Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Samomor tankovske kolone, snežni vihar ustavil oskrbo Krima

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:12 pop

V Kijevu je včeraj pripotoval premier Robert Golob, ko Ukrajina po več mesecih obrambne vloge, ko so prevzemali modernejše zahodne vojaške sisteme in šolali vojake, kako jih uporabljati, načrtuje pomladno ofenzivo. Ruska in ukrajinska vojska ima te dni še nekaj težav zaradi vremena, snežni vihar je ustavil promet proti Krimu, kolone na cestah bi naj bile dolge tudi 50 kilometrov. A težav Rusi nimajo le z vremenom, so tudi v spopadih.

Ko Javelini odpihnejo kolono oklepnikov

To kaže posnetek, kako je ukrajinska vojska z ročnimi protitankovskimi raketami Javelin ustavila in uničila kolono ruskih oklepnikov. Ob raketah kolono, tako se zdi, ustavljajo še protitankovske mine. Del oklepnikov se povsem razleti, kupole tankov končajo visoko v zraku. Gre verjetno za tanke T-80BV in pehotne oklepnike BMP-2M. Na posnetku, ki je zmontiran in lahko gre tudi za več dogodkov, je vidno, kako iz enega od zadetih oklepnikov trije člani posadke bežijo. V odzivih na te posnetke je precej vprašanj, zakaj je velika kolona oklepnikov na ravnici, kjer ni zavetja, brez podpore izvidnikov, ki bi jih opozorili na nevarnost, pa tudi brez sodelovanje topništva in letal, zapeljala v samomor.

Kdaj natančno je spopad potekal in ali so vsi posnetki iz istega dne, ni povsem jasno. Kraj pa je označen na zemljevidu.

Na dogajanje na fronti konec marca močno vpliva tudi vreme. Hud snežni metež je povsem ustavil promet proti in na mostu na Krim, ki je pomemben za oskrbovanje ruske vojske. Od eksplozije na mostu še niso povsem vzpostavljeni železniških prevozov, 50 kilometrov dolge kolone na cesti, pa pomenijo, da je obstalo še oskrbovanje po avtocesti, ki so jo ruski gradbeniki popravili.

https://twitter.com/markito0171/status/1641555793467113474

Podatki ukrajinskega obrambnega ministrstva o tem, koliko vojakov, orožja in tehnike so zadnji dan onesposobili ruski vojski, kažejo, da se je intenzivnost spopadov krepko zmanjšala. O točnosti teh podatkov je sicer veliko dvomov, predvsem v smislu, da so ocene previsoke, da bi lahko šlo tudi za propagando in podobno. Ruska stran podobnih podatkov ne objavlja. Zmanjšanje intenzivnosti spopadov je deloma najbrž posledica izčrpanosti ruske vojske, ki kljub velikim izgubam še kar ni osvojila Bahmuta, pa čeprav to napovedujejo že pol leta, predvsem pa morda sprememb, ki se šele pripravljajo, ker je v Ukrajino prišlo veliko oklepnega in drugega orožja, kar lahko spremeni razmerja sil in frontne črte.

Mraz, ki je ustavil promet na ruski strani, čutijo tudi vojaki na ukrajinski strani, v Bahmutu tako:

Izgube so seveda na obeh straneh. Tank, ki ga je ruska vojska uničila v Bahmutu, kaže posnetek:

T-64BV so izboljšani ukrajinski tanki iz sovjetskih časov, ki imajo boljši oklep, verzije iz leta 2017 pa tudi opremo za delovanje ponoči in ob slabi vidljivosti, termalni vid, še dodatno izboljšan oklep, satelitsko navigacijo, Motorolino digitalno radijsko opremo za varno komuniciranje… Verzij 2017 je imela ukrajinska vojska leta 2020 več kot 200.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu