Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Je Zahović napadel novinarstvo ali le izgubil živce?

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 20/03/2018)

Večkrat sem pogledal posnetek pogovora Zlatka Zahovića z novinarji po izgubljeni tekmi s Krškim. Vredno si ga je ogledati. Kaže stisko športnega direktorja enega najboljših športnih klubov v državi po osamosvojitvi, ko jim gre slabo in je težko. Zahovića, ki je sinonim za enega redkih projektov v Mariboru, ki je zmagoval in bil boljši od drugih.

Ko izgubljaš, ni več prijateljev

Zdaj izgubljajo. Novinarji so Zahovića dobro provocirali, ali bo odstavil trenerja, ali ga je morebiti že in kaj bo storil, da bo vrnil navdušence na stadion. Zahovića so precej spravili ob živce. Reagiral je čustveno in poskušal odvrniti neprijetna vprašanja povečini mladih novinarjev z vračanjem udarcev. Reakcije je stopnjeval do novinarja dnevnika Ekipa.

Kakšna tragedija se je zgodila temu novinarju, sam nisem vedel. Niti tega novinarja ne poznam. Očitno pa ga je Zahović poznal in uporabil nenavaden način, da bi novinarja opozoril, naj ob težavah, ki jih ima s klubom, ki ga vodi, preneha postavljati neprijetna vprašanja, zakaj ni več navijačev na tekme kluba, ki ga vodi in ki izgublja. 

A novinarji morajo postavljati neprijetna vprašanja.  Zahoviču pa niti malo ni bilo treba novinarja vpraševati, ali ga osebna tragedija ni nič izučila. Izrekel mu je sicer tudi sožalje, a vztrajal, da bi zaradi osebne tragedije moral razumeti…

Pozneje se je Zahovič opravičil, ko mu je postalo jasno, da je šel predaleč. 

Zahoviča po tem dogajanju zdaj ostro kritizirajo z vseh koncev, da je šel preko meja dopustnega. Preko nogometa. Kar je res. Zelo ostro se je odzval celo odgovorni urednik Večera Matija Stepišnika, za katerega vem, da je športni navdušenec, ki ima rad mariborski nogomet. Zapisal je:

“Za obračun z novinarjem je športni direktor Maribora Zahović brezsramno uporabil smrt, umor njegovega očeta.”

Gotovo je Zahoviču uspelo odvrniti pozornost od neuspehov kluba in jo usmeriti nase.

A da je to strašen napad na slovensko novinarstvo, kot se zdaj piše, se mi pa zdi pretiravanje. Netaktno je bilo, ni pa bilo primerljivo z napadom na Mira Petka nekoč, ko je bil še dopisnik Večera, ali čem podobnim, kar je za novinarje res nevarno.

Preprosto je. Novinar Ekipe, čeprav menda mlad, je dobro opravljal svoje delo, Zahović, čeprav je starejši in bolj izkušen, pa tokrat ne. Ni bil dorasel novinarju in je izgubil živce.

A to se pač zgodi. Maribor pa rabi dober nogometni klub, Zahovića v boljši formi in tudi novinarje, ki provocirajo, ko je težko.

Ne pretiravajmo pa, da je ta dogodek konec sveta ali res kaj nevarnega. Ker ni.

Odziv NK Maribor

 

Nogometni klub Maribor je o vsem skupaj objavil takšno sporočilo za javnost:

“Pojasnilo o načinu komunikacije športnega direktorja na novinarski konferenci

OPRAVIČILO NK MARIBOR

Razočaranje, jeza, nejevolja. Vsi smo se strinjali in se strinjamo, da podoba ekipe slovenskega prvaka ni na želenem nivoju. Maribor – Krško 0:2 bo zapisano v končni statistiki, po sobotni tekmi kroga št. 24 v Ljudskem vrtu pa moramo tudi o dogodku, ko se je dogajanje na igrišču končalo. Ne glede na razočaranje zaradi neželenega razpleta smo izpeljali vse obveznosti po predpisanem protokolu vodstva tekmovanja, na novinarsko konferenco pa je kot predstavnik kluba prišel športni direktor Zlatko Zahovič. S komentarjem tekme, trenutne vijol’čne situacije in analize rezultatske krize.

Med pojasnili o tekmi je izpostavil pomen ustreznega odziva v neprijetni situaciji, v kateri smo se znašli po slabšem uvodu v spomladanski del sezone. Žal pa je nastop na novinarski konferenci zaradi izrečenega v nadaljevanju, na postavljeno vprašanje novinarja športnega dnevnika Ekipa SN o slabem obisku tekem v Ljudskem vrtu, dobil oznako nedopustnega. Omenjanje družinske tragedije, s katero se je moral soočiti poročevalec, ni način komunikacije, ki je v skladu z načeli delovanja slovenskega prvaka in kluba z največjim številom navijačev v državi.

Odziv športnega direktorja zahteva opravičilo, ki ga NK Maribor tudi izreka. Novinarju Ekipe SN in vsem preostalim predstavnikom medijev, ki so v Ljudskem vrtu vedno dobrodošli, s katerimi sodelujemo 365 dni v letu. Izgubili smo točke v športnem boju, ne smemo pa spoštovanja. Ohraniti moramo ugled in pokončno držo ne glede na razmere, vmesna vprašanja javnosti ali morebitne pretekle zgodbe.

NK Maribor je v svoji zgodovini prestal vzpone in padce, doživljal ekstaze zmag in grenkobo porazov. Tokratni dogodek v konferenčni sobi pa se je oddaljil od vrednot, za katere se zavzemamo in se klub od izjav športnega direktorja ograjuje ter jih obžaluje.!”

 

 

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (8)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu