Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zaupnosti ZDA: Vojna bo še dolgo, ruski reaktivec streljal na britansko letalo, Wagner kupuje v Turčiji, Ukrajina brez raket

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 13th april 2023, 10:37 dop

Lani septembra je ruski pilot napak razumel, da ima dovoljenje za streljanje na britansko letalo, ki je letelo nad Črnim morjem in je sprožil raketo, je zapisano v ameriških obveščevalnih informacijah, ki so ušle. Pilot v angleškem izvidniškem letalu je imel precej sreče, ruski reaktivec ga namreč ni sestrelil zaradi tega, ker se izstrelitev rakete ni posrečila. Rešila ga je okvara ruske tehnike. Sestrelitev zahodnega letala bi pomenila resno eskalacijo konfliktov.

To je le ena od podrobnosti iz obveščevalnih informacij, ki so ušle ZDA in Natu. Del teh obveščevalnih informacij je tudi, da ne kaže, da bi letos lahko prišlo do resnih mirovnih pogajanj med Rusijo in Ukrajino in bo vojna zelo verjetno še dolgotrajna. O tem je včeraj poročal Washington Post. O vsebini zaupnih dokumentov v različnih državah poročajo mediji zelo različno. V Rusiji, kjer so objavili obveščevalne dokumenti s ponarejenimi številkami, ki so povišali izgube na ukrajinski strani in znižali na ruski, objavljajo zgodbe, kako bi naj obveščevalne zaupnosti kazale, da Ukrajina ni pripravljena na pomladno ofenzivo in da ne more osvoboditi dodatnih delov svoje države, kar ji je uspelo v lanskem leta, ko je morala ruska vojska bežati na vrat na nos iz obsežnih okupiranih ozemelj. Večina medijev izven Rusije pa pretežno poroča, da so morali Ukrajinci spremeniti načrte, kako bodo ravnali, ker je verjetno, da so do Ruske vojske prišle podrobnosti, kaj nameravajo. Vztrajanje bi bilo precej samomorilsko.

Obveščevalne ocene, ki so ušle, kažejo pomanjkljivosti v Ukrajinski vojski, med njimi so tudi ocene iz februarja letos, da je zaloga protiletalske municije v Ukrajini zelo nizka, kar bi ruski vojski lahko omogočilo prevlado v zraku. Zapisana je ocena, da bo sposobnost ukrajinske vojske, da zagotovi zaščito v zraku enot na fronti, ko gre za srednji doseg, zaradi pomanjkanja raket ruskega izvora povsem izničena do konca maja. Svoj zračni prostor, ko gre za grožnje s srednjih višin ali zelo visoko, je Ukrajina zadnje leto v skoraj 90 odstotkih varovala z izstrelki ruskega (sovjetskega) izvora. Veliko teh izstrelkov je bilo uporabljenih za onemogočanje ruskih napadov na civilne infrastrukturne objekte z raketami in droni.

Doslej so se ruska letala območjem spopadov precej izogibala zaradi velikega tveganja, da bodo sestreljena. A ugotovitve o težavah s strelivom niso posebna novost in Rusiji tudi ne zagotavljajo nujno prednosti, da bi lahko s prevlado v zraku učinkoviteje ustavljali ukrajinsko vojsko na fronti. V Ukrajino so zadnje mesece namreč prihajali novi zahodni protiletalski sistemi, ki uporabljajo drugačno strelivo od ruskega (sovjetskega), ki ga Ukrajincem vse bolj primanjkuje, obveščevalne ocene so bile namenjen temu, da bi pomanjkljivosti odpravili in zagotovili dodatno strelivo in tehniko. Na posnetku je izstrelitev raket s pomočjo sistema HIMARS:

Za območje Balkana so zanimiv del ameriških zaupnosti, ki so ušle, da Srbija zagotavlja pomoč v orožju in strelivu v Ukrajini, kar je pa minister za obrambo Srbije ta teden znova zelo odločno zanikal. O Srbski pomoči Ukrajini je bilo v preteklosti že precej tudi v medijih, poročal sem tudi v Spletnem časopisu. Iz Beograda so to že takrat odločno zanikali:

Del zaupnosti, ki so ušle, je tudi, da si je Putinova zasebna vojska plačancev Wagner oborožitev poskušala zagotoviti iz Turčije, ki je članica zavezništva Nato. Zaradi posnetkov obglavljanj ukrajinski vojnih ujetnikov so “glasbeniki” kot plačance iz skupine Wagner imenujejo v Rusiji, Rusijo zadnji teden spravili v precejšnjo mednarodno sramoto. Če oblasti v Rusiji ne bodo ukrepale zaradi očitkov o vojnih zločinih, ki so posledica objav posnetkov v Rusiji sami, bo obveljalo, da je to državna politika. Doslej ob številnih podobnih primerih na ruski strani niso sprožili preiskav, enote, ki so osumljene grozodejstev v Ukrajini, je v preteklosti ruski predsednik Vladimir Putin celo odlikoval.

Ko gre za obveščevalno dejavnost je zanimiv posnetek ruskega tanka T90A, ki so ga lani Rusom zaplenili Ukrajinci in očitno poslali v ZDA, da ga tam podrobno preučijo:

Drug te dni objavljen posnetek pa kaže, kako ruski oklepnik raznese, ko zapelje na mino, na posnetku se vidi, da je proti istemu oklepniku, ko ga že raznese, letel še raketni izstrelek, ki pa je končal v zemlji.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu