Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

KNOVS: Erjavec nezakonito vohunil za Škerbincem

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:08 pop

Minister za obrambo Karl Erjavec (DeSUS) je zlorabil svoj položaj, ko je zahteval, da obveščevalna služba preišče, kaj je poveljnik sil Miha Škerbinc
govoril na kolegiju in pred vojaki o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba Alenke Ermenc. Šef vojaške obveščevalne službe Dejan Matijevič pa je zlorabil svoj položaj, ko je zahtevo ministra, ki je bila le ustna, sprejel in nezakonit obveščevalni nadzor nad poveljnikom sil vojske izvedel.

Obveščevalni nadzor poveljnika

To je po današnji seji za zaprtimi vrati povedal podpredsednik komisije za nadzor obveščevalnih služb (KNOVS) Žan Mahnič (SDS). Komisija je razpravljala po nadzoru, ki ga je v torek v vojaški obveščevalno službi opravila skupina poslancev, v kateri so bili ob Mahniču še predsednik te komisije Matej Tonin (NSi), Jerca Korče (LMŠ) in Matjaž Nemec (SD). Mahnič je povzel, da so po tem, ko so se v medijih pojavile govorice, da je bila načelnica generalštaba hospitalizirana zaradi psihičnih težav, v vojski začela krožiti SMS sporočila, da je njeno zdravstveno stanje Škerbinc neprimerno komentiral na kolegiju, pozneje pa še pred postrojem vojakov na Vrhniki. Zaradi teh informacij je OVS po naročilu ministra začela izvajati klasično obveščevalno dejavnost. 3. aprila so prišli obveščevalci na poveljstvo sil na Vrhniko in o tem, kaj je Škerbinc govoril na kolegiju in na postroju vojske, zaslišali 25 vojakov. Zaslišanja so bila od zjutraj do popoldneva. Škerbinca je na predlog Ermenčeve Erjavec odstavil dva dni pozneje. Takrat še ni bilo znano, da na teh zaslišanjih niso ugotovili, da bi Škerbinc pred vojaki grdo govoril o načelnici Ermenčevi. Komisija za nadzor obveščevalcev trdi, da obveščevalna služba po zakonu ni bila pristojna preverjati, kaj poveljnik sil vojakom govori o zdravje načelnice generalštaba in da je šlo za politično zlorabo obveščevalne službe. Na posnetku je odstavljeni poveljnik sil Miha Škerbinc:

Erjavec: nisem kršil zakona

Erjavec je, ko sem dogajanje preverjal, v telefonskem pogovoru zanikal, da bi kršil zakon ali karkoli zlorabil. Dejal je: “Obvestili so me, kaj naj bi brigadir govoril o zdravstvenem stanju načelnice. Vemo, da se ji je takrat v medijih očitalo težave. Obveščevalno varnostna služba ima znotraj sistema pristojnosti, da takšne dogodke pogleda, da se razjasnijo okoliščine, ali gre za lažne novice ali pa je treba ukrepati. To ni zloraba oblasti s strani ministra.” Erjavec je nadaljeval, da, če bi se res zgodilo, da bi Škerbinc grdo govoril, bi bilo prav, da se reagira, saj bi šlo za kršitev etike vojaške službe. Opozoril je še: “Nima pa to zveze z razrešitvijo brigadirja, nekateri želijo to spolitizirati.” Erjavec trdi, da Škerbinca ni zamenjal zaradi zgodb o zdravju načelnice ali nočnega streljanja na Počku. Pojasnil je: “V resici načelnica ni imela več zaupanja in je predlagala zamenjavo. Kot je prej predlagala imenovanje Škerbinca.” Erjavec je napovedal, da bo v naslednjem mesecu še kar nekaj razrešitev in imenovanj in na vprašanje, ali ni nenavadno, da poveljnika sil razreši le nekaj mesecev po imenovanju, odgovoril: “Ne morem pomagati. Če mu načelnica več ne zaupa, mu ne zaupa.”

Je bila ogrožena varnost Ermenčeve?

Mahnič je po seji komisije za nadzor obveščevalcev opozoril, da jim je šef obveščevalne službe Dejan Matijevič pri nadzoru pojasnil, da so preverjanje Škerbinca opravljali po 32. členu zakona o obrambi, ki pravi, da so naloge obveščevalcev:

“odkrivanje, preiskovanje in preprečevanje ogrožanja varnosti določenih oseb, delovnih mest, objektov in okolišev, ki jih uporablja ministrstvo in Slovenska vojska v državi ali zunaj nje ter podatkov o razvoju ali proizvodnji določenega vojaškega orožja ali opreme…”

Po mnenju komisije preverjanja govoric o zdravstvenem stanju načelnice ni mogoče opravičiti s tem odstavkom, ker govorice o zdravju niso ogrožale varnosti oseb ali objektov vojske. Če bi šlo za preiskavo kaznivega dejanja, ki bi jo sprožila načelnica, pa bi to, je opozoril Mahnič, morali preiskovati kriminalisti in ne varnostniki. Ti so sicer ugotovili, da je Škerbinc vojakom, ki so bili vznemirjeni zaradi medijskih poročanj, povedal, da je bila Ermenčeva res na bolniški, a da je že nazaj, sposobna za delo in da tudi dela. Preiskava vojaške obveščevalne službe je bila končana 12. aprila, sedem dni po odstavitvi Škerbinca. Komisija za nadzor obveščevalcev je danes, je povzel Mahnič, odločila,

  • da obveščevalci v primeru brigadirja Škerbinca in govoric o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba niso imeli zakonske podlage za preverjanje pogovorov na poveljstvu sil in v vojski
  • da v primeru brigadirja Škerbinca ni šlo za zbiranje informacij za kazenski postopek, to je bila klasična obveščevalna dejavnost
  • da so obveščevalci nadzor izvajali po le ustnem navodilu ministra, kar je narobe.

Mahnič je povedal še, da so ugotovili, da so odnosi znotraj vojske in med ministrstvom za obrambo in vojsko izredno slabi, da ni zaupanja in da se uporablja obveščevalne tehnike, da se diskreditira posameznike. Po Mahničevem mnenju bi moral šef vojaške obveščevalne službe Erjavčevo zahtevo po preverjanju ravnanja Škerbinca zavrniti. Ker tega ni storil, je tudi on kršil zakon.

Na vprašanje, ali so pri nadzoru ugotovili, da bi vojaški obveščevalci nadzorovali telefonske komunikacije Škerbinca z mediji ali drugimi, je Mahnič odgovoril: “Ne”.

O podobnostih z nekdanjim obrambnim ministrom Jankom Vebrom (takrat SD), ki ga je prejšnji šef vlade Miro Cerar (SMC) odstavil, ker je Vomu odredil nadzor dogajanj ob privatizaciji Telekoma, pa je Mahnič dejal, da gre za enako zlorabo obveščevalne službe, na katero je šef Voma ponovno pristal in dodal, da se je tudi zgodila v podobnem času, sedem mesecev po tem, ko je nova vlada prevzela oblast.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu