Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Po članarinah Svoboda ni največja stranka

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 2nd maj 2023, 11:54 dop

SDS Janeza Janše je s 1.853.858 evri lani zbrala največ denarja med vsemi strankami, sledi novinka Gibanje svoboda Roberta Goloba z 1.398.178. Svoboda je po skupni vsoti zbranega denarja prehitela SD, ki ima desetletja dolgo tradicijo. To kažejo finančna poročila strank za lansko leto. Primerjava prihodkov SDS in Svobode v letu kar trojnih volitev pokaže, da je Svoboda več kot SDS zbrala z dotacijami iz državne ravni, kar odseva rezultat aprilskih volitev poslancev. Višini mesečnih dotacij je odvisna od števila volivcev. Več kot jih je, več je denarja. Daleč zadaj pa je Svoboda ostala pri prihodkih iz občin, kjer se jim bodo letos prihodki povečali, ker so na volitvah občinskih svetnikov lani skoraj dohiteli SDS, ki je bila na volitvah v lokalne svete ponovno najuspešnejša med vsemi strankami. Primerjalna struktura prihodkov iz bilanc obeh največjih strank za lansko leto je takšna:

V lanskem letu, ker so bile kar trojne volitve, so vse stranke porabile veliko več denarja kot zbrale, za to sta se predvsem Svoboda in SD močno zadolžili. Več o tem lahko preberete v dodatnem članku:

Svoboda lani ni bila na vrhu med strankami po zbranih članarinah, ji je pa pri tem uspel največji skok v primerjavi z letom prej, ko niso zbrali nič. Po zbranih članarinah je Svoboda lani skoraj že ujela NSi Mateja Tonina, a je še daleč za SD Tanje Fajon in SDS, ki sta s članarinami lani zbrali več kot sto tisoč evrov.

Članarina 2022 SDS, SD, NSi

Zanimiva podrobnost, ki kaže podporo ljudi, je denar zbran z delom dohodnine, ki jo državljani prostovoljno namenijo strankam. Pri tem je bil lani vrstni red podoben kot pri članarinah. Na vrhu so bile SDS, SD in NSi. V letnem poročilu Svobode podatka o teh prihodkih nisem našel.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu