Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Dobra vest: Država julija ustvarila manj minusa kot lani

Print Friendly, PDF & Email

„Državni proračun je julija zabeležil 637,3 milijona evrov prihodkov, kar je 95,9 milijona evrov več kot v enakem lanskem obdobju, odhodkov pa je bilo za 808,9 milijonov evrov oz. za 53,1 milijona evrov manj kot julija lani.“

To dobro novico, da se je poslovanje države v primerjavi z lanskim letom le nekoliko popravilo, je danes objavilo finančno ministrstvo. Z ministrstva, ki ga po nenadnem odstopu Dušana Mramorja od septembra lani vodi  Mateja Vraničar Erman, opozarjajo, da je bilo minusa julija za 171,6 milijonov evrov in je nižji kot v enakem obdobju lani, ko je znašal 214,5 milijona evrov.

Julija menda vedno minus

Primanjkljaj je v tem delu leta, opozarjajo s finančnega ministrstva, običajen, med drugim zaradi izplačil druge tranše dohodnine. V prvih sedmih mesecih skupaj je proračun izkazal 107 milijonov evrov primanjkljaja, so še zapisali.

Nekoliko sporno je, ali je takšno poslovanje v skladu s priporočili fiskalnega sveta, da mora vlada v ugodnih gospodarskih razmerah, v kakršnih smo že nekaj časa, delovati proticiklično in previdnejše načrtovati izdatke, da bodo lahko ustvarili pogoje za zagotovitev proračunske rezerve za obdobje, ko se bo gospodarski cikel ponovno obrnil navzdol.

A, ker je do volitev manj kot leto, je težko pričakovati, da bi vlada sprožila obsežna varčevanja..

Več o opozorilih fiskalnega sveta je dostopno na povezavi desno:

 

Celotna danes objavljena informacija finančnega ministrstva o poslovanju države je dostopna na povezavi spodaj:

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu