Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Golobova reforma Tina Gaber

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd april 2023, 06:42 dop

Ločujem se, v Ljubljani živim z novo partnerko Tino Gaber z dvema od treh otrok, je ta teden v pogovoru za POP TV predsednik vlade Robert Golob odgovoril na ugibanja, ki jih je sprožil, ker se je kot poročen politik v javnosti že nekaj časa pojavljal s precej mlajšo žensko, ki ni njegova soproga. Premiera ves čas spremljajo državni varnostniki in, čeprav je takoj po prevzemu oblasti ustanovil posebno varnostno službo samo zase, ker običajni policiji ni zaupal, da bi, kot je pojasnil, zavarovali zasebnost njegove družine in otrok, se je za to zasebnost razvedelo. Bojan Požar je poročal, da gredo sosedom novega parčka v Šiški “zasebni” Golobovi varnostniki, ki postopajo pred stavbo in posedajo po stopniščih, celo nekoliko na živce. Gabrovo je Golob kot svojo spremljevalko februarja sam pripeljal na državno slovesnost, pojavili pa so se tudi posnetki, kako sodeluje pri delu v vladi, kjer sedi na stolu pri mizi tudi bel kuža, ki pa ni bil njen. Z javnim pojavljanjem s Tino je premier sprožil ugibanja, ali smo postali tako svobodna družba, da bomo lahko imeli moški uradno več žena. Ali pa vsaj uradne ljubice ob soprogah, s katerimi se morda ne razumemo več najbolje. Šefi vlad so pač za vzgled.

Ko Tina intervjuja premiera

Posnetek iz Italije je premierova nova partnerka na družabnem omrežju objavila 30.5.2022 in to s sporočilom: Dons mi je blo kr mal prazno, k me noben ni v kuhni pricakal… #milano#milanocity#milano🇮🇹#bellaitalia#duomomilano#duomocathedral#yellowdress.

Od tega tedna je jasno vsaj, da država s premierom, ki vodi Gibanje svoboda, ne gre v smer poligamije. Golob je za POP TV povedal, da je že več let samohranilec, torej, da je bil brez žene že prej. Odselil pa se je pred letom in pol, je razkril. Govoric, da imata s soprogo Jano Nemec Golob težave, je bilo v preteklosti veliko. Da se je odselil od soproge že pred volitvami, pa nismo vedeli. Je pa bilo tudi iz resnih virov slišati, da bi naj imela Golobova soproga zadnje čase, ko se premier pojavlja z novo, resne težave in da bi naj bila celo na zdravljenju v Idriji. Preverjanja, ker kar nekaj ljudi iz Idrije poznam, so pokazala, da tam o tem nič ne vedo. In da to precej verjetno ni res. Ob premieru se širijo vsakršne zgodbe.

Uradno pa Golob zanesljivo ni bil samohranilec. Postopek ločitve od soproge je sprožil decembra lani, nam je razkril ta teden. Pričakuje pa, da bo v kratkem ločevanje zaključeno. Prej se ni ločil, kot je pojasnil, ker bi mu naj vsi svetovali naj počaka. Bile so volitve, pa referendumi. Kaj se je spremenilo, da se zdaj nenadoma ločuje, je opisal tako: “Potem pa sem rekel v nekem trenutku, ali lahko jaz, prosim, rešim svoje življenjske stvari.”

Tako rekoč se je žrtvoval za državo in zaradi tega ostal poročen. V resnici pa samohranilec.

Da so zdaj stvari zaključene, je opisal tako: “Živimo pa skupaj od januarja.” Drugače povedano: za javnost je moral ustvarjati lepo sliko. Uspelo mu je. Zdaj, ko je dobil volitve, sestavil vlado in vlada že skoraj leto dni, pa je šel v drugo skrajnost. Da ima vroč primorski temperament, s čemer bodo še težave, je posvaril že donedavni predsednik Borut Pahor. Tino Gaber, ki je iz statusa ljubice napredovala v status uradne partnerke ločujočega se premiera, je vključil v delo vlade. V intervjuju za POP TV, ki je pritegnil velikansko pozornost, pa se je pojavila celo kot novinarka, ki intervjuja premiera in svojega intimnega partnerja o tem, kako bo vlada reformirala sistem, da se bodo živali v naši državi bolje počutile. To je bilo skoraj tako šokantno kot novica, da se premier ločuje. Odmevalo je celo mednarodno. Posnetek pa je takoj začel krožiti po spletnih omrežjih. Med drugim tako:

Kakšno je mnenje KPK o Fifi in ljubicah?

Skoraj že značilno za levosredinski pol, ki nam vlada, je, da nam je premier zagotovil, kako sodelovanje Tine Gaber v nastajanju vladnih politik ni nič spornega in da so to preverili tudi na KPK. Iz KPK pa so medijem, ki jih je zanimalo, kakšno je bilo natančno to njihovo stališče, odgovorili, da pri njih ni nobene dokumentacije o tem. Podobno se je zgodilo že, ko smo na Siol.net, ko sem bil urednik, poskusili preveriti trditve takratnega šefa računskega sodišča Tomaža Vesela, da ima dovoljenje KPK, da lahko k bruto plači za vodenje računskega sodišča v višini 5.607 evrov iz Fife za popoldansko prostočasno delo dobi še 16.850 evrov dodatka. Letno 202.200 evrov. Zanimalo nas je, s kakšnimi argumenti je takšno popoldansko delo za svetovno nogometno zvezo KPK šefu računskega sodišča dovolila. Iz KPK so pojasnili, da o tem ne najdejo nobenega dokumenta.

Tudi mnenja o tem, koliko smejo partnerke premiera delati za vlado, zdaj ne najdejo. Stvari kar izginejo. Ali pa komisija za preprečevanje korupcije posluje brez vsake dokumentacije. Da prikrije sledi. Ali pa sploh ničesar ni bilo in si Vesel in Golob izmišljata.

Kakorkoli, gotovo pa bi bilo zanimivo prebrati mnenje KPK o tem, kakšno vlogo lahko imajo pri vladanju soproge, ljubice in kar je še tega, kar imamo moški. In kar imajo ženske. Premier bi lahko bila tudi ženska, ki bi ob uradnem možu imela še ljubčka. Ali več ljubčkov. Ki bi sodelovali pri določanju politik na različnih področjih. Hkrati pa bi, da bi bilo še bolj učinkovito, ti partnerji delali še kot novinarji, ker običajnim medijem naš premier ali premierka ne zaupa. Kot ni zaupal običajni policiji, da bi ga varovala kot varuje vse druge najpomembnejše predstavnike države.

Posnetek, kako Tina Gaber intervjuja za POP TV Roberta Goloba, je tudi simbolen prikaz odnosa sedanje oblasti do sedme sile in nadzora, ki ga mediji menda izvajajo nad delovanjem oblasti. Zdaj niti tisti novinarji, ki jih plačujejo z leve sredine, niso več dovolj dobri. Intervjuja premiera kar njegova intimna partnerka. Tej lahko še najbolj zaupa.

Tina Gaber ga, podobno pa tudi POP TV, nikoli ne bo mučila z vprašanji, ali je v preteklosti iz državnega GEN-I plačeval novinarje portala Necenzurirano preko vzporednega podjetja Vesne Vuković, ki je danes generalna sekretarka njegove stranke. Ali o trudu, da bi s predčasnimi menjavami nastavil svoje direktorje in urednike še v zadnje večje medije, ki jih ne obvladujejo, da bi se o vladajočih poročalo le lepo. Tako kot to počne Tina. Z menjavami vrha Telekoma je Golobu že uspelo nastaviti svoj uredniški vrh na Siol.net, ustavno sodišče pa mu je začasno ustavilo odstavitve direktorjev in urednikov na RTV Slovenija. In tam vlade še ne nadzorujejo vladni uredniki. Ni še reda.

O reformah in intimnih težavah nam je ta teden premier spregovoril za POP TV, ki velja za premieru prijazno televizijo, ki ji je z novim vodstvom Telekoma tudi takoj zagotovili več denarja za predvajanje njihovih programov, da so zaradi tega umaknili pravne spore, iz časov prejšnje uprave Telekoma.

Odgovorna urednica POP TV pa je, kot je znano, poročena z Dragom Kosom, bratom nekdanje podpredsednica in predsedniške kandidatke Gibanja Svoboda Marte Kos, ki se je s stranko sicer razšla.

Kaj bo reformiralo državni proračun?

Ob zasebnih stvareh je svojo koalicijo Golob pretresel, ko je prostodušno kritiziral finančno ministrstvo, da jim javnosti ne uspeva prepričati v reformno politiko. Pri tem Golob ni govoril o tem, da reformo finančnemu ministru z napovedovanjem dramatičnega večanja trošenja za višje javne plače, za obsežno državno gradnjo neprofitnih stanovanj, za povsem zastonj kosila, ki jih bodo državni kuharji kuhali po državnih osnovnih šolah in za še vse mogoče, delajo drugi. Za vzgled “reformiranja” proračuna, ki poteka mimo načrtov finančnega ministrstva, je poskrbel tudi premier sam, ko je čez noč ustanovil lastno varnostno službo, pred časom pa tožilcem in sodnikom kot strela z jasnega dodelil 600 evrov mesečnega dodatka, iz česar pozneje sicer ni bilo nič. Vplival pa je tudi, ko je osebno sprejel in za vodjo strateškega sveta proti sovražnemu govoru imenoval aktivistko Levice Luke Meseca za čisto vodo Niko Kovač, ki mu uvaja državne kuharje po vseh državnih osnovnih šolah za menda povsem zastonj državna kosila.

Ki jih bo plačal državni proračun.

Premiera je finančno ministrstvo razočaralo, ker ne zna ustvarjati vtisa reform in ne zaradi tega, ker ne opozori ministrov in njihovih partnerjev in spremljevalcev, da državna blagajna ni sod brez dna in da so dobre reforme predvsem, kako bi država z manj denarja naredila več in bolje.

Tako je premier opisal problem reforme državnih financ za POP TV:

“Zaupal sem, da bo ekipa iz ministrstva za finance znala razložiti sama. Tako kakor zna ekipa na ministrstvu za zdravje prepričati slovensko javnost, zakaj je zdravstvena reforma nujna in da je pot, po katerih gremo, pravilna. Tako kot to uspeva ministru Loredan Bešiču, sem pričakoval, da bo uspelo tudi ekipi na ministru za finance. Pa jim ni. Nam je spodrsnilo. Zato prevzemam tudi komunikacijo na tem področju in usmeritve nase. Ne bežim od odgovornosti. Ampak pomembno je samo dvoje. Mi moramo pripraviti tako reformo, ki bo zmanjšala, poudarjam zmanjšala in izključno zmanjšala obremenitev iz plač, iz dela. To je prvi imperativ. In ta mora biti taka, da bo stimulativna za mlade, ta mora biti taka, da je stimulativna za visoko izobražene, da bodo ostajali doma in ta mora biti taka, da bo spodbujala gospodarski razvoj. To je prvi del. Ko bomo to uredili, potem se lahko posvetimo premoženju. Ne govorim o nepremičninah, govorim o premoženju. Nepremičnine so danes v redu urejene. Urejajo jih mimogrede občine skozi nadomestilo, v ta del se ne bomo spuščali, ta del ostane.”

Izjava je bila podoben preobrat kot Golobova razglasitev, da se ločuje in ima novo, s katero živi z otroci. Znižanje obremenitev plač in s tem spodbujanje gospodarske rasti je njegova koalicija namreč ravno razveljavila, ko je ukinila dohodninsko reformo prejšnje vlade. Zdaj pa bodo to, kar so razveljavili, sami delali.

Posledica kritike je bil odstop državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Tilna Božiča.

Kako bodo obnovili politiko prejšnje vlade za manjšo obremenitev vseh, potem pa posegli v premoženje ljudi, ker bo za plačila vseh zastonjskih kosil z višjimi plačami v javnem sektorju, gradnjo stanovanj in podobno država potrebovala več denarja, pa bo gotovo še zanimivo.

Denar je plaha ptica, ki hitro zbeži pred prevelikim pohlepom zapravljivih oblasti.

V primerjavi s posledicami, če se to zgodi, je premierjevo osebno življenje s Tino Gaber, ki je pritegnilo izjemno pozornost javnosti, v resnici precej nepomembno.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu