Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Je Tucker Carlson poslušal Tanjo Fajon in je pri Putinu?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th februar 2024, 06:01 pop

Tucker Carlson, ki so mu na Fox News aprila lani ukinili najbolj gledan šov v ZDA, v katerem je slovel tudi po tem, da je občasno širil prozorne ruske teorije zarote o razlogih za napad na Ukrajino in okupaciji delov te države, bi naj pripotoval v Moskvo, kjer bi naj nameraval narediti celo intervju z Vladimirjem Putinom. Informacije o tem so preplavile spletna omrežja v Rusiji, Ukrajini, o tem, da bi bil Carlson lahko v Rusiji s tem ciljem, pa poročajo tudi bolj resni zahodni mediji, denimo Politico.

Kar nima več oddaje Tucker Carlson Tonight ta konzervativen novinar in voditelj dela za omrežje X, a tam je njegov vpliv precej manjši. Še vedno pa velja za enega najbolj vplivnih komentatorjev med konservativci v ZDA. V preteklosti je bil velik podpornik Donalda Trumpa, je pa tudi velik zagovornika Viktorja Orbana, večkrat je bil tudi v sosednji Madžarski. Njegov oče je v ZDA uradno lobist za Madžarsko. V preteklosti, pred agresijo leta 2022, je Carlson veljal za pomembnega zagovornika Vladimirja Putina. Napad na Kijev je obsodil, a pozneje pogosto na Fox News širil ruske teorije zarote, da so bili izzvani, da gre le za mejni spor, ki so ga sprožili Ukrajinci… Carlsonove teorije so pogosto prevedli in predvajali tudi v Rusiji, kar kaže, kako pomemben je zanje propagandno.

Če je Carlson v zadnjem tednu res pripotoval v Moskvo, je storil tisto, kar je naša zunanja ministrica Tanja Fajon, takrat še kot opozicijska poslanka, predlagala predsedniku naše vlade Janezu Janši (SDS), ko je na začetku propadlega poskusa Putina, da bi v nekaj dneh pokoril Kijev, marca 2022 odpotoval v Ukrajino s poljskim premierom Mateuszom Morawieckim in češkim premierom Petrom Fialo. Sestali so se z Volodimirjem Zelenskim, ki ni zbežal iz države kot so pričakovali v Moskvi. Najprej je Fajonova ocenila, da obisk Janše s premieroma Češke in Poljske ni bil usklajen na ravni EU (kar ni bilo najbolj točno), pozneje pa je povedala še, da bi bil pravi naslov za reševanje težav Vladimir Putin v Moskvi in da bi moral Janša tja.

Mediji po Evropi so obisk v Kijevu opisovali drugače: kot najboljši obraz Evrope do Ukrajine v stiski. Pozneje, ko je postala zunanja ministrica, Fajonova ni odpotovala k Putinu. Je pa v Kijev. Podobno tudi premier Robert Golob.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Slovenski politiki so bili v preteklosti pogosto v Moskvi, Putin pa v Sloveniji. Zadnji večji vladni obisk je bil tik pred odstopom nekdanjega premiera Marjana Šarca, ko se je v Moskvi ob Šarcu pojavil tudi župan Ljubljane in nekdanji šef Mercatorja Zoran Janković, sicer tudi nagrajenec Putina, ki nagrade tudi po aneksiji Krima in napadu na Kijev ni vrnil. Šarec je takrat pojasnil, da Janković v Moskvi ni bil kot član vladne delegacije.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu