Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Tina Gaber, rdeča zvezda in Golobov eksces brez primere v zgodovini Slovenije in Jugoslavije

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 13th februar 2023, 09:05 dop

Premier Robert Golob je s prihodom s spremljevalko Tino Gaber na državno proslavo pritegnil še več pozornosti kot zvezda slovenske levice Svetlana Makarovič z veliko rdečo zvezdo na prsih. Rdeča zvezda je simbol komunizma. Premier Golob pa je z nekdanjo misico Tino Gaber simbol uspehov privatizacij državne lastnine in s tem razgradnje komunizma. Par so največji mediji predstavili s simpatijami in naklonjenostjo. V smislu: kako sta simpatična. Manjši del medijev, najbolj naravnost Bojan Požar, je dogajanje razumel kot škandal, ker se Golob razglaša za družinskega človeka, ki varuje svojo družino in otroke in je zaradi tega celo ustanovil posebno policijsko enoto v generalnem sekretariatu vlade za varovanje samega sebe in svoje družine, ker običajni policiji ne zaupa. Na državne prireditve pa zdaj namesto s soprogo hodi z mlado spremljevalko. Ali je še več kot le spremljevalka, premier noče povedati. Trdi, da je to stvar zasebnosti. Tiste, ki jo varujejo njegove posebne varnostne enote.

Z milijonom je mogoče kupiti veliko sladkosti

Za državo ni strašno pomembno, s kakšnimi spremljevalkami hodi naokoli premier in kaj z njimi počne. Dogajalo pa se je skoraj hkrati, ko je vlada odgovorila vodji poslanske skupine SDS Jelki Godec na vprašanje o plačnem ekscesu brez primere v zgodovini Slovenije in Jugoslavije. Na plačni eksces je prvi opozoril direktor NLB Blaž Brodnjak. Številni mediji so njegova opozorila prezrli:

Golob je imel od “plačnega ekscesa brez primere” največ koristi. Toliko, da bi si lahko privoščil tudi cel harem spremljevalk, če želi. In to še za veliko več kot le družbo na državni proslavi ob kulturnem prazniku. Z nagradami, ki presegajo milijon evrov, ki so si jih je v državnem GEN-I delili Robert Golob in drugi vodilni, je mogoče kupiti veliko sladkosti. Vseh vrst. Tudi oblasti in vpliva.

Pred letom in pol, ko je bila dilema, ali bo Robertu Golobu podaljšan mandat na vrhu GEN-I, sem v javno objavljenih poročilih podjetja opazil in tudi opozoril javnost, da si v GEN-I delijo veliko več kot zakon dovoljuje šefom državnih podjetij. Takrat sem podcenil “nagrade”. Da si po tihem delijo še več, preprosto nisem vedel. Čeprav sem povedal premalo, so me kritizirali, da poskušam politično diskreditirati današnjega šefa vlade. Resnica je nevarna stvar.

Bilo pa je že to, kar sem takrat razkril, precej nerodno, ker je parlament z zakonom, ki je znan kot Lahovnikov, v času vlade Boruta Pahorja omejil najvišje dopustne nagrade direktorjem, da bi preprečil prevelike kraje politično nastavljenih direktorjev. Robertov Golobov. Za nadzor spoštovanja zakona, da milijoni ne bi odtekali v zasebne žepe, bi moralo skrbeti ministrstvo za gospodarstvo, ki ga je, ko so si v GEN-I začeli izplačevati visoke nagrade, vodil Zdravko Počivalšek. Namesto, da bi zagotovili spoštovanje zakona, je gospodarsko ministrstvo Golobu v času vlade Mira Cerarja pomagalo kršiti zakon. Gen-I so, kot že dalj časa opozarjajo tudi iz GEN-I, umaknili s spiska podjetij v pretežno državni lasti, za katere veljajo omejitve pri plačah. In to kljub temu, da tega podjetja niso prevzeli zasebniki. Vsaj doslej nam jih še niso pokazali.

Zaradi bruto kak milijona evrov preveč nagrad v štirih letih, za katere se je razvedelo, se je dvignilo nekaj prahu. A v državnem GEN-I so si delili še več. Bolj kritični bi, ker je bilo mimo zakona, temu rekli, da so še bolj kradli. In da so bili razlogi, da Golobu ni bil podaljšan mandat na vrhu GEN-I, nadvse tehtni. Ena najboljših odločitev sploh. Vodstvo GEN-I z Golobom na vrhu je bilo plačni eksces brez primere v zgodovini Slovenije in Jugoslavije.

Rdeča zvezda privatizacij

Kako je s pravičnostjo pri nas in rdečo zvezdo, s katero se je ta teden postavljala Svetlana Makarovič pa, smo lahko opazovali, ker se je Golob, ko se je razvedelo za del zgodbe o ekscesnih nagradah, s pomočjo strank leve sredine in Milana Kučana, pa tudi huronske podpore največjih medijev, kot velika žrtev pojavil kot kandidat na volitvah. In z na hitro ustanovljeno stranko novih obrazov zmagal in prevzel oblast.

Zdaj določa plače in pravila ravnanja drugim.

Ni pa razplet volitev v ničemer spremenil zgodovine in spornosti nagrad v preteklosti.

O še dodatnem milijonu in pol za Goloba v medijih zaradi tega zadnje tedne lahko berete, kako se mu je Golob “sporazumno odpovedal”. Dober človek. Bolj očiten primer korupcije kot bi bil, če bi še to nagrado vzel, si je tudi za mednarodno skupnost težko zamisliti. Odrekel se je tistemu, za kar bi v kakšni bolj resni državi moral svoje ravnanje pojasnjevati sodnikom, ki jim je ravno nameraval dati 600 evrov dodatka vsak mesec. Pa ni uspelo. Drugi člani njegovega nekdanjega vodstva, tako vsaj poročajo mediji, še niso podpisali, da se tudi oni odpovedujejo ekstra milijonskim nagradam. Točni zneski javnosti niso dostopni. GEN-I je podjetje, ki iz časov Goloba slovi po tem, da manipulira in prikriva in da je od tam težko pridobiti podatke. Praviloma niti ne odgovarjajo. Tudi v uradnih poročilih manipulirajo. Objavljali so, denimo, le zneske neto nagrad upravi. Morali bi bruto. Neto je bil videti nižje. Za leto 2021 je že objavljeno revidirano poročilo o poslovanju podjetja GEN-I, v katerem pa med podatki o nagradah za upravo, dodatnih milijonov za Goloba in njegove sodelavce tudi ni. Pa so vedeli, da jim bi v žepe morali pasti še ti dodatni milijoni. Golob je govoril, da bo to podaril v dobrodelne namene. Zdaj se jim odreka.

Povsem tega, da nameravajo izplačati še dodatne nagrade v milijonih, niso mogli skriti. V letnem poročilu se je, da nameravajo plačati še več, najbrž pokazalo v dramatičnem povečanju mase plač. Zaposleni so nenadoma imeli v povprečju višje plače kot ministri v vladi. To nenavadnost sem, tik preden je nova vlada Roberta Goloba izpeljala čistko in sem se moral kot odgovorni urednik posloviti iz Siola, razkril v članku: Šokantno: zaposleni v GEN-I je povprečno stal več kot minister.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je vladi poslala vprašanja predsednika uprave NLB Brodnjaka, ki jih je ta predlagal gospodarstvenikom, a jih ti niso podprli. Morda, ker jih je preveč strah vladarja Goloba. Lahko jih odstavi. Slovi po političnih čistkah. Možno pa je tudi, da je Golobov sistem posameznim direktorjem v državnih ustanovah in podjetjih tudi všeč. In ga ne želijo odpraviti. Obogatijo lahko. Po tihem. Kot Golob.

Vladni odgovor Godčevi, ki je v celoti dostopen na koncu kolumne, je zaradi tega vreden pozornega branja. Vlada povzema, da smo bili v času, ko je GEN-I vodil Golob, priča zasebništvu, zaradi katere je Robert Golob upravičen do milijonov nagrade. Zasebništvo je omogočalo tudi nepojasnjena nakazila denarja pod mizo, denimo, več kot sto tisoč evrov podjetju, ki ga je ustanovila in vodila takrat novinarka Vesna Vuković, ki je danes generalna sekretarka Golobove stranke.

Da je bil GEN-I zasebno podjetje in da zaradi tega zanj niso veljale omejitve za podjetja v pretežno državni lasti, je neresnica. Zasebnih lastnikov, ki bi prevzeli GEN-I, ni bilo. To se iz GEN-I in vlade izmišljajo. Da sta Gorenjska banka in sklad obrtnikov in podjetnikov tam parkirala denar in ga tudi umaknila, ni bil prevzem državnega podjetja. Da je bil paradržavni Petrol nekoč polovični lastnik, ni bilo pretežno zasebno lastništvo.

Za neresnice, ki jih širijo že dolgo in za manipulacije, imajo milijone razlogov.

Škandal tedna zaradi tega ni Svetlana Makarovič z njeno rdečo zvezdo in vulgarnim zmerjanjem, s katerim poskuša pritegniti pozornost, še manj mlada spremljevalka premiera Tina Gaber. Škandal je vladno pojasnjevanje Golobovega ekscesa brez primere v zgodovini Slovenije in Jugoslavije. Dobra vest pa, da po tem odgovoru vsaj nova uprava, ki danes vodi GEN-I, spoštuje omejitve in zakone.

Tako vsaj trdijo.

Po tem, ko Golobu ni bil podaljšan mandat na vrhu, so postali normalno državno podjetje, ki je vmes dobilo celo državna jamstva, ker so se znašli v težavah. Zdi se, da tudi zaradi odločitev iz časa Roberta Goloba, ko so poceni prodali lani proizvedeno elektriko tudi za čas, ko je bil NEK v remontu, Golobovi nasledniki pa so jo morali zaradi sprememb na trgu potem kupovati po astronomskih cenah.

Tako se doseže izjemen poslovni rezultat in Golobovo visoko nagrado. Naslednje leto pa težave. Plačamo pa to sčasoma vsi.

Godčevi je na “eksces brez primere v zgodovini Slovenije in Jugoslavije” vlada odgovorila tako:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu