Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Biziljeva ostaja, odstopili Zupanič, Hribar in Savič

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 9th september 2023, 09:59 dop

Ker je za razrešitev Ljerke Bizilj glasovalo le 14 programskih svetnikov, nujnih pa je bilo 15 glasov, Biziljeva ostaja direktorica Televizije Slovenija.  Tako se je razpletla seja programskega sveta, ki je po tej odločitvi ostala brez predsednika. Miran Zupanič je namreč takoj odstopil. Seje programski svet ni nadaljeval. Razplet je veliko presenečenje.

Biziljeva: “Ne morem!”

K temu presenetljivemu razpletu je prispevalo, ker nagle odstavitve Biziljeve ni podprla Petra Ložar (SMC), z oceno, da je predlog generalnega direktorja Igorja Kadunca preslabo pripravljen. K previdnosti je pozval tudi pomemben televizijski voditelj  Igor E. Bergant z opozorilom, da s takšnim predčasnim odstavljanjem gradimo “avtocesto za hude kršitve v prihodnosti”.

Biziljeva je med drugim opozorila, da “besede ne smemo ukiniti, pravice do svojega mnenja ne smemo ukiniti”.  Ocenila je, da politično ni nikogaršnja in da to misli tudi ostati. O predlogih, da bi se sama rešila tako, da bi odstavila urednico informativnega programa Jadranko Rebernik, pa je dejala: “Ne morem. Ni v skladu z zakonodajo. Ne gre.” Že pred tem je opozorila, da so se odzvali povsem ustrezno z odstavitvijo urednika Tednika Igorja Pirkoviča, za zamenjavo še Rebernikove pa ni bilo razlogov.

Kdo je pljunil kam?

“Se zahvaljujem tistim, ki so razpoznali skromnost argumentacije,” je po razpletu povedala Biziljeva in dodala, da bo skupaj z generalnim direktorjem Igorjem Kaduncem razmislila, kako naprej.  Na sejo, kjer so jo nameravali odstaviti, je prišla v spremstvu odvetnika. Takoj po glasovalnem razpletu in odzivu Biziljeve so odstope napovedali predsednik programskega sveta Miran Zupanič in člana Sašo Hribar in Domen Savič.

Generalni direktor Igor Kadunc in direktorica TV Ljerka Bizilj pred dramatičnim razpletom

Ne morem zastopati nedoslednega organa, odločitev je v škodo tej hiši in slovenski javnosti, je odstop pojasnil Zupanič. Že pred glasovanjem pa je Savič povedal, da bi zavrnitev odstavitve pomenila, da “pljunemo v obraz generalnemu direktorju, varuhinji in tudi samemu sebi”. Hribar pa je ocenil, da bi, če ne bo večine, morali odstopiti generalni direktor in vsi programski svetniki.

Kadunc predlaga premislek

Kadunc je vsem, ki so napovedali odstope, predlagal, naj premislijo, ker je najlažje odstopiti. Opozoril je, da se je nekaj velikega vendarle spremenilo, tudi za predlog, ki je bil označen kot začetek čistke, se je zbrala velika večina, in s tem poslala signal, je ocenil.

A zdi se, da svetnikov, ki so odstopili, Kadunc ni prepričal in da bodo pri tem, da jih več ni v programskem svetu, vztrajali.

Sejo programskega sveta so prekinili. Ko se bo nadaljevala, bodo najbrž morali najprej voliti novega predsednika, ker ga več nimajo.

Intervju, v katerem direktor RTV Slovenija Igor Kadunc pojasnjuje razloge in ozadje predloga za razrešitev Biziljeve, ki je za spletni časopis nastal v petek, je dostopen na povezavi:

Igor Kadunc: “Če bo cela Evropa o tem govorila, pač bo”

Komentar je dostopen na povezavi:

RTV: Fašisti so med nami

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu