Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Koaliciji propadlo šest novih državnih sekretarjev

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 03/10/2019)

Projekt okrepitve ministrov vlade Marjana Šarca s šestimi dodatnimi državnimi sekretarji je danes presenetljivo propadel že na prvi stopnički. Presenečenje je ta razplet, ker je predlog podpisalo kar 43 poslancev LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB. A v odboru za notranjo politiko so jih poslanci SDS, Levice, NSi, SNS preglasovali. Da novim sekretarjem ne kaže najboljše, je pokazalo že, ker je bil proti državni svet, pa tudi zakonodajno pravna služba se je nad nenadno inflacijo političnih kadrov v vladi precej čudila.

Sukičeva: “Absurdno je…”

Pretehtali pa so glasovi Levice, ki ima s koalicijo dogovor o sodelovanja, a se pri tem zakonu niso uskladili. Nataša Sukič je nasprotovanje pojasnila tako:

“Absurdno je, da povečanje števila državnih sekretarjev na ministrstvih predlagajo poslanci in ne vlada. Absurdno je, da se povečanje utemeljuje s potrebo po dodatnih strokovnih kadrih, vemo pa, da bi se zaposlovali izključno politični kadri, kar ne pomeni strokovne kapacitete. Lahko pomeni, lahko pa tudi ne pomeni. Absurd je, da se predlaga povečanje števila državnih sekretarjev na Ministrstvu za zdravje iz dva na štiri, ko vsi dobro vemo, da je imel minister Fakin že zdaj možnost imeti dva sekretarja, a je imel zaposlenega enega in je neverjetno, da se je pa naenkrat domislil, da bi imel sedaj pa iznenada štiri (…). In absurd je, da koalicija trdi, da šest dodatnih sekretarjev ne bo imelo finančnih posledic na proračun. Seveda jih bo imelo, to je jasno kot beli dan.”

Zakon sta v odboru branila izkušeni Jani Möderndorfer (SMC) in Robert Pavšič (LMŠ). Na posnetku Pavšič in Möderndorfer med sejo:


Foto: DZ/Matija Sušnik

Da ne bo finančnih posledic je Möderndorfer pojasnil s tem, da so na ministrstvih rezerve in da, če se bo kdo upokojil, ne bodo dodatno zaposlovali ali pa bodo koga odpustili, da bi lahko zaposlili sekretarja. Glasovanje je pokazalo, da jima ni uspelo prepričati večine. Najprej se je zalomilo pri glasovanju o dveh členih v zakonu o vladi, s katerima bi zagotovili dodatna državna sekretarja ministroma brez listnice Iztoku Puriču (SAB) in Petru J. Česniku. Rezultat glasovanja je bil osem proti osem. To je pomenilo, da je vsa vsebina črtana. O takšnih zakonih državni zbor niti več ne glasuje, le seznani se, da jih ni več.

Ko zataji celo elektronika

Podobno se je razpletlo še pri glasovanju o spremembi zakona o državni upravi, s katerim bi dva dodatna državna sekretarja dobil minister za zdravje Samo Fakinu (LMŠ), po enega pa minister za izobraževanje Jernej Pikalo (SD) in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek (SMC). Ekran je najprej pokazala, da je večina glasovala za spremembo. Štirje glasovi so bili za in dva proti. A predsednik odbora Zvonko Černač (SDS) je opozoril, da gre za očitno tehnično napako. Iz vladne strani so nekoliko protestirali, da je glasovanje, ker je Černač številke že prebral, končano. To stališče je, denimo, zastopala podpredsednica DZ Tine Heferle (LMŠ). A so se kar hitro dogovorili, da je res zatajila elektronika. Ponovno so za vsak slučaj glasovali ročno z dvigom rok. Za dodatne sekretarje je bilo devet poslancev, proti deset. Tudi iz tega zakona je odbor s tem glasovanjem črtal vso vsebino in je procedure s tem konec. Novih državnih sekretarjev, ki bi pomagali preobremenjenim ministrom vlade Marjana Šarca ne bo.

Nataša Sukič (Levica) Foto: DZ/Matija Sušnik

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu