Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Prizemljenih več kot pol pilotov Cougarjev in četrtina Bellov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th marec 2017, 04:44 pop

Prepoved letenja ima več kot polovica pilotov helikopterjev Cougar 532 in več kot četrtina pilotov helikopterjev Bell 412, so priznali z obrambnega ministrstva.

Na posnetku s portala slovenske vojske Cougar 532.

Za nujne reševalne prevoze iz gora ali nesreč drugje skrbi vojska s helikopterji Bell. A četrtina pilotov, ki za zdaj ne smejo leteti s temi helikopterji, ker je zmanjkalo denarja za obvezna usposabljanja, še ne ogroža izvedbe reševanj, zagotavljajo na ministrstvu.

Načrti vedno prenizki

Piloti helikopterjev imajo prepoved letenja, ker država januarja ni zagotovila denarja za usposabljanja na simulatorjih.

Sklenitev pogodbe za ta sposabljanje ministrstvo za obrambo načrtuje za marec.

Da se je resno zapletlo, je ministrica za obrambo Andreja Katič (SD) ta teden pritrdilno odgovorila na poslansko vprašanje  Mihe Kordiša (ZL), ali zaradi varčevanja  zanemarjajo usposabljanja pilotov helikopterjev. Na težave je že prej opozoril tudi sindikat pilotov: http://www.spmo.org/

Iz ministrstva so Kordišu odgovorili, da morajo posadke enkrat letno obvezno opraviti usposabljanja, lani so jih še izvedli v običajnem obsegu, a so morali zaradi prenizko načrtovane vsote med proračunskimi postavkami za vaje pilotov prerazporedili 152.000 evrov iz drugih postavk.

Na posnetku s portala slovenske vojske Bell 412

Bolj se pa je zapletlo letos, ko bi moral del usposabljanj biti že januarja. Tudi letos so denar, ki ga je bilo v proračunu premalo, poiskali s prerazporeditvami. A ker postopek javnega naročanja še poteka, so že zamudili del nujnih usposabljanj, zaradi česar del pilotov trenutno ne sme leteti. Zapisali so:

Lahko vadijo, a ne v zraku

S helikopterjih Bell-412 trenutno ne sme leteti 27 odstotkov pilotov, s helikopterjih Cougar AS AL 532 pa 57 odstotkov pilotov, so pojasnili iz obrambnega ministrstva.

Piloti helikopterjev, ki niso opravili obveznih usposabljanj na simulatorjih, ne smejo izvajati operativnih nalog. Lahko se s helikopterji urijo, a brez letenja, so opozorili iz slovenske vojske.

Stroške usposabljanj pilotov v zadnjih letih so z ministrstva za obrambo predstavili s tabelo:

Ti podatki kažejo, da šolanja pilotov na simulatorju niso poceni. Preračunano na pilota letno stanejo 11.240 evrov ali nekaj manj kot tisoč evrov vsak mesec. Število pilotov je letos tudi največje zadnjih pet let.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu