Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vršilec dolžnosti reševanja Goloba Senad Jušić

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 28th februar 2023, 11:07 dop

Policija je, kar je oblast prevzel Robert Golob, brez generalnega direktorja. Junija lani so odstavili Antona Olaja. A niso postavili pravega direktorja. Boštjana Lindava so postavili le za vršilca dolžnosti. Delal se je, da je generalni direktor. Ko je minilo več kot pol leta, kolikor je še mogoče razumeti začasnost, je odstopila notranja ministrica Tatjana Bobnar. Ker Golob ni želel imenovati pravega direktorja policije. Novi minister Boštjana Poklukarja pa je to vajo ponovil. Odstavil je vršilca dolžnosti Lindava in postavil novega vršilca dolžnosti Senada Jušića. Tudi Jušić ni direktor. Le dela se, da je.

Turbulence na vrhu policije in nakazila GEN-I

Ponavljajoče postavljanje vršilcev dolžnosti je norčevanje iz policije in države. Še posebej nerodno pa je, ker je Golob povedal, da Lindava ni postavil za direktorja, ker kot vršilec dolžnosti ni dovolj dobro izvedel političnih čistk. Depolitizacije. Da nimamo direktorja policije, torej ni posledica objektivnih razlogov. Je posledica interesa Roberta Goloba, ki noče normalnega vodenja policije. Tako so iz vlade javnost obvestili, da bo Lindava, ki ni bil generalni direktor policije, zamenjal Jušić, ki tudi ne bo generalni direktor:

Razlog za to kaotičnost, tak je vsaj javni vtis, je, ker policija preiskuje tudi delo Goloba v preteklosti v GEN-I. Poklukar je ta teden pojasnil, da ima vsak minister pravico postaviti svojo ekipo. Torej direktorja policije. A to je povedal, ko ni postavil direktorja. Le začasnega vršilca dolžnosti je, kar je bil že njegov predhodnik. Pojasnilo je bilo na ravni Roberta Goloba, ki je na vprašanje, zakaj so iz GEN-I veleposlaniku Kosova na Hrvaškem Martinu Berishaju na zasebno podjetje na Kosovu nakazali skoraj dva milijona evrov, odgovoril, da Berishaja ne pozna, da pa je to prijatelj Janeza Janše. Berishaj ni Janšev prijatelj. A celo, če bi bil, ga GEN-I zanesljivo ni financirali zaradi tega. Odgovor ni pojasnil nakazil. Golob je za odvračanje pozornosti uporabil za naiven levi del javnosti prepričljivo karto. Zanje je vedno za vse kriv Janša. Ni boljšega pojasnila za kar koli. Tudi pravega direktorja policije ni, ker je treba obračunati z Janšo, saj veste.

Dogodek tedna je bil prav Berishaj. Prvič je o nakazilih iz GEN-I bolj resno poročala TV Slovenija. V Tarči. To se je zgodilo sicer s slabim letom zamude in ko je ustavno sodišče ravno ustavilo hitro predčasno obglavljenje RTV Slovenija, ki ga tudi že vodijo začasni vršilci dolžnosti. Kot policijo. Ker ima Golob interes. Ob policiji poskuša “depolitizirati” tudi medije. Stvari, ki so zanj nerodne, se ne sme preiskovati in tudi poročati ne o tem.

Ker potem so to Janševi policisti in mediji.

Nujnost “depolitizacije” največjega medija v državi zdaj preverja ustavno sodišče. V Tarči pa smo od najnovejšega direktorja GEN-I Maksa Helbla, ki je soprog generalne sekretarke Golobove vlade, izvedeli, da GEN-I Berishaja ni plačeval. Nič. Plačevala ga je podružnica iz Beograda. To pa je, so opozorili novinarji Tarče, vodil Igor Koprivnikar, ki je vodil tudi slovenski GEN-I.

Premier Robert Golob, ob njem Barbara Kolenko Helbl, ki vodi generalni sekretariat vlade, pred njimi Dejan Židan Foto: DZ/Matija Sušnik

Na vrh je Koprivnikarja postavilo sodišče, ko Golobu ni bil podaljšan mandat in je prišlo do spopada za vodenje, v katerem je zmagal Golobov klan. Golob pa potem še na volitvah. Koprivnikarja so te dni na vrhu nadomestili s Helblom.

“Nisem se ukvarjal s prodajo energije, posredoval sem jim politični pogled na strategije, ki jih ima neka država v določeni situaciji,” so v Tarči objavili pojasnilo Berishaja za veliko število rednih vsakomesečni nakazil iz GEN-I. Maks Helbl pa je to opisal tako: “Vsa nakazila so povezana dejansko z realiziranimi pogodbami za prodajo in nakupe električne energije, pri katerih je gospod Berishaj konkretno sodeloval. Gospod Berishaj je namreč zagotavljal potrebne informacije, ki so ključne zato, da lahko družba konkurenčno nastopa na posameznem trgu.” Za skoraj dva milijona. Dobil je več kot je imel GEN-I v Srbiji dobička.

Berishaj se je najprej šolal v Črni Gori, diplomiral je na FDV v Ljubljani, v času osamosvajanja je vodil stranko Albancev, ki pa ni bila zelo uspešna na volitvah. Kosovsko državljanstvo je prevzel pred tem, ko je bil imenovan za veleposlanika te države. Na Kosovu za nakazila, ki jih je dobival od GEN-I, sumijo, da so bili oblika nezakonitega financiranja volilnih kampanj politikov.

Direktor, ki ga ne zanima, kdo mu da denar

Z državnim denarjem je, bi lahko rekli, mogoče doseči veliko. To se je pokazalo tudi, ko je Erika Žnidaršič direktorju zavoda Ifimes Zijadu Bečiroviću, ki so ga pred kamere najbrž povabili kot poznavalca Balkana, ponavljala vprašanje, koliko je njegov zavod dobil od GEN-I. Pa se je ta izmikal na povsem neverjetne načine. Na koncu je dejal celo, da ga kot direktorja to ne zanima. S tem se ne ukvarja. Posli niso stvar tistih, ki so odgovorni za posle. Njegov zavod je, pa je pojasnil že pred tem, v daleč največjem delu financiran iz tujine. In ne Slovenije. Ni bilo čisto jasno, ali je s tem želel reči, da tudi njega GEN-i financira iz kakšne podružnice. Kot Berishaja. Je pa takoj za tem Bečirović propagandno udaril čez Janšo. Kar je vtis, da jih je GEN-I precej zanesljivo plačeval, po izmikanju odgovoru še okrepilo.

Ni pa bil edini »povezan«. Kot gostujoči novinar je nastopil Primož Cirman in pojasnjeval, da je največji škandal in zloraba, ker se je za nakazila Berishaju izvedelo in ta škandal, da je v javnost ušlo, koliko je GEN-I plačeval Berishaju, bo zdaj preiskovala posebna preiskovalna komisija, ki jo v parlamentu ustanavlja vladna koalicija. Torej Robert Golob.

Cirman doslej ni pojasnili, zakaj je v preteklosti GEN-I nakazoval denar v njegovo bližino. Gen-I je po letu 2019 nakazal več kot sto tisoč evrov podjetju SEE M. & C, ki ga je leta 2017 ustanovila in vodila novinarka Vesna Vuković. Leta 2019 je Vukovićeva s Cirmanom delala za Siol.net. A niso bili tam zaposleni. Zasebno podjetje so imeli, ki mu je državni Telekom plačeval za “usluge”. Zakaj so iz GEN-I (in drugih podjetij) plačevali še vzporednemu podjetju Vukovićeve, nihče od vpletenih doslej ni pojasnil. Kot pri Berishaju niso. Je pa Vukovićeva po tem, ko smo v medijih, ki jih Golob poskuša diskreditirati, češ da smo Janševi, razkrili nakazila, postala najprej glavna piarovka, potem pa generalna sekretarka stranke Gibanja svoboda. Soproga Cirmana pa je bila imenovana za direktorico vladnega komuniciranja. SEE M. & C, ki so ga preimenovali v KCA poslovno svetovanje, pa je pred dvema mesecema kot zadnji lastnik likvidiral Cirman osebno.

Z nekaj humorja bi lahko rekli, da je bil pogoj za sodelovanje v Tarči o milijonskih nakazilih iz GEN-I, da si osebno sodeloval v tem ali podobnih in povezanih poslih. V družini.

Erika Žnidaršič je ob Zijadu Bečiroviću ravnala novinarsko pošteno, ko je vprašala, koliko je dobil iz GEN-I in je, ko se je izmikal, vprašanje ponavljala in ponavljala.

Direktor, ki ga ni. Že dolgo.

Novinarji več kot predstaviti dejstva, vprašati in pridobiti različna mnenja, ne moremo. Nismo sodišče in ne kriminalisti. V preteklosti, ko je vladal Janša, je Tarča pred kamere praviloma vabila tudi številne predstavnike opozicije. Sploh, če so iz vlade zavrnili sodelovanje. Občasno so ljudem politične povezave gostov z opozicijo celo prikrili, kar ni bilo najbolj prav. Po zamenjavi oblasti opozicijske strani ne vabijo na podoben način. Vsaj opaziti ni. Pa čeprav SDS in Janšo Golob redno obtožuje, da so za vsemi njegovimi težavami. In bi že zaradi tega bilo zanimivo, da še bolj pojasnijo.

A za televizijo, ki ima le začasne šefe, ker ta medij vladajoči depolitizirajo, je bila tudi takšna Tarča kot je bila ta teden, velik dosežek. In tveganje za ekipo.

Niso še povsem depolitizirani. Kot bi po načrtih vlade že morali biti in kot bi morala biti policija. Problemov na Balkanu, ker se je razvedelo, kako se dobijo veliki energetski posli s plačevanjem veleposlanika, Senad Jušić, ki ni generalni direktor policije, ne bo mogel odpraviti.

Lahko pa na druge načine pomaga Golobu. Če ne bo, bo postal še en bivši vršilec dolžnosti generalnega direktorja policij, ki ga nimamo.

Že od junija lani.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu