Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Srbi, ki so obstali v Ljubljani, so že na poti v domovino

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:02 dop

Po še neuradnih informacijah bodo Srbi iz več evropskih držav, ki so obstali v Ljubljani, ker jim je Srbija zavračala vstop v njihovo domovino, v konvoju le odpotovali preko Hrvaške proti domovini.

Da bodo omogočili prehod preko države za te državljane se je s Hrvaškim notranjim ministrom dogovoril slovenski notranji minister Aleš Hojs, v Srbiji pa bi naj posredoval, da odprejo mejo, tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Dogovor, ki vračanje omogoča, pa je bil dosežen med premierom Janezom Janšo, predsednik hrvaške vlade Andrejem Plenkovićem in srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Notranji minister Aleš Hojs Foto: DZ/Matija Sušnik

Srbija je za svoje državljane zaprla meje zaradi strahu, da bo vrnitev še več rojakov prinesla dodatne okužbe s koronavirusom, ker se tisti, ki so se že vrnili, niso držali zahtev naj ostanejo v karanteni.

V Ljubljani je zaradi tega obstala več sto državljanov Srbije, tudi družin z otroci, ki se iz Nemčije in drugih Evropskih držav vračajo, ker so tam številni začasno ali za dalj časa izgubili delo, ker številne države EU ustavljajo gospodarske aktivnosti.

V kritičnem času je bila vzpostavljena komunikacija in medsebojna pomoč med politiki zelo različnih orientacij v vladi in v mestni občini.

Mestna občina, ki jo vodi Janković, je poskrbela, da so srbski državljani najprej dobili vsaj hrano in čaj, danes pa v dogovoru z vlado tudi prostor za bivanje v Športni dvorani Ježica, v katero so namestili zložljiva ležišča, ki so pripravljena za primer naravnih nesreč.

Tam imajo ljudje, ki že več dni tavajo po Ljubljani, na voljo tudi sanitarije. Odzvali so se tudi nekateri gostinci, ki so priskrbeli obroke hrane.

Da so našli rešitev je državni sekretar Franc Kangler na spletnem omrežju sporočil tako:

Iz mestne občine so dogajanje povzeli tako:

“Danes ob 17.30 uri je v Športno dvorano Ježica prispela prva skupina srbskih državljanov, kjer so pristojne službe Mestne občine Ljubljana skupaj s taborniki in pod vodstvom mag. Roberta Kusa pripravile zložljive postelje, kjer bodo lahko prespali. Zvečer jim bodo ljubljanski gostinci donirali večerjo.

Srbske državljane sta pričakala paroh Pravoslavne cerkve Peran Bošković in Veleposlanica Republike Srbije v Sloveniji Zorana Vlatković, ki jih je seznanila s postopkom izolacije v Srbiji.

Posebna zahvala gre gospodu Eriku Demiroviću, pooblaščencu ministra Aleša Hojsa, ki je vse te dni skrbel za srbske državljane, ki so obtičali v Ljubljani, in jih zbral.

Jutri, ob 15. uri, se bo prva skupina srbskih državljanov (200 oseb) s spremstvom policije odpravila proti hrvaški meji, kjer jih bo prevzela hrvaška policija in jih pospremila do srbske meje.

Tisti, ki bodo ostali v Ljubljani, se bodo proti svojemu domu odpravili naslednji dan, ob 3. uri zjutraj. Za čas, ko bodo pri nas, bodo imeli zagotovljeno kosilo in večerjo.

Hvala predsedniku Vlade RS in ministru Alešu Hojsu za organizacijo konvoja skozi Slovenijo ter za dogovor s hrvaškimi in srbskimi kolegi, ki bodo konvoj pospremili do srbske meje.

Posebna hvala častnemu konzulu Republike Srbije v Sloveniji Tomažu Kavčiču, ki je uredil pogovor s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Največja hvala predsedniku Vučiću, ki je v pogovoru takoj, brez oklevanja, sprejel odločitev, da se srbski državljani vrnejo domov.

Zahvaljujemo se tudi našim mestnim redarjem pod vodstvom Romana Fortune, policistom, zdravnikom in predstavnikom Rdečega križa, ki so poskrbeli za srbske državljane.

Tudi v tem času je pomembno izkazati spoštovanje, solidarnost, skrb in sočutje za tiste, ki pomoč potrebujejo.

Želimo jim srečen povratek v svojo domovino!”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu