Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

NPU zanika, da bi Muženić Družnikovi predodelil preiskovanje GEN-i in Roberta Goloba

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th januar 2023, 10:16 dop

“Zadevo v povezavi z energetskim podjetjem preiskujejo kriminalisti, zaposleni na NPU, predkazenski postopek pa usmerja Specializirano državno tožilstvo. Funkcija pomočnika direktorja NPU je, da organizira, nadzoruje in usklajuje opravljanje dela NPU, v okviru katerega sodi pregled nad vodenjem preiskav in zagotavljanje učinkovitosti dela NPU kot celote.”

Tako so iz nacionalnega preiskovalnega urada odgovorili na vprašanje, ali je točno poročanje Bojana Požarja, da je novi direktor NPU Darko Muženič po prerazporeditvi Mitje Nerata posebni skupini, ki je preiskovala Roberta Goloba in GENi, dodelil primer TEŠ6, primer GEN-I pa odvzel in ga prerazporedil svoji pomočnici Tanji Družnik (prej Čevriz). “Pomočnica direktorja ne raziskujejo nobenega konkretnega primera,” so zatrdili iz NPU in povzeli, da so en sklop primera preiskave t.i. iranskega pranja denarja odstopili kriminalistično policiji v Celje, zadevo v povezavi z energetskim podjetjem pa preiskujejo kriminalisti, zaposleni na NPU, predkazenski postopek pa usmerja Specializirano državno tožilstvo.

Preiskava kriminalistov se med drugim nanaša na nenavadna privatizacijska dogajanja, ki jih kaže zapisnik nadzornega sveta GEN-energije:

Ker je bil GEN-I zaradi začasnih finančnih naložb Gorenjske banke in Sklada obrtnikov “privaten” prodajalec praktično celotne elektrike iz državne nuklearke, si je lahko Robert Golob s sodelavci izplačeval nagrade daleč mimo omejitev, ki jih je za državna podjetja določal zakon, zaradi te “zasebnosti” pa tudi niso pripravljeni pojasniti, zakaj so v preteklosti iz GEN-I 103.000 evrov nakazali podjetju novinarke Siol.net in Necenzurirano Vesne Vuković, ki je danes glavna piarovka Gibanja Svoboda.

Premier Robert Golob je ob prevzemu oblasti zahteval in kljub ugovorom iz notranjega ministrstva in policije, od koder so opozarjali, da imenovanje ni dopustno, ker še poteka preverjanje evropskega tožilstva, dosegel, da je bil za šefa NPU konec julija znova imenovan Darko Muženič. Evropski tožilci so preiskovanje Muženiča ustavili šele novembra. 

Iz NPU so, čeprav to nisem posebej vpraševal, zanikali, da bi kriminalista Mitjo Nerata, ki je preiskoval afero Teš6, “kazensko” prerazporedili v Tacen. Zapisali so: Mitja Nerat je še vedno zaposlen na NPU. Zaradi njegove daljše odsotnosti pa je bila zadeva TEŠ6 dodeljena dvema vodjema preiskav ter večjemu številu preiskovalcev, zato ne držijo navedbe, da je direktor NPU celotno zadevo TEŠ6 dodeli eni skupini preiskovalcev.

Celotno vprašanje je bilo takšno:

Prosim vas za informacijo, ali je točno poročanje Bojana Požarja, da je novi direktor NPU Darko Muženič po prerazporeditvi Mitje Nerata posebni skupini, ki je preiskovala Roberta Goloba in GENi, dodelil primer TEŠ6, primer GEN-I pa odvzel in ga prerazporedil svoji pomočnici Tanji Družnik (prej Čevriz). Enako bi naj, po teh naurednih informacijah, storil tudi s preiskavo primera Farrokh. Prosim vas tudi za pojasnilo Darka Muženiča, če so te informacije točne, zakaj je to storil. Peter Jančič

Odgovor pa v celoti:

“Nacionalni preiskovalni urad odločno zavrača neutemeljene očitke o tem, da je bil kdorkoli kazensko premeščen iz Nacionalnega preiskovalnega urada, saj je g. Mitja Nerat še vedno zaposlen na NPU. Zaradi njegove daljše odsotnosti pa je bila zadeva TEŠ6 dodeljena dvema vodjema preiskav ter večjemu številu preiskovalcev, zato ne držijo navedbe, da je direktor NPU celotno zadevo TEŠ6 dodeli eni skupini preiskovalcev. Prav tako so netočne navedbe o tem, da naj bi v nadaljevanju tej skupini bila odvzeta preiskava t.i. iranskega pranja denarja in energetskega podjetja ter dodeljena v reševanje pomočnici direktorja NPU. Prva zadeva je bila namreč odstopljena v nadaljnje reševanje Sektorju kriminalistične policije PU Celje, pomočnica direktorja NPU pa ne preiskuje nobenega konkretnega primera, ki ga vodi NPU. Zadevo v povezavi z energetskim podjetjem preiskujejo kriminalisti, zaposleni na NPU, predkazenski postopek pa usmerja Specializirano državno tožilstvo. Funkcija pomočnika direktorja NPU je, da organizira, nadzoruje in usklajuje opravljanje dela NPU, v okviru katerega sodi pregled nad vodenjem preiskav in zagotavljanje učinkovitosti dela NPU kot celote. S spoštovanjem Drago Menegalija”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu