Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ministri Marjana Šarca izvoljeni s 45 glasovi, z najmanj doslej sploh

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 13th september 2018, 10:25 pop

Državni zbor je s 45 glasovi za in 32 proti izvolil ministre vlade Marjana Šarca, ki so takoj tudi prisegli. Pred sejo sem napovedal, da bo za ministre glasovalo 45 poslancev, proti pa 34. Proti sta glasovala dva manj, ker sta pri glasovanju manjkala predsednik NSi Matej Tonin in poslanka SDS Anja Bah Žibert. A tudi če bi glasovala, bi bil rezultat potrditev ekipe ministrov. Tak je bil razplet po strankah:

Poslanci vladne Levice Luke Meseca, ki se razglaša za opozicijo, so se – kot so napovedali že v sporazumu z drugimi petimi vladnimi strankami – vsi vzdržali. Nova vlada bi bila izvoljena tudi, če bi iz Levice vsi glasovali proti njej. A je bilo jasno, da ne bodo. Če bi, bila odločilna glasova Tonina in Bah Žibertove, ki v tem primeru ne bi manjkala

Država je s tem dobilo novo vlado in začele se bodo primopredaje poslov in vrsta imenovanj vladnih funkcionarjev.

Zgodovinsko gledano pa je bila Šarčeva vlada med vsemi, ki so nastale po volitvah, izvoljena z najmanjšo podporo poslancev. Po volitvah leta 1996 je Janezu Drnovšku vlada, v kateri bi bili tudi ministri SNS in ki je dobila 45 glasov, celo padla, ker takrat ni bilo konstruktivne Levice in je bilo tudi glasov proti 45. Zgodovinski pregled je tak:

Pred glasovanjem je bilo veliko polemik. Nekaj zanimivejših izjav je bilo takšnih:

Nekonkretno o Venezueli in lažeh

Marjan Šarec (LMŠ): “Danes bom spet poslušal očitke, da nisem konkreten, tako so jih poslušali tudi ministri na zaslišanjih. Se strinjam. Nisem konkreten. Niti ne želim biti. Mnogi v preteklosti so bili konkretni in so vse vedeli… A problemi niso rešeni. Vsaka nepremišljena obljuba se vrne kot bumerang in škodi vsem.”

Anže Logar (SDS): “Glavni problem te vlade je, da temelji na laži. Na laži, da je Levica opozicijska stranka, čeprav vsi vemo, da ni. Na laži, da gre za manjšinsko vlado, čeprav vsi vemo, da ni. Na laži, da je to vlada, ki jo podpira večina ljudi, čeprav vemo, kaj javnomnenjske ankete pravijo. Na laži, da je to vlada novih obrazov, čeprav vsi vemo, da ni in na laži, da je to levosredinska vlada, čeprav vsi vemo, da je to skrajno leva vlada.”

Violeta Tomić (Levica): “Slovenci nimamo nafte. Imamo pa gozdove. To je tudi razlog, zakaj ne bomo nikoli Venezuela. Nič se bati: nimamo nafte in zlata. Oni so tarča imperialistov ravno zato, ker ležijo, sedijo, živijo na nafti in na zlatu. In zato takšen pritisk, politični, medijski, ekonomski… Nič bati, Slovenci, ne morete biti Venezuela. Tudi če bi slučajno bili na nafti in zlatu, bi mi to že zdavnaj prodali, ker imamo take politike, ki so zelo za privatizacijo, in ne bi bilo nobenega razloga, da bi na nas pritiskali.”

Janez Janša (SDS): “Vse stranke sem povabil k pogovorom o tem, ali je možno sestaviti koalicijo. In od strank, ki danes predlagajo to vlado, sem dobil negativne odgovore. Tudi od predsednika tiste stranke, ki sedaj pravi, da bi se pa mogoče pogovarjal. Pogovarjala sva se, pa mi je dejal, da bo najprej poskusil sestaviti koalicijo z drugo uvrščenim na volitvah. Če pa to ne bo šlo, se mogoče lahko pogovarjamo. In takšni odgovori, tudi pisni, lahko vam jih pokažem, so prišli tudi od vseh ostalih strank tega šestorčka. Razen od Liste gospoda Marjana Šarca, od katerega pa, ne vem sicer, kako je to v skladu s politično kulturo, nismo dobili niti odgovora.”

Bojana Muršič (SD): “Toliko negativizma kot smo danes v razpravah iz sosednje strani slišali, me res žalosti. Širi se tudi strah, žalost in ne vem kaj še vse. Imeli ste na koncu koncev možnost sestaviti vlado, vendar do tega ni prišlo. Bom citirala predsednika vaše stranke: “jaz sem vse stranke povabil k pogovorom o tem, ali je možno sestaviti koalicijo”. Pozabil pa je povedati,  kdaj jih je povabil k pogovorom. 3. 6. 2018 so bile volitve. Poziv smo stranke dobile 12. 7. Ne vem, 30 dni lahko gledamo v zrak in čakamo. Vsekakor se mi zdi, da je prav, da se je Marjan Šarec zbudil, da je začel sestavljati koalicijo in pogajanja, ki so bila na njegovi strani, so bila dolgotrajna, naporna in na koncu koncev je prižgana luč,  oziroma na koncu tunela je luč z njegovo izvolitvijo…”

 

 

------------------------------------------------------------------------ Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu