Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Sodstvo: Javnost ne sme vedeti, da je Božič še obsojen

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th marec 2017, 10:19 pop

Fotoreporterja Janija Božiča  bo izgubljeni poskus za varstvo zakonitosti pred vrhovnim sodiščem stal 250 evrov.

Na posnetku fotoreporter, ki je obsojen za dobro opravljeno delo

Tolikšni so le sodni stroški,  ker je poskušal z zahtevo za varstvo zakonitosti izpodbiti sodbo, da mora za pet mesecev v zapor, če v naslednjih dveh letih objavi še kakšno ostro fotografijo. Obsojen je, ker je med fototerminom fotografiral Alenko Bratušek, ko so jo poslanci pred leti volili za premierko.

V senatu, ki je odločil, je bil tudi Damijan Florjančič, ki ga je pravosodni minister Goran Klemenčič predlagal za novega šefa vrhovnega sodišča. Florjančič je dobil zeleno luč mandatno volilne komisije, za novega šefa vrhovnega sodišča pa so ga  že izvolili tudi poslanci.

V zapor bo Jani Božič moral, če objavi še kakšno fotografijo kot je bil posnetek Alenke Bratušek, ko je 20 minut pred izvolitvijo za šefico vlade iz Moskve dobila SMS čestitko Petra Kraljiča. Za ta posnetek je bil obsojen, ker se je na njem videlo, kaj se je izpisalo na ekranu telefona.

Posnetek je Božič naredil v parlamentu med uradnim fototerminom, ko so bile v Bratuškovo uprte številne kamere in fotoaparati.

Fotoreporter, ki ne dela ostrih slik, takšnih, na katerih se kaj vidi, slabo opravlja svoje delo.

Bizarno: Sodniki sami zagrešili isto

Bizarnost ureditve najbolj kaže ravnanje sodišča samega ob seznanitvi medijev z odločitvijo. Novinarjem so odločitev najprej poslali kot je napisana, pozneje pa še prošnjo, naj je ne upoštevajo, ker so dokument pozabili »anonimizirati«. Če se pošalimo: storili so tisto zaradi česar je obsojen Božič. Domnevno posegli v zasebnost. Le da njim zanesljivo ne bo treba v zapor. Božič pač ni premierka. Sodniki pa ne fotoreporterji.

Razlika med prvotnim in dopustnim dokumentom pa je nadvse zgovorna. V prvotni verziji, ki je po mnenju sodstva javnost ne sme upoštevati, je bilo namreč zapisano ime Janija Božiča. V dopustni verziji pa  le začetnice.

v-imenu

Da novinarju ni uspelo spodbiti sodbe, sodišče čisto dobesedno prikriva, ko briše njegovo ime in s tem poskuša doseči, da bi to storili tudi mediji. Ki pa tega niso storili, tudi ker so pomotoma najprej dobili obvestilo, v katerem je pisalo več.

No, pa ker tisti novinarji v medijih, ki se spoznajo, tudi vedo, za koga v tej sodbi gre.

Sodniki so odločili že sredi decembra lani. Te dni so odločitev le razglasili.

Senat vrhovnega sodišča, ki je odločil, da v tem primeru ne bo varoval zakonitosti, je vodila Barbara Zobec, člani so bili Branko Masleša, Damijan Florjančič, Maja Tratnik in Vesna Žalik.

Vsaj imen sodnikov, ki sodijo, sodstvo skupnosti več ne prikriva.

Presojal je skoraj več kot le vrh sodnega sistema.

Barbara Zobec je soproga ustavnega sodnika Jana Zobca, ki je v preteklosti ostro kritiziral Maslešo zaradi ravnanj v prejšnjem sistemu in v času osamosvajanja na sodišču v Kopru. Kjer je v svoji karieri delal tudi Florjančič.

Koper je, če poenostavimo, pomembna valilnica nadvse pomembnih sodnikov v državi in tudi konfliktov v njem.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu