Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Karl Erjavec še ni odstopil

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2020, 09:42 pop

Po presenetljivi napoved Karla Erjavca, ko v soboto ni bil ponovno izvoljen za šefa stranke, da bo odstopil kot obrambni minister in to “zelo hitro”, se odstop včeraj še ni zgodil. Se je pa s šefom vlade Marjanom Šarcem (LMŠ) srečala nova predsednica DeSUS ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec.

Si Erjavec lahko premisli?

Po pogovorih pa smo izvedeli, da se bo z Erjavcem najprej pogovarjal premier Šarec, čez nekaj dni, ko se strasti umirijo pa še Pivčeva.

Odstop, ki ga je napovedal Erjavec, je vladno koalicijo spravil nekoliko v težave. Erjavca bi se tam sicer številni radi čim prej znebili, težava pa je, ker še nimajo kandidata za ministra, ki bi ga lahko nadomestil in ne večine v državnem zboru, ki bi novega Erjavca izvolila.

V anketi ste bralci Spletnega časopisa večinoma ocenili, da si bo Erjavec premislil in sploh ne bo odstopil ali pa, da ga bodo k umiku odstopa prepričali v manjšinski vladi, kjer nimajo pripravljenega novega ministra, niti zanesljive večine, ki bi ga lahko izvolila.

A je v DeSUS slišati, da je možnost za to majhna.

Rezultat ankete med bralci Spletnega časopisa pa je bil sinoči, po manj kot dnevu glasovanj, takšen:

V DeSUS je slišati, da Erjavec velja, ko se na nekaj odloči in to razglasi, za precej trmastega, v stranki pa je tudi kar nekaj starih zamer. Pa še nova interpelacija ga lahko hitro doleti, če bo ostal minister, ko bodo težave le še večje, kot so bile lani, ko je bilo odstavitev sicer res le 35 opozicijskih poslancev (brez takrat še koalicijsko partnerske levice), a podprlo ga je pa le 39 koalicijskih poslancev.

Najbolj verjetno se zaradi tega zdi, da bo DeSUS le moral iskati kandidata za novega ministra. Precej manj možnosti je, da bi prišlo do menjave resorjev, v kar verjame tudi najmanj anketiranih. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je včeraj možnost, da bi DeSUS v zameno za obrambo prepustili ministrstvo za delo že zavrnil in je proti rekonstrukciji vlade.

Očitno pa, ker je to zavračal, čisto brez možnih kandidatov za vodenje obrambe v SMC niso.

Koliko lahko Šarec zavlačuje

Dokler Erjavec Šarcu ne pošlje odstopne izjave, je za premiera še nekaj manevrskega prostora. Poslovnik parlamenta namreč določa, da mora šef vlade o odstopu ministra DZ obvestiti v sedmih dneh po prejemu odstopne izjave. V preteklosti je Šarec z ministri že nekoliko zavlačeval. Denimo, ko je odstopal ministra za zdravje Sama Fakina in za okolje Jureta Lebna.

A takrat je za zavlačevanje premier imel povsem drugačen razlog kot danes. Glasov je bilo dovolj, a Fakin in Leben še nista bila ministra pol leta. Odstop Lebna je dobil več kot teden po tem, kar je Šarec javno dejal:

“Ponudil mi je svoj odstop in to že včeraj.”  

Tudi za ministre velja določba zakona o poslancih, ki pravi: “Poslanec, ki mu je funkcija poslanca prenehala pred potekom šestih mesecev od potrditve mandata, nima pravice do nadomestila plače.” 

Pisno je premier Lebnov odstop dobil tek pred potekom šestih mesec, hkrati je domnevno zaradi zdravstvenih težav odstopno izjavo poslal Šarcu še minister za zdravje Fakin. Pred tem je bil tudi Leben na bolniški zaradi težav z nogo.

Obveljala sta odstopa nekaj pozneje, ko se z njima seznani državni zbor na seji.  Da je bilo pomembno, se je pokazalo pozneje, ko je vlada Fakinu začela izplačevati nadomestilo, ker si ni mogel takoj najti dela ali se upokojiti. Šarec mu je, ko je nekoliko zavlačeval, naredil uslugo.

Še vedno lahko glasujete o tem, kako se bo razpletlo z odstopanjem Erjavca:

Kaj bo posledica napovedi odstopa obrambnega ministra Karla Erjavca?

View Results

Loading ... Loading ...

Na posnetku je Karl Erjavec na kongresu, kjer ga večina ni podprla:

Karl Erjavec Foto P.J.
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu