Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Z najmodernejšim ruskim tankom napadajo Ukrajinci

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:21 pop

Posnetke najmodernejšega ruskega tanka T-90M, ki so ga zaplenili in ga zdaj uporabljajo sami, je objavila ukrajinska vojska. Prvega od takšnih tankov so Ukrajinci zaplenila na območju Harkiva septembra, posadka ga je nedotaknjenega zapustila in zbežala. Drugega so zaplenili v začetku decembra. To je zahodnim vojskam omogočilo proučevanje tehnologije in sistemov v tej nadgrajeni verziji tanka T-90, ki velja za najbolj opremljen ruski oklepnik, ki ga imenujejo tudi Proryv-3. V slovenščino bi to lahko prevedli kot Prebojnik-3. Po ocenah vojaških strokovnjakov je T-90M ranljiv, če ostane brez podpore. Prvi tak tank je bil v Ukrajini uničen blizu Harkiva aprila letos. Do danes bi jih naj Rusi izgubili sedem, dva sta uničena, dva zaplenjena, drugi poškodovani. Na posnetku T-90M v rabi v vojski Ukrajine:

Na spletu je opozorilo na te posnetke takšno:

Kratica M pomeni moderniziran. Upravlja ga posadka treh tankistov, cena takšnega tanka pa je med štirimi in petimi milijoni dolarjev. Prve posodobljene različice z oznako T-90M je ruska vojska v preizkušanje dobila leta 2017. Uradno so jih začeli uporabljati leta 2019. Posodobljena verzija T-90 ima med drugim boljši ščit in okrepljeno zaščito proti protitankovskemu orožju.

Pred tednom so bili objavljeni posnetki uničenega ruskega konvoja oklepnih vozil, med katerimi je bil tudi ta tank. Več o tem si lahko preberete tukaj:

Večjo serijo fotografij ukrajinskih tankov si lahko gledate na FB naslovu

Tank ukrajinske vojske Vir https://www.facebook.com/30brigade
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu