Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Brglez odstavil Horvata in sam sklical sejo OZP o Palestini

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 05/04/2018)

Predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) je za 16. uro kar sam sklical novo sejo odbora za zunanjo politiko o priznanju Palestine in odločil, da te seje ne bo vodil predsednik Jožef Horvat (NSi). Kot je zapisal v vabilu bo seji “predsedovala podpredsednica Odbora za zunanjo politiko Julijana Bizjak Mlakar (Desus)”. Nad ravnanjem predsednika je Horvat ogorčen. Neverjetno je, kaj počne Brglez na področju zunanje politike, še posebej, ker je bil celo profesor na tem področju, se je za Spletni časopis odzval Horvat in napovedal, da bo podrobneje dogajanje ocenil jutri na tiskovni konferenci. Ravnal sem povsem pravilno in v skladu z zakonom, je Horvat ocenil razplet seje odbora dan prej, ki se je končala z odločitvijo večine članov odbora (10:6), da bi bilo odločanje o priznanju Palestine, ki ga ni predlagala vlada, nezakonito. Iz SDS so napovedali obstrukcijo popoldanske seje odbora, ki jo je sklical kar Brglez sam. Predsednik SDS Janez Janša se je na poročanje o obstrukciji odzval tako:

Krši zakon Horvat ali Brglez?

Kot sem poročal dopoldan je zjutraj Brglez od Horvata zahteval, da mora najpozneje do poldneva sklicati ponovno sejo odbora za zunanjo politiko (OZP). Dopis o tem je Brglez Horvatu osebno prinesel in predal med sejo odbora za zunanjo politiko o primeru Skripalo, ki je potekala ves dopoldan. Horvat se zato ni imel možnosti niti prav posvetovati. “Kaj takega se še nikoli ni zgodilo,” je pozneje opozoril Horvat. Že v jutranjem dopisu je Brglez napovedal, da bo v primeru, če Horvat ne skliče ponovne seje, to za popoldan storil kar sam. Takojšen ponovni sklic je Brglez zahteval zaradi pritožbe Levice, ker je odbor dan prej z desetimi glasovi za in šestimi proti potrdil sklep, da odbor parlamentu ne more predlagati priznanja Palestine, ker mu tega ni predlagala vlada, kar je po zakonu nujno. To bi bilo nezakonito, so poslanci večinsko pritrdili Horvatu. Ta sklep je v težave spravil Brgleza, ki je za jutri že sklical izredno sejo državnega zbora o priznanju Palestine, sam pa je bil prej med tistimi, ki so to sejo zahtevali, a brez predloga odbora zbor ne more in ne sme odločati o priznanju. Neuradno je bilo slišati, da je mogoče, da bo sejo Horvat sklical, da bi se s tem se bo izognil alternativi, da bi jo vodila podpredsednica Julijana Bizjak Mlakar (Desus), ki velja za podpornico priznanja Palestine in je tudi podpisnica zahteve za izredno sejo državnega zbora Horvat se je na Brglezovo zahtevo odzval tako, da je zahteval mnenje zakonodajno pravne službe, Brglezu pa odgovoril z daljšim zapisom v katerem zanika ocene predsednika, da je ravnal narobe. Med drugim je opozoril, da zunanji minister Karl Erjavec (Desus) na seji dan prej ni dobil besede, ker priznanja Palestine ni predlagala vlada, vlada tudi ni oblikovala mnenja o predlogu Levice, da bi priznali Palestino, za zastopanje vlade v odstopu, ki nima stališča, pa Erjavec tudi ni bil pooblaščen. Brgleza je Horvat v tem dopisu vprašal, zakaj vztraja, da mora odbor ravnati nezakonito in brez predloga vlade državnemu zboru ponuditi možnost glasovanja o priznanju Palestine.

SDS napovedala obstrukcijo Brgleza

Celoten odgovor Horvata Brglezu je takšen:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/04/pozivbrglezu.pdf”]

Brglez pa se je odzval tako, da je sejo odbora za zunanjo politiko sklical kar sam in določil, da jo bo vodila podpredsednica Julijana Bizjak Mlakar (Desus). Na odločitev so se že odzvali iz opozicijske SDS, kjer ocenjujejo, da je Horvat dan prej pravilno vodil sejo, Brglez pa po njihovi oceni izvaja neupravičen pritisk in posega v delo odbora za zunanjo politiko, katerega član je tudi sam. SDS pri takšnem ravnanju ne namerava sodelovati, so sporočili v dopisu, ki je v celoti takšen:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/04/737b392ee1943c84cc11-1.pdf” title=”737b392ee1943c84cc11 (1)”]

 

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu