Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kako so nihale plače premiera, ministrov in sekretarjev

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th julij 2017, 10:22 pop

Najvišjo plačo v vladi sta ta mesec dobila premier Miro Cerar z bruto 5.938 in ministrica za finance Mateja Vraničar Erman s 5.693 evri. Najnižjo je zaradi mladosti dobila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar: bruto 5.025 evrov. Neto je to pri premieru pomenilo 3.483 evrov, pri notranji ministrici pa 2.953 evrov.

Spredaj levo je minister za kmetijstvo Dejan Židan  s 5.184 evri plače, desno obrambna ministrica Andreja Katič  s 5152, v ozadju pa notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki ima s 5.025 evri med ministri najnižjo plačo.  Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Od oktobra lani, kar celotni javni sektor dobiva nekoliko višje plače, ministrom in šefu vlade so se takrat v bruto zneskih povišale za par sto evrov, velikih sprememb pri plačah politikov ni bilo.

Ko so se plače politikom nižale

Plače funkcionarjem so se pred lanskim povišanjem politikom dvakrat znižale. Najprej so si jih v času druge vlade Janeza Janše znižali z zakonom o uravnoteženju javnih financ. Predsedniku republike Danilo Türku je junija 2012 to bruto plačo iz 6355 evrov zbilo na 6089 evrov. Takratnemu premieru Janši pa iz 6238 evrov na 5981 evrov. Dodatno znižanje se je zgodilo v času vlade Alenke Bratušek. To že drugo znižanje zaradi finančnih težav države je osnovno plačo v javnem sektorju vsem znižalo za pol odstotka, plačno lestvico pa preoblikovalo tako, da so varčevanje bolj čutili tisti z višjimi plačami. Denimo, politiki. Plača predsednika republike Boruta Pahorja se je z bruto 5867 zato znižala na 5596 evrov bruto, plača tedanje predsednice vlade Alenke Bratušek pa s 5741 na 5476 evrov. Drugo znižanje je bilo uzakonjeno kot začasen ukrep, a je vlada predlagala podaljšanje varčevanj, ki je ob plačah segalo tudi na druga področja, še za celotno lansko leto. Ocenila je namreč, da bi se sicer »stroški dela v javnem sektorju povišali za desetino, kar bi bilo nevzdržno«. Finančni učinek bi bil pri plačah in regresih 210 milijonov na letni ravni, od tega bi državo stalo 126, občine 10,5, druge javne blagajne pa še 73 milijonov evrov, so izračunali.

Višje plače – rdeče številke

[wp_ad_camp_2]

A so poslanci zategovanje pasu odpravili že lani septembra.  Posledica je, da se je spet povišala plača tudi predsedniku republike Borutu Pahorju, ki je ta mesec dobil  5.938 bruto plače. Finančne učinke, pred katerimi je svarila vlada, država v celoti čuti letos. Občinam je državni zbor zato nekoliko povišal povprečnino, javni zavodi, ki niso znižali drugih stroškov ali pa našli dodatnih prihodkov, pa so v finančnih težavah. Denimo, RTV Slovenija.

Najbolj gor – Vraničar Ermanova

[wp_ad_camp_3]

Lani oktobra se je plača med ministri najbolj povišala finančni ministrici Mateji Vraničar Erman, ki je prejela precej več kot desetino višjo plačo kot mesec prej. A razlog za to ni bilo odpravljeno varčevanje. Vraničar Ermanova je bila po odstopu Dušana Mramorja za ministrico šele izvoljena, prej je imela krepko nižjo plačo državne sekretarke na finančnem ministrstvu. Ermanova je rekorderka tudi po spremembi od oktobra lani do zadnje plače, ki ji je bila izplačana ta mesec. Po višini plače se je povzpela na drugo mesto za premiera Mira Cerarja. Dobila je 5.692 evri. Višjo plačo od drugih ministrov ima zaradi zahtevnejšega dela. Prehitela je tudi ministra za kulturo Antona Peršaka, ki je s 5.470 evri visoko, ker je med običajnimi ministri najstarejši in ima zato največ dodatka za delovno dobo. Najslabše je, ker je najmlajša med vsemi, plačana ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, ki je komaj presegla mejo pet tisoč evrov bruto. Ker je bila po operaciji dalj časa na bolniški, se ji je ta plača zadnje mesece še nekoliko znižala.

Državni sekretarji nekaj nižje

[wp_ad_camp_1]

Premier Miro Cerar, ob njem generalna sekretarka Lilijana Kozlovič Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

5.374 plačila je za prejšnji mesec dobila generalna sekretarka Lilijana Kozlovič, ki je bila pred letom še poslanka. Za generalno sekretarko jo je premier Miro Cerar izbral po odstopu Darka Krašovca. Podobno je bil pred letom poslanec še danes državni sekretar finančnega ministrstva Tilen Božič, ki je ta mesec prejel 4424 evrov bruto plačila. Sekretar pravosodnega ministrstva Darko Stare, ki se zadnji mesec ni natančno spomnil, kako je NPU obveščal o milijardi na NLB iz Irana, ko je bil s Klemenčičem še v KPK pa je dobil 4.764 evrov plače.

Plače ministrov:

[table id=15 /]

Več o slabem spominu državnega sekretarja, ki je bil pred tem tudi obveščevalec:

Iranska milijarda: Klemenčič vse prepustil obveščevalcu Staretu, ki se malo spomni

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu