Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Uspešnost kampanj: Kambičeva učinkovitejša od Švagana, a le v županskem delu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th januar 2023, 10:14 dop

Županja občine Semič Polona Kambič je oblast v občini ubranila z manjšim vložkom in bolj učinkovito kot Matjaž Švagan, ki je o stroških kampanje poročal prvi med bolj znanimi župani. Leta 1967 kot osmi otrok rojena Kambičeva Semič vodi že od leta 2010, ko je bila za županjo izvoljena kot kandidatka SLS. Letos je oblast branila s svojo listo Zdrava družba. Švagan je bil v preteklosti LDS, danes pa ima svojo stranko Zagorje gre naprej, Združenje za napredek Zasavja. V kampanjo za občinski svet je Kambičeva vložila 1003 evre, za župansko pa 665 evrov. Na županskih volitvah ji ni bilo težko zmagati, ker ni imela protikandidata. Tako dobra je, bi lahko rekli, da si nihče niti kandidirati ni upal proti njej. Na svetniških volitvah pa je s svojim gibanjem dosegla 25,8 odstotka vseh glasov in štiri sedeže v občinskem svetu, po dva so dobili še NSi, SLS in SD, po enega pa GS, SDS in SNS. Švagan je bil s svojo listo v Zagorju ob Savi še precej uspešnejši, zbral je kar 43,7 odstotkov glasov.

Primerjava učinkovitosti županskih kampanj Švagana in Kambičeve, nobeden kampanje niti ni potreboval, da bi ostal župan, je pa njunim listam koristila v spopadu za občinski svet, je takšna:

Občina Semič sodi med manjše v državi, na volitvah je imelo pravico glasovati 3.226 volivcev. V Švaganovem Zagorju ob Savi je imelo pravico glasovat 13.536 volivcev. Kambičeva ima tri sinove in z družino živi na manjši družinski kmetiji na Mladici, pred prvo izvolitvijo za županjo leta 2010 je bila od leta 2000 direktorica občinske uprave.

------------------------------------------------------------------------ Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu