Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Prikrita nakazila: Na Elektro Ljubljana le našli pogodbo z Milovićem za 308.000 evrov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 9th januar 2023, 05:49 pop

“Na Elektro Ljubljana so vendarle našli pogodbo s podjetjem VPS Svetovanje, ki ga vodi Miloš Njegoslav Milović, neformalni svetovalec premierja Roberta Goloba in več ministrov. Našli so tudi “splošna poročila” o opravljenih storitvah, v katerih pa naj bi pisalo samo, da je Milović svetoval upravi Elektra Ljubljana in se udeleževal sestankov.” Tako je včeraj poročal portal N1, ki je pred tem opozoril tudi, da je Milovićevo podjetje neposredno iz tega državnega podjetja dobilo 308.000 evrov. Da je Milović od države in državnih podjetij dobil 562.666 evrov, sem že pred tem po Erarju razkril v Spletnem časopisu. A plačil iz Elektra Ljubljana v teh 562.666 evrih ni bilo. Neprikrito (podatki so v Erarju) je Milovićevo podjetje iz vladnega urada za migrante v času Mira Cerarja in Marjana Šarca dobilo 200.000 evrov, iz notranjega ministrstva 70.000 evrov, iz Energetike Ljubljana več kot 50.000, iz Komunalnega podjetja Velenje 52.000, iz Holdinga Slovenskih elektrarn 35.000 evrov… Na podatke o teh nakazili sem javnost opozoril v kolumni o vardi Roberti Goloba:

Prikrita nakazila in pogodbe, ki jih ne smemo videti

Pogodbe o prikritih nakazilih podjetju Miloša Milovića (ki jih na Erarju ni), ko so jo le našli, portalu N1 v Elektro Ljubljana še vedno niso pripravljeni pokazati. So pa našli “splošna poročila”, kaj je bilo po pogodbi opravljeno, v katerih piše, da bi naj podjetje VPS svetovalo upravi Elektra Ljubljana, kot določa pogodba, in se udeleževalo sestankov. “Natančnejših poročil o izvedenih storitvah nimamo,” so portalu N1 sporočili iz Elektra Ljubljana, ki je v večinski državni lasti. Mesečno plačilo podjetju VPS je bilo vedno enako: približno 2.000 evrov neto, plačilo z DDV je znašalo okoli 2.400 evrov.

V zgodbi so v N1 opozorili še, da pa podjetja Gen-I, ki ga je do lanske jeseni vodil Robert Golob, tudi njim še ni odgovorilo na vprašanje o sodelovanju z Milovićem, ki so jim ga poslali v prvi polovici decembra. Lani sem tudi sam podjetje GEN-I zaprosil za podatke o morebitnih poslih z Milovićem. Vprašanje je postalo pomembno, ker je premier Robert Golob, ki je v preteklosti vodil GEN-I, v parlamentu na poslansko vprašanje Žana Mahniča (SDS) o tem, kdo za svetovanja plačuje Milovića, odgovoril, da za pomoč Milošu Miloviću ne plačuje nič in da ga “nihče ne plačuje za usluge od kjerkoli drugje”.

Zakaj ljudje ne smemo vedeti, kaj počnejo z našim denarjem?

Zaradi molka organa, ker se niti z zavrnitvijo iz GEN-I niso odzvali na novinarsko vprašanje, ali je Golob v preteklosti kaj plačeval Milovića, sem za pomoč prejšnji teden prosil informacijsko pooblaščenko, ki je to podjetje pozvala, naj pojasni, zakaj se na novinarsko vprašanje niso odzvali in jih prosila tudi, naj jim, če so morebiti le odgovorili, posredujejo odgovor. Tudi sam ga bom zelo vesel. Za pojasnila, če so kaj plačevali Milovića, je GEN-I prosilo več medijev, in več jih je tudi že opozorilo, da na vprašanja ni odziva. To je za državno podjetje, iz katerega prihaja premier, zelo nenavadno ravnanje. Poniževalno se obnašajo do javnosti, katere denar kot državno podjetje že leta obračajo in si za to državno trgovsko dejavnost tudi izplačujejo daleč nadpovprečne plače in astronomske nagrade za vodilne. Takšen odnos njegovih nekdanjih sodelavcev sramoti tudi premiera samega.

So pa iz GEN-I, kot sem razkril lani še na Siolu (še prej je o tem poročal Bojan Požar), na prikrit način zanesljivo plačevali podjetje SEE M. & C., d.o.o, ki ga je ustanovila in dolgo vodila novinarka Vesna Vuković, ki je po razkritju nenavadnih nakazil postala glavna piarovka Gibanja Svobode. Robert Golob kot direktor GEN-I ji je v več letih nakazal 103.000 evrov. Denar je bil nakazan v času, ko je Vukovićeva kot novinarka delala za Siol.net in pozneje za Necenzurirano Primoža Cirmana. Razlogov za ta nakazila GEN-I, Golob in Vukovićeva, ki se je iz podjetja sčasoma umaknila, do danes niso pojasnili. Vukovićeva je ob prevzemu položaja glavne piarovke Gibanja Svoboda javno napovedala, da bo v dveh tedni razkrila razloge nakazil, a tega potem ni storila. 

Vukovićeva je podjetje SEE M. & C, v katerem je imela stoodstotni lastniški delež, ustanovila 13. septembra 2017. 18. marca 2019 je podjetje v celoti prodala Mitji Zorku, do 10. maja 2021 pa je ostala direktorica podjetja, odgovorna za posle. Zadnje nakazilo v višini 3.660 evrov je bilo v začetku lanskega leta.

------------------------------------------------------------------------ Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu