Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

TV SLO napovedala zmago Pirc Musarjeve, ki ji Damjanić riše strmoglavljenje

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:46 pop

Zmago Nataše Pirc Musar je zvečer po agenciji Valicon napovedala RTV Slovenija. Skoraj povsem izravnan rezultat med Natašo Pirc Musar in Anžetom Logarjem pa je pokazala raziskava Ninamedie, rezultate sta zjutraj objavila Dnevnik in Večer. Po Ninamedii, ker je mogoča tudi napaka meritve, dopuščajo možnost, da na volitvah v nedeljo Anže Logar tudi zmaga. Napovedali so, da lahko zbere največ 51,9 odstotka glasov. Nataša Pirc Musar pa največ 54,3 odstotka. Povsem drugačen rezultat je napovedal Valicon za RTV SLO, kjer ne dvomijo o zmagi Nataše Pirc Musar. Delež, ki bi ga zbrala Musarjeva in Logar se v primerjavi z njihovo meritvijo prejšnji teden, ni spremenil čisto nič. To je nekoliko presenetljivo.

Presunljivo strmoglavljenje, izgubila petino volivcev

V primerjavi z raziskavo Ninamedie pred tednom za Mladino je Nataša Pirc Musar po meritvi iste agencije za Dnevnik in Večer, katere rezultat so objavili danes, izgubila več kot deset odstotnih točk prednosti: zapustila jo je petina volivcev. Če bi tej meritvi, seveda, lahko verjeli. Pa ne smemo. Podatki so takšni:

Ker Ninamedio vodi Nikola Damjanić, ki je močno povezan s strankami leve večine, podobno pa sta politično usmerjena medija, ki sta raziskavo objavila, ni modro verjeti. Možno je, da poskušajo predvsem motivirati volivce leve sredine, da morajo na volišča, ker bo sicer zmagal Logar.

Zanimivo pri Valiconu pa je, da napovedujejo povsem enak rezultat kot so ga izmerili že pred tednom. Da so deleži povsem enaki, je precej nenavadno. Valicon je za RTV Slovenija, kot so zapisali, meritev opravljal med 9. in11. 11. 2022, velikost vzorca je bila 1.860, starost: nad 18 let, spletni panel anketirancev Jazvem.si.

Na vseh volitvah velja pravilo, da zmaga tisti, ki na volišča spravi več svojih volivcev.

Preračuni pri Mediani za POPTV le za opredeljene volivce, so delo Spletnega časopisa. Ostale raziskave so same opravile in objavile preračune, ki omogoča primerjavo med raziskavami in volitvami.

Edina prava meritev pa bodo seveda rezultati volitev, ki bodo objavljeni v nedeljo, ko bo tudi bolj jasno, koliko blizu so bile raziskave in ali je morebiti prišlo do večjih odstopanj.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu