Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Po šoku za Goloba v Delu sta POP TV in Dnevnik Svobodo vrnila pred SDS

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 25th april 2023, 09:52 dop

Po raziskavi Mediane za Delo, po kateri je SDS prvič po letu dni prehitela Svoboda, sta raziskavi javnega mnenja za POP TV in Dnevnik, ki sta bili objavljeni v nedeljo in danes, stranko Roberta Goloba spet vrnili na vrh. A SDS Janeza Janše je blizu in bi jo tudi po teh raziskavah danes volilo krepko več volivcev kot pred letom. Mediana za POP TV in Ninamedia za Dnevnik kažeta, da je SD Tanje Fajon pred NSi Mateja Tonina, nekoliko v ozadju pa Levica Luke Meseca. Ninamedia manjših strank v vprašalniku ne ponuja, po POP TV pa bi Resni.ca Zorana Stevanovića in SLS Marka Balažica, če bi bile volitve to nedeljo, prišli v državni zbor. Resni.ca skoraj že dohiteva Levico.

Presenečenje meritve Mediane za POP TV je, da bi v parlament, če upoštevamo le za stranke opredeljene volivce, le glasovi teh štejejo na volitvah, prišli dve majhni stranki, ki jima na zadnjih volitvah to ni uspelo: Resni.ca in SLS. A sta obe blizu praga in meritve, ko gre za majhne stranke, niso zelo natančne. Resni.ca ne zaostaja veliko za Levico, ki se je zadnji teden proslavila z obiskom ministrice za kulturo Aste Vrečko na Čebinah, s čemer je v imenu države počastila ustanovitev komunistične partije, ki je pozneje pomagala izvesti revolucijo v Jugoslaviji in si s tem zagotovila desetletja totalitarnega vladanja.

Če primerjamo bi po Ninamedii za Dnevnik pridobile čisto vse parlamentarne stranke. Razlog za to je preprost. Drugih strank v vprašalniku sploh ne ponujajo. Kako anketarji vprašujejo, vpliva na rezultat. To je dobro svarilo, da moramo rezultate teh raziskav brati z veliko previdnostjo. Med strankami v DZ je tudi po Ninamedii, ki je v lasti Nikole Damjanića, ta politično sodi v krog Zorana Jankovića, v primerjavi z volitvami največ pridobila SDS. Ko gre za vrstni red, pa je SD preskočila NSi.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. Med te štejem tudi izbiro “druge” stranke. Pri Dnevniku ta mesec kategorije “druge stranke” niso niti prikazali. Koliko znaša, sem preračunal sam. Izvirni deleži podpore različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj preračunov, so takšni (s klikom lahko vse preglednice povečate):

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu