Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Poslanci Svobode sami za sledenje brez sodnih nalogov in nadzora

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:59 pop

Poslanci Gibanja Svobode Roberta Goloba so državnem zboru včeraj v tretjem branju sami potrdil spremembo zakona o finančni upravi, ki finančnim inšpektorjem omogoča rabo sledilnih naprav brez sodnih odredb in resnega nadzora. Poslancih koalicijskih SD Tanje Fajon in Levice Luke Meseca so se vzdržali. V opozicijskih SDS Janeza Janše in NSi Mateja Tonina pa so bili proti in so opozarjali na kršitev ustavnih načel.

Razplet glasovanja je bil takšen:

Gre za nadzor nad gibanjem trošarinskega blaga, za kar je pristojna finančna uprava in ne za nadzor ljudi, so trdili iz vlade

Pred glasovanjem je Branko Grims (SDS) opozoril:

“Glejte, iz Ustave Republike Slovenije in iz veljavnega pravnega reda jasno sledi, da je uporaba posebnih metod in sredstev dopustna samo pod posebnimi pogoji, med katerimi sta prva ustrezna odredba in seveda drugi ustrezen nadzor. Rešitev kot jo predlaga Vlada gospoda Goloba v tem zakonu pa je v nasprotju z obema temeljnima principoma. Ni ustrezne odredbe in ni nobenega ustreznega nadzora. To se pravi, v končni fazi lahko pomeni taka rešitev, da se neomejeno pod izgovorom, da se sledi blagu, sledi komurkoli v Sloveniji, slovenskemu državljanu na ozemlju republike Slovenije brez ustrezne odredbe sodišča in brez ustreznega nadzora tistih, ki so po pravnem redu za to pristojni. To je popolnoma nedopustno in je tudi očitno v neskladju z ustavo. Zaradi tega ni zadosti glasovati, se vzdržati pri tem zakonu, potrebno je glasovati proti in sam bom odločno proti, kajti zavedajte se, kdor bo glasoval za ta zakon ali se pri njem vzdržal, bi vas spomnil na zgodbo, ki je stara nekaj let, ko je neka druga vlada predlagala podobno rešitev samo izjemoma, takrat, ko bi šlo za utemeljen sum mednarodnega terorizma, pa je bil takrat z leve neskončen vik in krik o kršitvi človekovih pravic. Danes vi to isto predlagate in to še v mnogo hujši obliki za slovenske podjetnike, v končni fazi celo vse Slovence, odvisno, kako se potem tolmači. To pomeni, da so očitno za tiste, ki se boste pri tem vzdržali oziroma ta zakon podprli, slovenski podjetniki hujši sovražniki kot mednarodni teroristi. Gospe in gospodje, zaradi tega je treba biti tukaj danes odločno proti in bom glasoval seveda proti.”

Branko Grims (SDS), v ozadju Robert Golob (GS) Foto:DZ/Matija Sušnik

Monika Pekošak iz GS pa mu je pred zadnjim glasovanjem ugovarjala z:

“Že prej sem v razpravi omenila oziroma nanizala nekaj razlogov, zakaj bomo podprli ta zakon, in sicer, zakaj se bo namestila ta naprava, in sicer zato, da se bodo odkrivale različne nezakonite prakse, recimo nezakonita proizvodnja trošarinskih izdelkov. In vsi vemo, da Slovenija je država, ki jo veliko blaga prečka in da prečkajo različne sumljive pošiljke blaga, za katere je tudi končna destinacija potem vprašljiva in to blago je večkrat pod nadzorom drugih davčnih, finančnih služb iz drugih držav. In ko nas prosijo, da bi dali tudi mi svoje informacije o poti tega blaga, tega ne moremo dati. In ta ukrep se bo uporabljal samo, kadar se ne da učinkovito ugotoviti končne lokacije vozila z vsemi drugimi pooblastili. Ponavljam, razlog je lažji nadzor nezakonitih pošiljk in lažje odkrivanje končne lokacije blaga. In te prakse so že v uporabi, jih je kolega prej naštel v Avstriji, Italiji, Češki, pa tudi v Franciji. In jaz mislim, da je dobro, da se te prakse poslužujemo tudi mi, ker je res namen slediti blagu in to z razlogom, da se to prepovedano blago ne sprosti na slovenski trg.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu