Site icon Spletni časopis

Prevoz cepiv v BiH, ker pri nas ni interesa za cepljenja, bo stal 120.000 evrov

Število odkritih okužb s covidom v državi še kar raste. V Evropi smo ob Franciji že povsem na vrhu. Vlada pa je včeraj, ker pri nas ni zanimanja za cepljenje, podarila cepiva Bosni in Hercegovini (BiH). Prevoz cepiv bo stal 120.000 evrov, so sporočili. Iz vlade so donacijo pojasnili tako: “Ker v Sloveniji že dalj časa ni interesa za cepljenje proti covidu-19 in posledično ostajajo znatne količine neporabljene, bo Republika Slovenija, po zaprosilu pristojnih organov BIH, preko mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite donirala cepivo proizvajalca BioNTech/Pfizer, v količini 31.680 odmerkov in Moderna, v količini 20.400 odmerkov.”

Grafika Covid sledilnika, ki kaže, da smo po številu odkritih okužb med najbolj uspešnimi (najbolj okuženimi) državami v EU, je takšna:

Vlada je pomoč BiH, kjer je odkritih okužb trenutno veliko manj kot pri nas, pojasnila še tako:

“Poleg spoštovanja osnovnih higienskih in zaščitnih ukrepov je za učinkovito naslavljanje pandemije covida-19 pomembna tudi precepljenost svetovne populacije. Dostop do učinkovitih, kakovostnih in varnih cepiv proti COVID-19 je na globalni ravni edina realna možnost za upočasnitev in zaustavitev širjenja okužb, zmanjšanje umrljivosti in razbremenitev zdravstvenega sistema.”

Interaktivna grafika Covid sledilnika po državah, ki se tudi osvežuje, je takšna:

Vlada je tudi pooblastila ministra za zdravje Danijela Bešič Loredana za podpis pogodbene dokumentacije med Slovenijo, BiH in družbama BioNTech/Pfizer in Moderna, za izvedbo donacije.

Okvirni stroški prevoza med Slovenijo in BIH bodo znašali približno 120.000 evrov, pri čemer bo ministrstvo za zdravje zagotovilo sredstva za plačilo v višini približno 30.000 evrov, preostanek sredstev zagotovi Evropska komisija, so pojasnili iz vlade.

Ker sem prejel nekaj vprašanj, ali vsota ni morda napačna, objavljam celotno sporočilo vlade, ki jo navaja.

Dnevna statistika, ki kaže precejšen porast okužb, ki smo ji priča že dalj časa, grafiko objavlja sledilnik Covid-19, po podatkih NIJZ (obliko pogleda lahko tudi spremenite), je takšna:

Copyright secured by Digiprove © 2022 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version