Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Mediji kot vir “Fake News” o volitvah v Kopru

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th december 2018, 04:17 pop

Poročanje o zapletih v Kopru, kjer je bilo v drugem krogu volitev skrajno napeto vse do zadnjih glasovnic, je že spet pokazalo, da novinarji, ki poročajo o volitvah, nimajo veliko pojma o ureditvi, trud lastnikov medijev, da bi še znižali stroške z varčevanjem, ukinjanjem specializacij in nižanjem izobrazbenih in profesionalnih standarde, pa rojeva sadove. Ljudje so napačno informirani že o temeljnih dejstvih, denimo, kdo je slabo delal.

Tako hudo je bilo, da sem že sam začel dvomiti vase. Pa razne volitve kot novinar spremljam že desetletja. Velika večina medijev in novinarjev zadnje dni sistematično očita državni volilni komisiji (DVK), da je v nedeljo ponoči objavljala napačne rezultate iz Kopra. V Kopru zaradi zapletov, ker so morali večkrat ponavljati in preverjati štetje glasovnic na predčasnih volitvah, rezultata s predčasnih volišč niso mogli vključiti v pregled rezultatov dolgo v noč. Glasovi s predčasnih volišč so bili pretežno za Borisa Popoviča in preverjanja je verjetno zahtevala druga stran Aleša Bržana. Ko so podatke le imeli, pa se ponoči to ni več pojavilo v državnem informacijskem sistemu, ki ga upravlja vlada, ker so tam po 22. uri domnevali, da je vsega pomembnega konec in so šli domov. Večina medijev je še kar nekaj časa narobe poročala, da je v Kopru že odločno zmagal Bržan. A se je iz Kopra sčasoma le razvedelo, da ni res. Med prvim mediji, ki je v nedeljo ponoči opozoril, da je drugače, je bil POPTV. Pa spletna omrežja so odigrala vlogo informatorja.

Naslednje dneve so se zaradi tega zapleta iz medijev vsule kritike na državno volilno komisijo (DVK), ki jo vodi vrhovni sodnik Anton Gašper Frantar, zakaj ponoči ni objavila pravih rezultatov. Pokazale so, da novinarji še tega ne vedo, kdo jim sploh objavlja rezultate. Tako hudo in vsesplošno je bilo, da sem skoraj že sam začel verjeti, da je vlada po desetletjih nenadoma informatiko o volilnih razpletih po občinah res prepustila državni volilni komisiji, kar bi bilo sicer precej modro, ker se tam bolj spoznajo na te postopke, povrhu pa so v tej komisiji zastopane vse stranke, v vladi pa skoraj nikoli. Ko gre za rezultate volitev, je to pomembno. A seveda se to ni zgodilo.

Da je iz Kopra o krivdi DVK še sinoči narobe poročala Evgenija Carl, sem najprej pripisal temu, da je pač lokalna dopisnica, ki ne po pozna ureditve na državni ravni. A isto napako je hkrati naredil tudi nekdanji predsednik ZNP Tino Mamić, ki sodi bolj na desno. Na internetu pa jo je, čeprav smo ga opozarjali, včeraj dolgo ponavljal nekoliko levičarski Matej Klarič. S takšnimi sporočili, denimo:

In to se je vrtelo in se še po medijih in po družabnih omrežjih. Čista fake news. Potem sem podrobneje pogledal in opazil, da so, seveda, najprej narobe poročali tudi skoraj vsi največji tiskani mediji. Ti veliki borci proti “fake news” na družabnih omrežjih, ki jih v resnici sami sprožajo.

Danes sem poklical direktorja službe DVK Dušana Vučka in ga vprašal, ali sem znorel jaz, ali kdo drug. In Vučko je pozneje naredil, kar je logično. Poslal je javni demanti, ki pravi tako:

 

“SPLETNA APLIKACIJA VOLITVE.GOV.SI/LV2018 – OBVESTILO ZA JAVNOST

Spoštovani,

v zadnjih dveh dneh se v povezavi z izvedvo volitev župana MO Koper v drugem krogu, v razlićnih medijih napačno navaja, da je Državna volilna komisija (DVK) skrbnik spletne aplikacije http://volitve.gov.si/lv2018/

V zvezi s tem pojasnjujemo, da je skrbnik navedene spletne aplikacije, ki omogoča spremljanje delnih in končnih izidov lokalnih volitev po posameznih občinah Ministrstvo za javno upravo oziroma njegova Služba za lokalno samoupravo in NE DVK. Za boljši dostop do teh podatkov je na spletnem mestu DVK zgolj povezava na to spletno stran oz. aplikacijo.

Prosimo vas, da navedeno dejstvo upoštevate pri vašem nadaljnjem poročanju oziroma obveščanju javnosti.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav,

Dušan Vučko
Direktor službe DVK”

 

Nisem prepričan, da bo zaleglo. Lažne novice je strašno težko pregnati. Sploh v Sloveniji, kjer imamo množico borcev proti njim, ki jih širijo. In medije, kjer morajo vsi delati vse in je posledice potem, da skoraj nihče več v resnici ne ve, za kaj gre in kaj kdo dela.

Sploh takrat, seveda, ko je s povsem napačno oceno, da je v Kopru že vsega konec in da lahko gredo domov, flopnila “naša” vlada.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu