Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

SD TVS vrača pred Levico, potaplja pa SMC in SAB

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 29/03/2019)

Visoko popularnost LMŠ Marjana Šarca in precej nižjo SDS Janeza Janše na drugem mestu še naprej ugotavlja agencija Ninamedia, rezultate je v nedeljo objavila javna televizija. V primerjavi z njihovo meritvijo pred mesecem je podpora LMŠ nekoliko upadla, SDS pa zrasla. A precej drugačno sliko pokaže primerjava z meritvijo Mediane za POPTV, ki je bila objavljena teden po prejšnji raziskave Ninamedie, po kateri je LMŠ krepko nižje kot v obeh meritvah Ninamedie, SDS pa precej višje. Velike razlike, tudi v vrstnem redu, so tudi pri manjših strankah. Po POPTV je Levica Luke Meseca prehitela SD Dejana Židana, Ninamedia, ki tradicionalno kaže veliko boljše rezultat SD, pa je to stranko vrnila pred Levico, je pa, nekoliko presenetljivo po Ninamedii obe levi stranki prehitela opozicijska NSi Mateja Tonina, ki ji je vzpon nakazal že Mediana na POPTV, a tako visoko kot po tej zadnji meritvi Nnamedie letos še nikoli ni bila.

Je Mesec prehitel Židana ali ni?

Pri obeh raziskavah je treba biti zelo previden, v lanskem letu smo bili priča zelo podobnim ugotovitvam, kako LMŠ in takrat tudi SD odločno prehitevata SDS, a so volitve potem pokazale povsem drugačno razmerje sil. SDS je LMŠ in SD na volitvah krepko prehitela tudi v seštevku. Primerjave raziskav javnega mnenja predstavljam tako, da upoštevam le opredeljene anketirane, ki edini štejejo tudi na volitvah in to omogoča primerjave. Deleže neopredeljenih preračunam sorazmerno podpori, ki so jo stranke dobile med opredeljenimi. Zadnje tri mesece so rezultati raziskav, ki jih objavljata POPTV in TVSLO, za pet večjih strank takšni:

Lani pol leta pred volitvami poslancev LMŠ ni odskočila tako visoko kot v letošnjem letu, precej višje deleže pa je takrat dosegala SD. A volitve so vse skupaj povsem na glavo. Rezultati so bili lani v prvi polovici leta do volitev takšni:

Javna televizija je zadnje mesece krepko popravila način, kakor rezultate raziskave javnega mnenja objavlja. Po novem tudi na tej televiziji izvemo tudi, kolikšnega delež anketiranih ne prikazujejo, ker njihovi glasovi niso za največje stranke. Deleži se jim zdaj izidejo na sto odstotkov.

SMC še kar močna, SMC več ni

Decembra lani sem zaradi necelovitega obveščanja javnosti za pojasnilo prosil varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovska, ki mi je (hitro) odgovorila, da ji je urednica dnevno informativnega programa Nataša Rijavec pojasnila, da pri predstavitvah mesečnih anket VOX POPULI zaradi velikega števila strank poenostavljajo grafične prikaze in da drugače ne morejo. Todorovska je dodala, da bodo pa poslej vsaj v članku na spletni strani, kjer ni prostorskih omejitev, prikazali vse podatke. To so najprej res storili le na spletnem portalu in je bilo mogoče nekoliko bolje razumeti, kaj sploh pomenijo njihovi deleži za stranke. Zdaj so našli tudi že rešitev, da vse podatke predstavijo tudi v televizijskem programu, kar je konkurenčni komercialni televiziji uspevalo ves čas. Zakaj so ti podatki pomembni, ni težko pojasniti. Če polovica anketiranih ne izbere med največjimi strankami, bi bili dejanski deleži teh strank na volitvah pol višji. Če je takšnih le desetina, pa le za desetino višji.

Primerjava rezultatov za vse stranke, ki sta jih zadnji teden objavili POPTV in TVSLO, je zanimiva pri najmanjših strankah, kjer Ninamedia SMC Mira Cerarja kaže pravo katastrofo, Mediana pa sedemkrat boljši delež. Morda je na to nekoliko vplivala afera maketa in odstavljanje ministra Jureta Lebna, a razlika med meritvama je še vedno skoraj neverjetna. Velikanske, a ne tako dramatično, so tudi razlike pri SAB Alenke Bratušek in SLS Marjana Podobnika:

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu