Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Izbira Poklukar: Po obrambi bo Črnčec vodil še notranje zadeve

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th november 2023, 12:24 pop

Vinko Gorenak je bil notranji minister in državni sekretar na notranjem ministrstvu, državni sekretar pa tudi v kabinetu premiera. To delo je opravljal tudi v zadnji vladi Janeza Janše. Od zamenjave vlade po aprilskih volitvah je upokojenec. Za poslanca SDS je bil izvoljen leta 2008, 2011 in 2014. Foto: DZ


Robert Golob je za novega notranjega ministra predlagal nekdanjega notranjega ministra Boštjana Poklukarja. Od takrat, ko je bil notranji minister v vladi Marjana Šarca, se ni spremenilo kaj veliko, ali pač. Takrat je bil član LMŠ, danes je član Svobode Roberta Goloba. Seveda ni prestopil iz ene v drugo politično stranko. Njegovo današnje članstvo v Golobovi Svobodi je rezultat »prodaje« LMŠ, ki jo je »lastnik« Marjan Šarec, po tem, ko so njega in njegovo LMŠ volivci na volitvah 2022 poslali na smetišče zgodovine, »prodal« Golobu. »Prodaja« LMŠ Golobu pa ni bila čisto pod ceno. Šarec je zase iztržil ministrski položaj, sedaj pa bo v podobi Poklukarja dobil še eno ministrstvo. Oba, obrambno in notranje, pa sta državotvorni ministrstvi, kar tudi veliko šteje.

Po poročanju medijev so bili kandidati za ta položaj menda trije, poleg Poklukarja še nekdanji pravosodni in notranji minister Aleš Zalar in policijski strokovnjak Miroslav Žaberl. Verjamem, da je bil Golob v precejšnjem precepu, koga naj izbere. Današnji čas je pač tak, da minister ne postane tisti, ki bi bil najbolj primeren in usposobljen, temveč tisti, ki tako funkcijo sploh želi sprejeti. Toda to ne velja le za sedanjo vlado, velja za večino dosedanjih vlad. Če je verjeti poročanju medijev, je predsednik vlade pri nas na 1845 mestu po plači v državni oziroma javni upravi. Ob takem podatku je jasno, zakaj ministri ali ministrice ne postajajo najbolj usposobljeni posamezniki, temveč tisti, ki to želijo.

Notranje ministrstvo je Damir Črnčec poskušal voditi že leta 2012, ko sem bil notranji minister, on pa šef Sove.

Vinko Gorenak

Toda vrnimo se k trem kandidatom za položaj notranjega ministra. Odločitev Goloba zagotovo ni bila enostavna. Če bi izbral Zalarja, bi izbral nekoga, ki se je na tem položaju že »sončil«, kakšnih posebnih rezultatov pa v času njegovega mandata na tem položaju ni bilo. Miroslav Žaberl je bil zagotovo zanj tempirana bomba tipa Tatjane Bobnar. Tudi on namreč izhaja iz policijskih vrst in razmere v policiji dobro pozna. Po njegovih učbenikih se še danes učijo bodoči policisti. A vse to mu očitno ni pomagalo, Golob je v njem videl Tatjano Bobnar, ki je prav tako izhajala iz policijskih vrst in odločitev zanj bi pomenila za Goloba preveliko tveganje. Tudi sicer bi med Golobom in Žaberlom prej ali slej prišlo do konflikta, saj, če bi Žaberl pri delu uresničeval svoje strokovne poglede, bi bil konflikt z Golobom neizbežen.

Tudi izbor Boštjana Poklukarja za Goloba ni enostavna odločitev. Je pa v danih okoliščinah pričakovana. Z no pa Golob sproža vsaj tri probleme. Prvi problem je nezadovoljstvo koalicijskih partnerjev, tako Levice kot SD, čeprav uradno tega ne razglašajo preveč na glas. Drugi problem je nezadovoljstvo nekaterih nevladnih organizacij, od katerih pa je Golob še kako odvisen. Tretji problem pa je Damir Črnčec. Formalno nepomembna politična figura, državni sekretar na obrambnem ministrstvu, ki ga vodi Marjan Šarec. Realnost pa je verjetno obratna, da Črnčec vodi obrambno ministrstvo in ne Šarec. S prihodom Poklukarja pa bo vodil še notranje ministrstvo. To je skušal početi že leta 2012, ko sem bil notranji minister on pa šef Sove. Taka situacija pa je tempirana bomba za Roberta Goloba, ki se tega morda sploh ne zaveda.

Marjan Šarec, ko je bil še premier in Damir Črnčec, ko je bil sekretar za nacionalno varnost, na seji sekretariata SNAV Foto: Daniel Novakovič/STA

Toda pustimo to ob strani. Boštjan Poklukar bo kot kaže zagotovo postal novi ali stari notranji minister. Morda se vam zdi ta pozicija izjemno pomembna, pa temu niti ni tako. Pretežni del notranjega ministrstva seveda predstavlja policija, kot organ v sestavi. Po zakonu gre za avtonomno službo pod vodstvom generalnega direktorja policije, ki ima do policije dominantno vlogo, notranji minister pa veliko manj pomembno vlogo. Notranji minister policiji lahko daje splošna navodila, lahko nadzira delo policije, lahko zahteva določene podatke, to pa je že tudi vse. O vsem drugem odloča generalni direktor policije in ne notranji minister.

Če se Golobu zdi, da bo na vrh notranjega ministrstva dobil svojega človeka, ki bo izpolnjeval njegove želje in ukaze, se hudo moti. Ne bo tako. Veliko pomembnejše vprašanje od tega, kdo bo notranji minister, je seveda vprašanje, kdo bo generalni direktor policije. Kaže, da sedanji vršilec te dolžnosti Boštjan Lindav, to ne bo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu