Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Cena kampanj: Prebilič z 21.610 evri ni predsednik, je pa s 3.190 župan

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th januar 2023, 09:38 dop

Po predsedniških volitvah je o tem, koliko ga je nastop stal, poročal še prvi od kandidatov, ki ga je volilo več kot deset odstotkov volivcev Vladimir Prebilič. Za kampanjo je porabil 21.610 evrov. Od kod denar, iz poročila ni mogoče ugotoviti. Za večino denarja v poročilu piše, da si ga je nakazal sam sebi. Za 2.560 evrov, za katere pove, da so mu jih podarili, pa vir ni naveden. To ni neobičajno. Pri večini strank in kandidatov so “razkritja” podobna. Takšno ureditev imamo. Transparentnosti financiranja volilnih kampanj ni. Ob Prebiliču so delež, ki pomeni povrnitev dela stroškov kampanje, dosegli še Anže Logar, Nataša Pirc Musar in Milan Brglez. Delna povračila stroškov vsi štirje, Prebilič več kot polovico, dobijo, ko bo njihovo poslovanje pregledalo računsko sodišče. Vsote, kolikšna bodo povračila in kolikšne so doslej razkrite vsote za kampanje, kaže preglednica (s klikom jo lahko povečate):

Prebiliču ni uspelo postati predsednik republike, je pa z relativno nizkim vložkom dosegel dober rezultat. Še posebej, če ga primerjamo s kandidatom NSi Janezom Ciglerjem Kraljem. Je pa Prebiliču uspelo zmagati na županskih volitvah v Kočevju, ki so bile skoraj hkrati. O stroških svoje kampanje je tudi že objavil poročilo, ki je dostopno na portalu Ajpes. Doslej je poročalo še nekaj županov. Iz največjih občin, kot so Ljubljana, Maribor, Kranj ali Celje pa poročil še ni. Za nekaj zanimivejših županskih kampanj so podatki takšni:

S klikom lahko preglednico povečate.

Poslovanja županskih kandidatov, strank in številnih list v času kampanje računsko sodišče ne preverja. To stori le, če v medijih razkrijemo večje nepravilnosti, denimo, takšne kot sem jih nekoč ob županu Maribora Andreju Fištravcu, ko je dogajanje presojalo celo sodišče.

Edini, ki poročila z županski volitev vsaj resno pogledajo, so novinarji in mediji. Zanima pa to, ker je dela veliko, res zanimivih poročil pa malo, le redke predstavnike sedme sile in medije.

Celotno poročilo o kampanji predsedniškega kandidata Vladimirja Prebiliča je takšno:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu