Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Za Senčarjevo (Resni.ca) Stevanović poročal prvi, denar za kampanjo tudi od občine Idrija

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th januar 2023, 09:21 dop

Za predsedniško kampanje je Sabina Senčar porabila 5.335 evrov. To piše v poročilu o kampanji, ki ga je podpisal predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović. Poročilo Senčarjeve je objavljeno prvo po lanskih predsedniških volitvah. Stevanović je razkril, da mu je 2.500 evrov za kampanjo Senčarjeve podarila Nada Jaklič Košir iz Ljubljane. Med nenavadnostmi financiranja kampanje, ki so razvidne iz poročila, pa je, da je za predsedniško kampanjo 142 evrov prispevala občina Idrija. Zakon pravnim osebam prepoveduje financiranje kampanj. Znesek je Stevanović, ker to zahteva zakon, nakazal v dobrodelne namene Obalnemu društvu proti mučenju živali. Nenavadno nakazilo je v poročilu opisano tako:

Kdo je prispeval preostanek do 5.335 evrov, iz poročila ni mogoče razbrati. To je običajno. Večina nakazil je praviloma pod vsoto, ko je treba razkriti donatorje. Poslovanja v času kampanje za Senčarjevo ne bo preverilo računsko sodišče, ker jo je volilo manj kot desetina volivcev in zaradi tega njena stranka ne bo dobila povrnitve dela stroškov kampanje.

Stranko Resni.ca sem z elektronsko pošto včeraj prosil za pojasnilo, kako se je zgodilo nakazilo iz občine Idrija. Po objavi članka je Zoran Stevanović pojasnil:

Znesek, v višini 141,70 eur, ki nam od občine Idrija pripada kot dotacija v zvezi z lokalnimi volitvami, je računovodska služba občine Idrija nakazala na napačen TRR. Namesto, da bi nakazali na osnovni TRR stranke, so nakazali kar na kampanjski TRR. Sicer so se opravičili za napako, so nam pa naredili škodo. Ta znesek smo morali v skladu z zakonom donirati in smo v bistvu ostali brez dotacije.

Pojasnilo opozarja, da ureditev v zakonu ni najbolj premišljena. Če je nakazilo pomota, ga vodja kampanje ne sme vrniti ali preusmeriti na pravi račun, podariti ga mora v dobrodelne namene.

Po volitvah le kandidati, ki jih je volila več kot desetina volivcev, za vsak glas dobijo 12 centov povrnitve stroškov kampanj. A šele, ko bo njihovo poslovanje preverilo računsko sodišče. In le do zneska, ki so ga tudi porabili. Dušan Kumer je za Boruta Pahorja pred petimi leti porabil “premalo” in zaradi tega ni dobil povrnjeno toliko, kolikor bi po zakonu največ lahko:

Pri Nataši Pirc Musar in Anžetu Logarju se za izračun upoštevajo glasovi iz drugega kroga volitev, v katerem je bila uspešnejša Pirc Musarjeva. Pregled, koliko glasov so zbrali kandidati v prvem krogu in koliko povračil prejmejo štirje, ki so dosegli prag desetih odstotkov, je takšen:

Ob Musarjevi in Logarju bosta povračila dobila še stranki SD in GS za Milana Brgleza in Vladimir Prebilič.

Sabina Senčar Foto: uradna stran predsedniške kandidatke
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu