Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Štular dobil soglasje, že spet ne finančnemu načrtu RTVS

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th marec 2019, 09:25 dop

Z 21 glasovi za in nič proti je programski svet RTV Slovenija soglašal z imenovanjem urednika drugega programa radia Mirka Štularja za direktorja Radia Slovenija. Pozneje pa za nekoliko popravljen finančni načrt ni glasovala večina navzočih svetnikov. Od 22 jih je za glasovalo enajst. Finančni načrt je v programskem svetu s tem padel že drugič. Programski svet izreka le mnenje, dokončno bo odločil nadzorni svet.

Varčevati ali povišati prispevek?

A, ker predsednik nadzornega sveta Andrej Grah Whatmought opozarja, da krepko več kot pet milijonski minus iz rednega poslovanja ni sprejemljiv, ker bodo že konec prihodnjega leta pokurjene vse rezerve, je malo verjetno, da bi nadzorni svet odločil drugače. Ker finančni načrt za letos še ni sprejet, mora javni zavod RTV že poslovati po dvanajstinah. Mnenja, kaj pomeni milijonski minus, ki bi ga do konca prihodnjega leta pokrili s prodajo še zadnjega deleža od satelitov, so bila različna. Del svetnikov se jih je strinjal, da bo težave dolgoročno pač morala rešiti oblast s povišanjem prispevka, ki je glavni vir denarja in ne zavod z varčevanjem, kar je, se zdi, tudi načrt generalnega direktorja Igorja Kadunca, ki mu je uspelo dobiti vsaj direktorja Radia. Štular ni veljal za problematičnega kandidata, težava je bil bolj predlagatelj, generalni direktor Kadunc, ki ima močno opozicijo v programskem in nadzoren svetu. Decembra je le glas zmanjkal, da bi Kadunca v programskem svetu na predlog nadzornega sveta celo odstavili.

Težavi z Mamami

Z ostro kritiko Kadunca se je seja programskega sveta danes tudi začela: z opozorili, da je Kadunc na program televizije mimo programsko poslovnega načrta in razpisnih pogojev lani spravil nadaljevanko Mame in porabil četrt milijona evrov. Nekdanji direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik je Kaduncu očital celo zlorabo za zasebne poslovne interese s tem filmskim poslom. Kadunc je zanikal, da bi karkoli odločal. Posebnih sklepov, razen, da bodo dogajanje dodatno proučili, niso sprejemali. Na razpis za direktorja Radia Slovenija sta se prijavila Darja Groznik  in Štular. Kadunc je programskemu svetu povedal, da je bila velika večina zaposlenih za Štularja, da so ga pa zaposleni opozarjali, da bi z Groznikovo lažje dobil večino. “Ne izbiram lažjih poti,” je dejal Kadunc. Programski svet je Štularja po tem podprl praktično povsem soglasno. Štular je pred glasovanjem povedal, da se mu končuje tretji mandat urednika drugega programa in da tudi zato išče nov izziv. Funkcijo bo prevzel prvega marca.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu