Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ruski Su-34 namesto Harkova bombardiral lasten Belgorod

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd april 2023, 08:49 dop

Sinoči so spletna omrežja preplavili posnetki večje eksplozije v centru mesta Belgorod v Rusiji. Prve domneve so bile, da je priletela ukrajinska raketa in vrnila običajno ravnanje ruske vojske, ki raketira ukrajinska mesta. A pokazalo se je, da so po svojem lastnem mestu streljali iz ruske vojske. Obrambno ministrstvo Rusije je sporočilo, da je strelivo “ušlo” med letom letala Su-34 nad Belgorodom. Po posnetku, ki kaže dogajanje, se zdi, da je najprej nekaj padlo, večja eksplozija pa je sledila s kar nekaj zamika:

Tiskovna agencija Tass je pozneje poročala, da je ob 22.12 prišlo do nujne izstrelitve (emergency ejection of an air ordnance), da je nastala škoda na stanovanjskih objektih, poškodovanih pa ni, preiskava dogodka še poteka. Po manj uradnih informacijah bi naj bila posledica eksplozije tudi dva ranjena.

Bolgorod je mesto v Rusiji, ki je blizu mesta Harkov na ukrajinski strani, kamor je ruski dvomotorni Sukhoj Su-34, ki zmore nadzvočne hitrosti, verjetno nameraval streljati.

Guverner regije Belgorod Vjačeslav Gladkov je povedal, da je eksplozija razbila okna, poškodovala avtomobile in ustvarila krater s premerom približno 20 metrov.

V vojni z Ukrajino je Rusija do marca izgubila najmanj 19 Su-34, za toliko uničenih letal obstajajo dokazi, večinoma so bila žrtev ukrajinske protizračne obrambe, nekaj pa tudi »prijateljskega ognja«. Zaradi pomanjkanja vodenih raket morajo ruska letala leteti relativno nizko, da bi zadela cilje, zaradi tega so bolj ranljiva.

Bolj uspešna je bila ruska vojska, ko ji je uspelo uničiti ukrajinski mobilni elektronsko radarski sistem za odkrivanje, od kod so izstreljene rakete ali topniški izstrelki, ki je ameriškega izvora. Gre za prvi posnetek uničenja takšnega ameriškega vozila, katerega sistem zazna pot izstrelka in po tem preračuna, od kod je bil izstreljen in s tem omogoči uničenje nasprotnikovih izstrelišč.

Ne gre za novo tehnologijo, sistem je bil razvit pred štirimi desetletji uporabljajo pa ga ob vojski ZDA tudi druge zahodne vojske. Podobne sisteme imajo tudi Rusi. Eden od protiukrepov je, da se raketometi in topništvo po izstrelitvi izstrelkov hitro umaknejo drugam.

Na fronti ima ruska vojska še naprej velike težave in izgube, kar kaže tudi posnetek iz okolice Vuhledarja, ki je eno največjih pokopališč ruskih oklepnikov, pa tudi celih enot ruske vojske in kjer kljub velikanskim izgubam zadnjega pol leta niso dosegli nič omembe vrednega, razen popolnega uničenja območja.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu