Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Poslanci za dodatni denar za poslance

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th julij 2019, 07:14 dop

“Od 150.000 do 300.000 evrov bo stalo letno,” so poslanci ocenili, koliko bo vsako leto stala zamisel, ki jo je danes že potrdila mandatno volilna komisija DZ, da bi vsaka poslanska skupina dobila denar za dodatnega svetovalca za odnose z javnostmi. Svetovalce vse poslanske skupine že imajo. Večina več kot enega.

Predlog so podpisali vsi poslanci

Ker je predlog spremembe odloka o notranji organizaciji in delovnih mestih državnega zbora podpisalo vseh 90 poslancev, bo skoraj zanesljivo “šel skozi”. Vlada je, čeprav to ni njena stvar, opozorila le, da mora biti državni zbor pazljiv pri višanju proračunskih stroškov, da ne bi prebili omejitev, ki jih določa fiskalno pravilo. V parlamentu je deset poslanskih skupin. Devet je strankarskih, še eno imata predstavnika narodnosti. Vsaka poslanska skupina bo, ko odlok potrdi še DZ, dobila denar za enega dodatnega uradnika.

Denar za te uradnike iz postavke strokovna pomoč dobivajo že zdaj, a od reforme v času vlade Alenke Bratušek pomemben del tega denarja iz parlamenta poslanske skupine preusmerjajo na račun strank, ki so jih izčrpale trojne volilne kampanje v zadnjih dveh letih.

Skupna vsota za strokovno pomoč se je z rebalansom letno zaradi dviga plač uslužbencem, za katerega se je lani dogovorila vlada, iz slabih 2,3 milijona povišala na slabe 2,4 milijone evrov. Višina, ki pripade poslanskim skupinam strank, je odvisna od števila poslancev. Večjim strankam pripade več. Od tega gre lahko na račune strank največ polovica denarja za “strokovno pomoč”. A vsega strankam ne uspe nakazati.

Izjema poraženi SMC in DeSUS

Kako so nakazila poskočila lani po volitvah poslancev v primerjavi z letom prej, kaže preglednica:

Izjema, ko gre za nakazila po volitvah, sta poraženki volitev SMC in DeSUS, ki se jima je vsota, ki jo smeta porabiti za strokovno pomoč dramatično zmanjšala in sta si zato precej manj nakazovali. Namesto 46 imata od volitev v seštevku le še 15 poslancev in temu ustrezno manj denarja za zaposlovanje v DZ in nakazila na račune strank.

Zaradi dodatnega denarja za plače uradnikov bo na račune strank lahko šlo še večji del denarja iz postavke za “strokovno pomoč”.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu