Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ljudmila Novak veliko popularnejša od Roberta Goloba

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th februar 2023, 01:57 pop

Časopis Dnevnik, ko gre za merjenje javnega mnenja, še naprej preseneča. Po izstrelitvi Anžeta Logarja (SDS) povsem na vrh lestvice priljubljenosti v začetku leta, so včeraj objavili najnovejšo verzijo, na kateri sta v prvi trojki že drugič dva politika z desne. Za poslancem Logarjem povsem na vrhu je na drugem mestu predsednica republike Nataša Pirc Musar, na tretjem mestu pa evropska poslanka Ljudmila Novak (NSi). Precej za Novakovo je na petem mestu premier Robert Golob (GS). Podobno je bilo že pred mesecem, ko je bil Golob na četrtem mestu, na katerega je takrat padel iz drugega mesta, na katerem je bil še decembra. Lahko bi torej rekli, da je Nikola Damjanić z Ninamedio znanstveno ugotovil, da je nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak krepko bolj priljubljena od premiera in predsednika Gibanja svoboda Roberta Goloba. Po Barometru priljubljenosti, ki ga je pred tednom objavilo Delo, so tam na vrhu Anže Logar, Daniel B. Loredan, Nataša Pirc Musar in Robert Golob. Novakove na njihovi lestvici ni. Kot še januarja ni bilo Logarja. Nobeni od teh meritev ne smemo preveč verjeti.

Na rezultat meritve vpliva, kako vprašajo

Ko gre za moč strank, meritev Ninamedia v primerjavi z Mediano pokaže, da se krepi vseh pet strank v parlamentu. Razlog za to je, ker manjših strank Ninamedia nima v vprašalniku. Meritev Mediane za Delo je prejšnji mesec pokazala, da bi prišla Resnica Zorana Stevanovića celo v državni zbor, če bi bile volitve v teh dneh. Po Ninamedii ne more povzročati težav, ker je ne merijo.

Bolj dolgoročna primerjava meritev z volitvami ne kaže, da bi zadnje čase prišlo do velikih sprememb razmerij moči.

V grafikah so deleži preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj preračunov, so takšni (s klikom lahko preglednico povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in ker omogoča preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu