Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

V Sloveniji že 802, včeraj 46 dodatno okuženih, v Turčiji še kar strma rast

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 1st april 2020, 09:11 pop

Rast števila okuženih se v Sloveniji še ni ustavila. Po nižjem številu, 26 na novo okuženih v nedeljo, ko je bilo manj testiranj po celotni Evropi, so podatki za ponedeljek spet višji. V Sloveniji je bilo odkritih 46 okuženih oseb, koronavirus pa je vzel še dve življenji, skupaj doslej 15. Skupaj je število okuženih, če seštejemo, 802.

Podatki za včeraj za Slovenijo so takšni:

Ko gre za bližnje države se ob žariščih v Italiji, Španiji, Nemčiji in Franciji po številu okuženih še naprej vzpenja Turčija, kjer je uradno okuženih že več kot deset tisoč ljudi in že več kot v Avstriji. Na vrhu pa so ZDA, kjer se že soočajo s hudo zdravstveno krizo v posameznih zveznih državah. Zdravstvene ustanove imajo težave, da bi pomagali velikemu številu ljudi, ki potrebujejo nujno zdravniško pomoč zaradi odpovedovanja pljuč.

Zagata v državah z največjim število okuženih je, da je med okuženimi nadpovprečno število zdravstvenih delavcev in zdravnikov, ki se tveganjem med zdravljenjem ne morejo povsem izogniti. Številni tudi umrejo. V Italiji je po poročanju svetovnih medijev doslej umrlo več kot 60 zdravnikov. Le okuženi pa nekaj časa ne morejo opravljati dela, da okužbe ne bi širili.

Ameriški predsednik Donald Trump je, ko so ga seznanili s projekcijami, da bi lahko število mrtvih šteli tudi v milijonih, če ne bo ostrih ukrepov, opustil zamisli, da bi do velike noči državo spet pognal v običajno delovanje, kar je prejšnji teden postavljal kot cilj.

Kot v času vojne so v ZDA produkcijo več velikih podjetij zadnje dni preusmerili v proizvodnjo respiratorjev in druge nujne medicinske opreme.

Po majhnem številu mrtvih glede na število okuženih še naprej izrazito odstopa Nemčija, mogoče je, da je to posledica boljšega testiranja in za zdaj dobro delujočega zdravstvenega sistema.

Na Balkanu sta Hrvaška in Srbija, ki imata obe krepko več prebivalcev kot Slovenija, po številu okuženih zadnje dni dohiteli in prehiteli našo državo.

V preglednici je Slovenijo s še včeraj 46 odkritih okuženih obe državi spet prehitela. A s še dodatnimi podatki iz Srbije in Hrvaške se bo to spet spremenilo:

Izvirne podatke, ki jih prikazujem, o dogajanju po svetu lahko redno osvežene najdete na povezavi tukaj: https://cv19info.live/

Nacionalni institut za javno zdravje (NIJZ) je opozoril, da so ugotovili, da sta med 43 slovenskimi potniki, ki so v karanteni v hotelu Epic v Postojni, dva pozitivna na SARS-CoV-2.

Že prej pa so opozorili, da je med 28 slovenskih državljanov, ki so bili nameščeni v 14-dnevno karanteno v Dolgi vasi pri Lendavi po prihodu iz Avstrije, sedem takšnih, kjer je bil test na SARS-CoV-2 pozitiven.

Že prejšnji teden pa so odkrili med potniki iz Španije, ki so v karanteni v velenjskem hotelu Paka, dva pozitivna na koronavirus.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu