Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Putin vojski o sveti dolžnosti Rusov, požar v ruski nuklearki, iz oporišča Engels sestrelili Su-27. Lasten.

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:21 pop

Obramba Rusije je “sveta dolžnost do prednikov in potomcev”, zahod uporabljajo Ukrajino in njene ljudi za oslabitev in razkol Rusije, štiri regije v Ukrajini, ki jih je Rusija okupirala in si jih priključila, so del Rusije, je ruski predsednik Vladimir Putin povedal v novoletni poslanici, ki je bila posneta na včerajšnjem obisku poveljstva vojaškega okrožja Rostov, ki je na meji z Ukrajino. Govor so predvajali na državni televiziji, Putin je v njem pozval k podpori in sodelovanju in ocenil, da se država bori za svojo prihodnost in bo šla le naprej in zmagovala.

Iz mejne regije, kjer je poveljstvo vojske obiskal Putin, prihajajo tudi poročila o nesreči in požaru v ruski nuklearki. Zgodila se je v mestu Volgodonsk. Zaradi požara in eksplozije transformatorja je po poročanju ruskih medijev en delavec umrl, še eden pa je na intenzivnem oddelku bolnišnice s hudimi poškodbami. Do nesreče je prišlo na območju reaktorja, ki je že od začetka decembra ustavljen zaradi rednega pregleda in vzdrževanja.

Čez novoletne praznike o velikih premikih na fronti med Rusijo in Ukrajino ni bilo poročil. Rusi so po poročanju Ukrajincev znova poskusili z obsežnimi napadi z raketami in droni na ukrajinsko infrastrukturo, ki pa jih je v veliki meri prestregla protizračna obramba, deloma, tako se zdi, celo ruska. Iz območja letalskega oporišča Engels, ki so ga Ukrajinci že dvakrat napadli z droni, poročajo, da je ruska protiletalska obramba pomotoma sestrelila ruskega lovca Su-27, pilot je umrl. Poročajo tudi o več padlih ruskih raketah drugod na območju Rusije. Tudi pri teh je mogoče, da jih je pomotoma sestrelila ruska protizračna obramba. Rakete praviloma ne padajo kar tako z neba.

K večji učinkovitosti ukrajinske obrambe proti ruskim raketam in dronom pa bi naj močno prispevala raba modernejših zahodnih raketnih sistemov. Denimo sistema srednjega dosega Iris-T, ki ga je Ukrajini dobavila Nemčija. Po ocenah iz Kijeva bi naj praktično vsak izstrelek iz tega sistema zadel cilj. Sistem so Nemci razvili pred dvema desetletjema, prve je nemška vojska prevzela leta 2005. V Ukrajino so prvega od štirih napovedanih poslali oktobra. Predvideni so bili za izvoz v Egipt, a so jih, ker se je mudilo zaradi vse več ruskih raketnih napadov, preusmerili. Iris-T uporabljajo številne države, ob Nemčiji še Avstrija, Italija, Španija, Švedska, Grčija, Norveška, Saudska Arabija…

Iz krajev spopadov v Ukrajini je bil zadnje dni objavljen posnetek, kako je ukrajinska enota poškodovala najmodernejši ruski tank T-90M in še več drugih oklepnikov. Čas dogodka ni povsem jasen.

Prvi ruski tank T-90M je bil v Ukrajini uničen blizu Harkiva aprila letos, vsaj dva pa so Ukrajinci Rusom tudi že zaplenili. 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu