Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Slovenija zdaj: Srbski turbo folk Cece kot kurentovanje na Ptuju

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 17th januar 2023, 12:19 pop

S koncertom srbske turbo folk pevke Svetlane Ražnatović, znane tudi kot Ceca, bodo letos na Ptuju začeli kurentovanje, ki velja za tradicionalno slovensko prireditev. Ceca je znana tudi kot vdova nacionalističnega paravojaškega vodje in kriminalca Željka Ražnatovića-Arkana. Arkan je bil v prejšnjem sistemu udbovec in nekaj časa varnostnik Staneta Dolanca. Vabilo na koncert njegove soproge na Ptuju je takšno:

Na Ptuju, kjer je bila za županjo že drugič zapored lani izvoljena kandidatka socialnih demokratov Nada Gajšek, so se nedavno poklonili nekdanjemu šefu Udbe in jugoslovanskemu komunističnemu funkcionarju Janezu Zemljariču. Zemljariču, ki se je rodil na Ptuju, je vlada Roberta Goloba odredila celo pokop z vojaškimi častmi, ki ga država v preteklosti ni namenila Jožetu Pučniku. Na zadnjih lokalnih volitvah je Gajškovo v prvem krogu volilo 64 odstotkov volivcev, s čemer je krepko prehitela “zelenega” Andreja Čuša, ki je pristal na drugem mestu z dobrimi 16 odstotki.

Na levi, ko gre za koncerte, pa nikakor niso liberalni v vseh primerih. Koncert hrvaškega nacionalističnega pevca Marka Perkovića Thompsona so prepovedali mimo zakona. Zaradi intervjuja, ki ga je Igor Pirkovič o razlogih za to nenavadno ravnanje slovenskih oblasti naredil s hrvaškim pevcem  Thompsonom, pa je nekdanji generalni direktor RTVS Igor Kadunc sprožil postopek za odstavitev direktorice televizije Ljerke Bizilj, ker ta ni bila pripravljena sodelovati pri političnem odstavljanju urednice informativnega programa Jadranke Rebernik. Sčasoma je Rebernikovo Kaduncu tudi uspelo odstavili. A se je po menjavi oblasti vrnila na vrh. Zdaj pa jo bo najverjetneje odstavila vlada Roberta Goloba, ki menjuje celoten vrh javne RTVS, ker tam niso njihovi.

Prireditelji Ceco brez omenjanja Arkana, politike in Udbe predstavljajo tako: “Na uvodnem večeru tokratnega Kurentovanja bo za zabavo poskrbela ena izmed najpomembnejših predstavnic srbske popularne glasbe in simbol turbo folk glasbe Svetlana Ražnatović, bolj znana po vzdevku Ceca. Na glasbeni sceni je prisotna že vse od leta 1987, v tem času pa je izdala že 18 glasbenih albumov in 10 glasbenih kompilacij. V svoji karieri je krasila naslovnice vplivnih evropskih in svetovnih medijev, med njimi tudi The New York Timesa. Je dobitnica številnih glasbenih nagrad, za njo pa je že več kot deset koncertnih turnej, od tega kar pet evropskih in dve svetovni. Tudi v Sloveniji je bila večkrat umeščena na lestvice najbolj iskanih oseb na spletu, njeni koncerti pri nas pa so vedno razprodani.”

Reklamni posnetek glasbe srbske pevke lahko poslušate na povezavi:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu