Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

V bližini Bahmuta umrl francoski novinar, parada v Moskvi brez tankov in letal

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th maj 2023, 06:38 pop

Novinar francoske tiskovne agencije (AFP) Arman Soldin je umrl v ruskem raketiranju območja zahodno od Bahmuta v Ukrajini. Do obletnice zmage Sovjetske zveze nad nacizmom v drugi svetovni vojni Rusi tega mesta niso osvojili. Vodja zasebnega vojaškega podjetja Wagner Jevgenij Prigožin, ki je zadnje dni nad trupli svojih vojakov besnel, da mu rusko obrambno ministrstvo ne pošilja dovolj streliva, zaradi česar ima strašanske izgube, napovedal pa je celo, da bo danes umaknil s svojo vojsko iz mesta, je sporočil, da je napredoval še nekaj sto metrov, hkrati pa rusko vojsko obtožil, da bežijo na bokih. Bahmut, v katerem je pred vojno živelo 75.000 ljudi, poskušajo Rusi neuspešno osvojiti že devet mesecev. Informacije, da bi naj tam zadnje dni napredovali tudi Ukrajinci, je slišati tudi iz drugih virov. A v Bahmutu je skoraj nemogoče ugotoviti, kaj je propaganda, kaj pa res.

Edini novinarji, ki lahko preverijo, so tisti, ki so tam. Arman Soldin je trud, da bi pošteno poročal, z življenjem plačal na območju Chasiv Yara, kjer potekajo spopadi za pomembno logistično pot, ki je za oskrbo ukrajinskih enot v Bahmutu.

Soldin je zadnji med doslej najmanj petnajst novinarji in medijskimi delavci, ki so izgubil življenje pri poročanju iz krajev spopadov v Ukrajini. Med žrtvami je šest ruskih novinarjev, štirje Ukrajinci, Italijan, Američan, Litvanec in Irec. Prvi žrtvi konflikta sta bila že leta 2014 v Donbasu italijanski novinar Andrea Rocchelli in njegov prevajalec, ki je bil po državljanstvu Rus, Andrej Mironov.

Kraj spopada, kjer je umrl Soldin je z modro puščico označen na zemljevidu zahodno od Bahmuta:

V Moskvi je bila včeraj parada ob obletnici zmage nad nacizmom, ki jo Rusi praznujejo dan pozneje kot Zahod. Na tradicionalni paradi tokrat ni bilo množice tankov in tudi prelete letal so odpovedali. Mimo Kremlja je na začetku povorke peljal le zgodovinski T-34 v spomin na nekdanjo slavo Sovjetske zveze. Večji del najboljših ruskih oklepnikov je v Ukrajini, lep del je uničen.

Ruski predsednik Vladimir Putin je po hudem polomu v Ukrajini, ko so Ukrajinci njegovo vojsko, ki je poskušala okupirati državo, namesto z rožami in hitro menjavo oblasti sprejeli z učinkovitim protitankovskim in drugim orožjem in s srdito obrambo svoje države, znova izrekal ostre obtožbe na račun Zahoda in ustvarjal vtis, da je napadena Rusija, da bi prikril, da je njegova država agresor, ki je v resnih težavah. Sprožil pa je te težave Putin sam, ko je okupiral Krim.

Veliko je ugibanj, da bi prav Krim lahko bil eden glavnih ciljev ofenzive Ukrajine, ki bi se po napovedih iz Kijeva lahko začela v naslednjih tednih.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu