Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Odstop je v DZ. Koliko velja beseda Goloba?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:24 pop

“Seveda ima ministrica moje zaupanje. Mogoče nima vašega. In to zaupanje, ne samo moje, ampak koalicije, je bilo tudi demonstrirano prejšnji teden na glasovanju.” Tako je premier Robert Golob (GS) prejšnji mesec v državnem zboru zavrnil oceno poslanca SDS Žana Mahniča, da je ustanovitev posebne varnostne službe v generalnem sekretariatu vlade nezaupnica notranji ministrici Tatjani Bobnar (GS). Ni še mimo mesec dni in premier je danes predlagal državnemu zboru, naj se seznani z odstopom ministrice Bobnarjeve, ker ji več ne zaupa. Kot so sporočili iz premierjevega urada pa je predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič (GS) Golob obvestil tudi, da predlaga, da notranje ministrstvo začasno vodi ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik (GS). Predlog, ki je že v državnem zboru, je takšen:

Na koncu teksta je dostopen tudi celoten dokument, ki ga je poslal premier.

Zaupanje premiera do Bobnarjeve pa se je porušilo prav ob ustanovitvi posebne enote za varovanje premiera in njegovih zahtevah po političnih menjavah v policiji. Nenavadna ravnanja Goloba je v posebnem poročilu, ki ga je zahteval premier sam, opisal v.d. generalnega direktorja policije Boštan Lindav.

Kdaj se bodo poslanci z odstopom Bobnarjeve seznanili in ali bo odstop prišla tudi pojasnit, še ni jasno, redna seja parlamenta se začne v sredo. Tam bo prva priložnost tudi za to, da Golob poslancem bolj pojasni, zakaj je prejšnji mesec dejal, da Bobnarjevi povsem zaupa, da ni nobenih sporov in zakaj se je tudi sicer izmikal pojasnilom, denimo o vlogi Miloša Njegoslava Milovića.

Seveda ima moje zaupanje, je o Bobnarjevi poslancem zagotovil premier. Ni še minil mesec in pred poslanci je nekaj povsem drugega.

Novo poslansko vprašanje premieru o politizaciji policije, v odgovoru nanj bo premier lahko pojasnil tudi, kako se zaupanje tako hitro spremeni v nezaupanje, je v imenu največje opozicijske stranke predsedniku vlade o tem že napovedal Žan Mahnič (SDS).

V imenu premiera je v pogovorih z vrhom policije o prenosu pristojnosti varovanja šefa vlade poleti sodeloval Miloš Njegoslav Milović, za katerega je premier prejšnji mesec, ko ga je Mahnič o teh pogovorih vpraševal, poslancem povedal, da “ni v ničemer na nobeni funkciji, ni imenovan, še manj zaposlen, za moje varovanje ne skrbi…” Pisno poročilo generalnega direktorja policije Boštjana Lindava pa kaže, da je Milović imel več kot le pomembno vlogo pri nastajanju te službe. Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Lindav se je moral z njim sestajati in Milovićeve argumentacije so prevladale.

V poročilu o političnih pritiskih, ki ga je zahteval Golob sam, se Lindav celo čudi, kako je mogoče, da je lahko nekdo, ki ni v organih oblasti, sodeloval na pogovorih, kako prenesti varovanje premiera iz policije na generalni sekretariat vlade:

Zadnje dni je slišati govorice, da bi naj bil Milović celo zaposlen na Gen-I. Povezava Milovića, ki ima sicer registriran s.p. v Kamniku, z GEN-I bo verjetno del poslanskih vprašanj premieru Golobu.

Milović je bil na višjem sodišču obsojen za poslovno goljufijo na račun Slovenskih železnic, sodba pa še ni pravnomočna, ker se je pritožil na vrhovno sodišče.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu