Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

ZNP: Ženske niso menjava za kamele

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st december 2022, 12:22 dop

V Združenju novinarjev in publicistov ostro obsojajo zapis Mirana Ališića na portalu Fokuspokus, ki se širi in poobjavlja po družbenih omrežjih. V sicer plačljivem članku se naslov glasi “Zakaj nismo Jadranke Rebernik takrat v Egiptu zamenjali za čredo kamel!” Gre za nizkoten napad na odgovorno urednico informativnega programa TV Slovenija z namenom ponižanja in zaničevanja, so ocenili v tej novinarski organizaciji in zapisali še:

“Takšno obračunavanje je nevzdržno in presega meje dovoljenega. Avtor članka očitno ne premore resne in argumentirane kritike. Še posebej je nesprejemljivo, ker je na tako mizeren način obračunal z žensko in tako izpostavil svoj odnos do šibkejšega spola, ki ga očitno primerja z vrednostjo kamel. Ob tem pozivamo ostala novinarska združenja, civilno družbo in politiko, da se na zapis ostro odzovejo, sicer bodo taka obračunavanja postala družbeno sprejeta. Zaničevanje drugače mislečih novinarjev, pogromaško pozivanje, da morajo posamezni novinarji izgubiti službo na RTV Slovenija, se je s strani nekaterih političnih aktivistov med novinarji okrepilo takoj po volitvah, saj zmago levih strank očitno razumejo tudi kot svojo zmago in priložnost za obračun s tistimi, ki jim niso po volji. Tak izpad, nevreden kogar koli, ki deluje v pluralni družbi, sta si privoščila novinarja Dela Ali Žerdin in Janez Markeš s tem, ko sta pozivala, da morata službe na javni televiziji izgubiti Jadranka Rebernik in Jože Možina. Take nazadnjaške in totalitarne mentalitete med novinarskimi kolegi ne pomnimo. ZNP ocenjuje, da se vzpostavljajo resne grožnje za še dodatno ožanje že tako neuravnoteženega medijskega prostora na način, da bi zatrli še tiste medije in novinarje, ki si zavzemajo za več pluralnosti v slovenskem medijskem prostoru.”

Nizkotni poniževanje urednice se je zgodil v tednu, ko je bila prvič v zgodovini države za predsednico državnega zbora izvoljena ženska. Nekdanja sodnica Urška Klakočar Zupančič.

Urška Klakočar Zupančič Foto: DZ/Matija Sušnik

Upravni odbor, 14. 5. 2022

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu