Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Tako so iz GEN-I odgovorili o plačilih Miloviću

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th januar 2023, 08:21 pop

Iz GEN-I so se, ko sem se zaradi molka organa pritožil informacijski pooblaščenki, ker v mesecu dni niso odgovorili na vprašanje, ali je v preteklosti GEN-I poslovno sodeloval z Milošem Milovićem in ga je premier Robert Golob torej plačeval za to pomoč, zdaj le odgovorili. To od njih zahteva zakon. Morali bi v tednu dni. Že lani. A odgovorili so zelo nenavadno. Odgovor je prišel iz elektronskega naslova [email protected] in je brez podpisa. To, da se nihče ne upa podpisati, je za resno državno podjetje nenavadno. Dopisi brez podpisa so anonimke, ki jih ljudje praviloma zabrišemo v koš. Takšen dopis kaže tudi pišmevuhovski odnos do javnosti. Odgovorili pa tudi niso nič.

Po tem, ko je Elektro Ljubljana mediju N1 razkril, da so plačali Milovićevemu podjetju VPS Svetovanje 308.000 evrov in so tam našli celo pogodbo o tem iz časov Andreja Ribiča, ki je pozneje z Golobom ustanavljal Gibanja svoboda in vodil volilni štab te stranke, so iz GEN-I zdaj v nepodpisanem odgovoru sporočili, da za njih ne velja enaka ureditev in da medijem, če je Golob morda kaj nakazal Milovićevemu podjetju, tega ne bodo razkrili. Povedati nočejo niti, da nakazil Miloviću ni bilo. Milović je bil v času pred volitvami na prireditvah nove Golobove stranke, so pokazali posnetki medijev. Ni pa jasno, ali je bil tam v vlogi varnostnega svetovalca ali kako drugače.

Vprašanje GEN-I o sodelovanju z Milovićem je pomembno, podobna so postavili tudi drugi mediji in novinarji, ker je premier Golob, ki je v preteklosti vodil GEN-I, v parlamentu na poslansko vprašanje Žana Mahniča (SDS) o tem, kdo za svetovanja ministrom in premieru plačuje Milovića, odgovoril, da za pomoč Miloviću sam ne plačuje nič in da ga “nihče ne plačuje za usluge od kjerkoli drugje”. Po tem sem v Spletnem časopisu po Erarju KPK razkril, da je Milovićevo podjetje od države in državnih podjetij dobilo 562.666 evrov. A plačila iz Elektra Ljubljana v teh 562.666 evrih ni bilo. Neprikrito (podatki so dostopni v Erarju) je Milovićevo podjetje iz vladnega urada za migrante v času Mira Cerarja in Marjana Šarca dobilo 200.000 evrov, iz notranjega ministrstva 70.000 evrov, iz Energetike Ljubljana 50.000, iz Komunalnega podjetja Velenje 52.000, iz Holdinga Slovenskih elektrarn 35.000 evrov… Iz Elektra Ljubljana pa še dodatno 308.000 evrov. Med državnimi podjetji, ki kot Elektro Ljubljana prikrivajo podatke o plačilih in njihovi posli niso razkriti v Erarju, je tudi GEN-I.

Tako so iz GEN-I zapisali v odgovoru, ki je brez podpisnika, da za to podjetje, ki preprodaja praktično celotno elektriko državne nuklearke, nekoč pa ga je vodil premier, veljajo pri obvezah pojasnjevanja poslov medijem in javnosti povsem drugačni zakoni in pravila kot za Energetiko Ljubljana ali Elektro Ljubljana:

Spoštovani, navezujemo se na vašo prošnjo za informacije, posredovano po e-mailu dne 13. 12. 2022, ter na dne 3. 1. 2023 prejet Poziv v postopku dostopa do informacij po Zmed (številka 09020-1/2023/2). Skladno s pozivom informacijskega pooblaščenca vam na vašo prošnjo za informacije v postavljenem roku sporočamo, da se družba GEN-I, d.o.o., zaradi varstva osebnih podatkov ne more opredeljevati do vprašanj, ki se nanašajo na morebitno sodelovanje s posameznimi fizičnimi osebami, kot gre razumeti vašo posredovano prošnjo za informacije. V primeru opredeljevanja družbe do tovrstnih vprašanj oz. podajanja tovrstnih informacij bi šlo na strani družbe za kršitev predpisov s področja varstva osebnih podatkov, ki jih je družba dolžna spoštovati. Zahtevane informacije oz. zastavljena vprašanja sočasno ne predstavljajo  informacij javnega značaja. S spoštovanjem, Služba za marketing in odnose z javnostmi.

Vprašanje so, je razvidno iz nepodpisanega odgovora, v GEN-I razumeli le kot prošnja za pojasnila o sodelovanju s fizični osebo. Vprašanje se je, seveda, nanašalo na vsakršno poslovno sodelovanje (plačila), torej ne le na morebitne honorarje Miloviću kot zasebniku, ampak tudi na morebitna plačila za svetovanje Miloviču kot samostojnemu podjetniku ali kot podjetniku preko podjetja VPS Svetovanje.

Po prejemu odgovora iz GEN-I sem jih tudi tokrat poklical na telefonsko številko, ki so jo navedli v dopisu, da bi se pogovorili in odpravili morebitne nejasnosti pri vprašanju, ki jim ga postavljam in da bi GEN-I zagotovil podpis svojega odgovora. Kot že v preteklosti telefona ni v GEN-I nihče dvignil in ne vračajo klicev. To je za resno podjetje v državni lasti, ki obrača denar nas vseh in kjer imajo visoko nadpovprečne plače, zelo čudno ravnanje.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu