Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Cerar v DZ previdno o “primeru Farrokh”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th september 2017, 11:34 dop

„Kot predsednik vlade bom v tej fazi predvsem skrbno spremljal ugotovitve vseh treh komisij. Vemo, da se v državnem zboru z zlorabami v slovenskem bančnem sistemu ukvarja preiskovalna komisija, pa tudi komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Ustanovljena pa je bila letos še posebna preiskovalna komisija, ki jo vodi poslanec Jani Möderndorfer, za ugotavljanje domnevnega pranja denarja in financiranja terorizma, jedrske proliferacije ter financiranja aktivnosti tujih obveščevalno-varnostnih služb v tujini v NLB. Kot predsednik vlade si želim, da bi te komisije uspešno opravile svoje delo, da bi potem lahko pristojni organi tudi iz tega vira dobili dodatne informacije za svoje ukrepanje.“

Grims: Boste koga odstavili?

[wp_ad_camp_3]

Premier Miro Cerar Foto: DZ/Barbara Žejavac

Tako je premier Miro Cerar (SMC) danes odgovoril na vprašanje predsednika komisije za nadzor obveščevalnih služb Branka Grimsa (SDS). Grims ga je vprašal, kako bo ukrepal, da bil „primer Farrokh“ ustrezno preiskan in bi dobil sodni epilog in ali bo od tistih, ki so bili neposredno vpleteni, zahteval, da zapustijo funkcije. Premier je Grimsu odgovoril, da pričakuje ustrezne postopke, če se bo izkazalo, da je kakšna oseba tudi konkretno kazensko ali drugače odgovorna.

„Absolutno pričakujem, da bodo organi opravili svoje delo, tisto ki ga v preteklih letih, še posebej v letih, ko te vlade, ki jo vodim, še ni bilo, ko sam še nisem bil del politike, da iz tistega obdobja ugotovi, za kaj je šlo in kaj se je dogajalo,” je dejal premier.

Cerar je opozoril, da državno tožilstvo, ki je uvedlo predkazenski postopek, utemeljenosti suma o pranju denarja in financiranja terorizma v NLB, še ni potrdilo ali ovrglo. „Čakam tudi na to informacijo in zagotavljam, da bom kot predsednik vlade bdel nad stvarjo in priganjal pristojne organe,“ je dejal premier.

Cerar: Politika se ne sme vmešavati

[wp_ad_camp_4]

Na Grimsovo ponovitev vprašanja, ali bo kdo odstopil, da bi bilo mogoče izvesti poštene preiskave, ker vpleteni jih po Grimsovi oceni ne bodo in ali bo premier koga tudi pozval k temu, je Cerar odgovoril:
„Strinjam se s tem, da mora biti preiskava, kazenski postopek ali katerikoli drug kaznovalni postopek izveden korektno. Naj opozorim, da se državna tožilstva avtonomen organ pregona. Vemo, da imamo po ustavi zagotovljeno tudi neodvisnost sodstva. (…) Skratka, tu se politika ne sme in se ne bo vmešavala v to. Prav tako pričakujem, da tudi v vseh drugih postopkih, ko bo treba nadaljevati s temi, bi rekel, seznanitvenimi preiskavami, bodo zadeve izpeljane korektno v skladu z zakonom. Če ne bodo, bomo pač ukrepali, ampak to je pa tudi vse. Ne morem pa zahtevati več kot to, da se pravna država maksimalno izvaja. Za to se zavzemam že ves čas od vstopa v politiko in se bom tudi v prihodnje.“

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu