Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nataša Pirc Musar bo dražja celo od Danila Türka

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:21 pop

Predsednico Natašo Pirc Musar letos čaka 3.7 milijona evrov proračuna, od tega je 291.280 evrov za dva bivša predsednika. Za Milana Kučana in Boruta Pahorja. Pahor je leta 2015, ko so predsedniško poslovanje pregledali revizorji računskega sodišča, imel 2,3 milijona težak proračun. Večino denarja, 1.5 milijona na letni ravni, ali 65 odstotkov vsega, je porabil za plačila sedmim funkcionarjem in 32 uslužbencev, ki jih je kot predsednik zaposloval. So pa bili različni predsedniki različno zapravljivi. Danilo Türk je leta 2009, tudi njegovo poslovanje je pregledalo računsko sodišče, imel 45 zaposlenih, porabil pa je 3.1 milijona evrov, od tega 1,8 milijona evrov za plače. Krepko več kot pet let pozneje Pahor. A precej manj kot je zdaj načrtovano za Pirc Musarjevo. Proračun je Nataši Pirc Musar Golobova koalicija konec novembra še povečala. Türk je zelo veliko potoval po svetu. Računsko sodišče je ugotovilo, da je v letu 2008 in prvi polovici leta 2009 29-krat najel letala v skupnem znesku 836.297 evrov. V letu 2008 je 24-krat najel letalo za 676.647 evrov in do 20. 5. 2009 še petkrat za 159.650 evrov. Javno je najbolj odmevalo, ko je za obisk BIH najem letala stal kar 89.100 evrov. Stroške je deloma plačala tudi vlada. Pahor je manj letal s posebej najetimi letali kot Türk, je pokazal pregled poslovanja obeh predsednikov računskega sodišča.

Pahorja bo varovala policija in ne Golobovi varnostniki

Lani, ko smo imeli le bivšega predsednika Kučana, Pahor pa je to konec leta šele postal, je bilo za “bivše predsednike” v proračunu načrtovano 50.082 evrov. Načrtovana vsota je letos veliko višja, ker predsedniku takoj po koncu mandata, to je zdaj Pahor, še leto dni pripada pravica do pisarne in plača za svetovalca in delavca, ki opravlja administrativne in tehnične naloge. Pahorju bo država tudi še leto dni plačevala rabo službenega vozila z voznikom za dejavnosti, ki jih opravlja kot bivši predsednik republike. Pripada mu tudi varovanje. Policijsko in ne tisto posebno, ki si ga je zase zagotovil predsednik vlade Robert Golob, ki slovenski policiji ne zaupa. Zdi se, da je razlog nezaupanja, ker policija preverja tudi njegovo preteklost v GEN-I. Zakon določa, da lahko policija, če so za to razlogi, čas varovanja bivšega predsednika podaljša tudi čez leto dni. Posebnih in domnevno bolj sposobnih Golobovih varnostnikov zakon ne omenja.

Povišanje proračunske postavk za Natašo Pirc Musar, Kučana in Pahorja, kot jih je po predlogu vlade konec novembra potrjeval državni zbor prikazujem grafično. V prvi koloni je Pahorjeva poraba leta 2021: 3 milijone evrov. V drugi koloni ocena lanske realizacije: 3,2 milijona evrov. V tretji koloni je v času vlade Janeza Janše načrtovana vsota za letos 3,5 milijona. V zadnji koloni so popravki že iz časa vlade Roberta Goloba: 3,7 milijona.

Kučan je lani in bo letos dobival dodatek k pokojnini, ki mu bruto prejemek poviša na 80 odstotkov plače predsednika republike. Pahorjeva bruto plača je bila novembra bruto 5.663 evrov. Zadnje mesece je Kučan dobival bruto 1.322 evrov predsedniškega dodatka k najvišji pokojnini. Kučanovo neto izplačilo, ker so pokojnine manj obremenjene z dajatvami kot plače, je bilo visoko. Na ravni predsednikov. V pravni ureditvi je to doplačilo uzakonjeno le in samo za Kučana. Te pravice nima nekdanji predsednik Türk in je ne bo imel Pahor. Omogočilo jo izjemo za Kučana dopolnilo Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, ko je parlament oklestil izjemno široke privilegije bivših predsednikov, ki jih je v času, ko je predsednik postal Janez Drnovšek, uzakonila koalicija LDS, SD, SLS, DeSUS. Kako izjemno visoki so bili stroški bivših predsednikov v preteklosti in kako je Kučan ohranil privilegij, lahko preberete tu:

Plača Nataše Pirc Musar bo podobna kot je bila Pahorjeva, nekaj razlike bo le zaradi različnega dodatka za delovno dobo. Ker je Borut Pahor pet let starejši, Pirc Musarjeva je rojena leta 1968, Pahor pa 1963, bo plača Musarjeve verjetno rahlo nižja.

Proračun predsednice Nataše Pirc Musar, ki je v celoti težak 3.7 milijona so poslanci s spremembo, ki je obveljala pred mesecem, v primerjavi s prvotnim načrtom povišali za 125.247 evrov, porabila pa bo več kot 40 članski državni svet, za katerega je v proračunu načrtovanih 3,2 milijona in pol manj kot devet člansko ustavno sodišče, katerega proračun je 7,1 milijona evrov.


--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu