, pa Miha Lamut (Svoboda).

Kot so sporočili iz SDS preiskavo Jankovićevega kanalizacijskega kanala zahtevajo, ker je pri projektu prihajalo do številnih nepravilnosti, kršitev zakonodaje in izigravanje zakonodaje pri postopku za izdajo vodovarstvenega soglasja. Projekt predstavlja poseg na vodovarstvenem območju, ki napaja zajetji pitne vode Šentvid in Kleče. Gre za vodonosnik, ki predstavlja pomemben vir pitne vode za prebivalce Mestne občine Ljubljane in druge. Kot je na novinarski konferenci povedala poslanka Anja Bah Žibert (SDS), je pravica do pitne vode ustavno zaščitena. “Nihče v tej državi te nenadomestljive dobrine ne sme ogrožati. Gre za ekološko nasilje in ekološki kriminal, saj se ogroža pitna voda za več kot 300 tisoč prebivalcev.” 

Anja Bah Žibert (SDS)

Za nameravani poseg bi bilo potrebno izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. Prav tako omenjeni projekt, opozarjajo iz SDS, nima ocene požarne varnosti in potresne varnosti. Gradnja se nadaljuje, kljub temu, da MOL nima vseh ustreznih dovoljenj za gradnjo. Z zlorabo moči prihaja tudi do incidentov, pri čemer lastnike zemljišč, ki opozarjajo na nezakonitosti pri gradnji, skušajo odstraniti z uporabo sile.

Koalicija se na poziv Slovenske demokratske stranke ni odzvala. “Računali smo, da bo prevladal razum, a objem z županom Jankovićem je očitno močnejši” je na novinarski konferenci ocenila Bah Žibert.

Celotna zahteva za preiskavo je takšna:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu