Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Janković ne ve, katerim novinarjem je častil kosila

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 14th maj 2023, 12:09 pop

Po prikrivanju podatkov, katerim novinarjem je župan Zoran Janković plačal kosilo, ko so me odpravili z nasvetom, naj te podatke iz medijev izbrskam sam in po pritožbi k informacijski pooblaščenki, so iz mestne občine Ljubljana ubrali novo taktiko. Zdaj trdijo, da ne vedo, katerim novinarjem je župan častil kosilo in mi zaradi tega ne morejo odgovoriti. Tudi ta odgovor je nenavaden. Za podatek, komu so plačali kosilo, sem prosil, ker je župan Zoran Janković zavrnil pojasnila ekipi Tarče RTV Slovenija, ki jo vodi Erika Žnidaršič, o gradnji kanalizacijskega voda čez območje, kjer v Ljubljani črpamo pitno vodo, ker iz Tarče niso prišli na ogled tega projekta in kosilo z županom po njem. Vsaj to, da tam ni bilo novinarjev Tarče, je župan s sodelavci že vedel in opazil. Najbrž pa pozna še kakšnega novinarja in medij, s katerim je kosil.

V novinarstvu je znano, da ni zastonj kosil. Po novem pa še, da so pri Zoranu Jankoviću kosila z neznanimi novinarji.

Iz kabineta Zorana Jankovića so mi na vprašanje, katerim novinarjem so plačali kosilo, najprej odgovorili, naj to ugotovim sam iz poročanj medijev. So pa že prvič pojasnili, da je bilo na kosilu petinštirideset oseb in da je vse skupaj stalo 2.225 evrov. Ker odgovor, da naj z detektivskim delom sam ugotovim, katerim novinarjem je Janković plačal kosilo, ni bil najbolj dostojen za državno ustanovo, sem se pritožil informacijski pooblaščenki, ki je mestno občino opozorila, da to ni odgovor, pa še ta ne odgovor so poslali prepozno in da jih lahko, če bodo pri takšnem ravnanju vztrajali, po zakonu čaka precejšnja globa. Tako:

Po tem posredovanju informacijske pooblaščenke so mi iz mestne občine poslali dodaten in nekoliko manj nesramen odgovor. Zdaj trdijo, da o tem, kateri predstavniki medijev so bili na kosilu z županom, nimajo nobenih podatkov, ker ne vodijo evidenc in ne preverjajo, kdo od novinarjev k njim pride in komu plačajo kosilo in mi zaradi tega ne morejo odgovoriti, s kom je bil župan na kosilu.

Tako so to sporočili iz mestne občine:

Spoštovani,

seznama novinarjev, snemalcev in fotoreporterjev, ki so se udeležili ogleda projektov in nato kosila, vam ne moremo posredovati, ker ga nimamo.

Novinarji, ki se udeležujejo županovih rednih novinarskih konferenc, velikokrat sprašujejo o delih na posameznih projektih. Zato smo se odločili, da jim na terenu pokažemo, kako potekajo dela. Ko smo določili datum ogleda projektov, smo to sporočili novinarjem na naši redni novinarski konferenci, nato smo na urednike medijskih hiš, ki se udeležujejo naših novinarskih konferenc, naslovili pisno oz. ustno vabilo na oglede.

Uredniki posameznih uredništev ali novinarji so nam sporočili število oseb, ki se bodo udeležile ogledov, nekateri do zadnjega dneva niso vedeli, ali in kdo bo dejansko prišel, nekateri so ustno potrdili svojo prisotnost, nato so namesto njih prišli drugi, zato poimenskega seznama nismo pripravljali.

Po ogledih je sledilo kosilo. Tudi tam nismo posebej preverjali, kdo od prisotnih na ogledih se je dejansko udeležil kosila. Razpolagamo samo s podatkom o številu udeleženih in končnem znesku, ki ga je plačala MOL, kar smo vam v odgovoru že posredovali.

Ker preostalih zahtevanih podatkov iz zgoraj navedenega razloga nimamo, vam jih ne moremo posredovati.

Lep pozdrav,

Sania Huskić Hočevar, vodja Odseka za odnose z javnostmi
Mestna uprava
Kabinet župana
Odsek za odnose z javnostmi

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu