Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šefica policije Bobnarjeva preganja opozicijskega nadzornika Mahniča

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 03/01/2021)

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je včeraj napovedala pregon podpredsednika parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih služb Žanu Mahniču (SDS), ki je ta teden vodil nadzor posebne skupine treh poslancev, ki je poskusila preveriti, ali je na policiji kdo za potreba odstopajoče oblasti, denimo, Marjana Šarca, Damirja Črnčeca ali Boštjana Poklukarja, res zbiral podatke za izsiljevanje Zdravka Počivalška (SMC), Aleksandre Pivec (DeSUS) in poslancev, ki se s SDS pogovarjajo o prevzemu vlade. Zbirali bi se naj podatki o politikih in njihovih družinskih članih.

Prevzem vlade bi onemogočil načrte Šarca ob odstopu, da bi dosegel hitre predčasne volitve.

Šarec in Poklukar zanikata, da bi vohunili za konkurenti za oblast in trdita, da gre za izmišljotine in podtikanja “desnih portalov”.

Na posnetku je Bobnarjeva:

Tatjana Bobnar Foto: DZ

Kdo odloča kaj sme KNOVS?

Policija, ki jo Bobnarjeva vodi, je ta teden preverjanje poslancev, ali je kdo na policiji zbiral podatke o pomembnih politikih in njihovih družinskih članih, kar je lahko koristno za poznejša izsiljevanja pri menjavanju oblasti, zavrnila z razlago, da bi naj to ne bilo v pristojnosti nadzornikov, ker se sum ne nanaša na prisluškovanja ali slednja posameznikom, ki jih dovolijo sodniki. Zbiranje podatkov (vohunjenje) iz policijskih evidenc bi naj potekalo brez vsakršnih sodnih dovoljenj. Torej poslanci nimajo kaj preverjati, je bila logika policije.

Iz policije trdijo, da so pa nadzor v delu, ki se nanaša na prisluškovanja ali tajna spremljanja, ki jih dovoljujejo sodniki, omogočili.

Policijsko zavračanje poslanskega nadzora pomeni konflikt in bo zanesljivo imel posledice v državnem zboru. Policija ravna kot je Sova, kjer so podobno zavračali preverjanje zaposlitve Nataše Hribar, češ da Nataša ni tajno prisluškovanje ali kaj podobnega. Nadzorniki so potem nenavadno zaposlitev premierove znanke na delovno mesto, za katero ni bila usposobljena, preverjali tako, da so v parlament na pogovor povabili šefa Sove Rajka Kozmelja in vlade Marjana Šarca.

Rajko Kozmelj, sef Sove, na poti na pogovor z nadzorniki v DZ Foto: P.J.

Da bo direktorica policije Mahniča preganjala, so iz policije napovedali s takšno razlago:

“V zvezi z današnjimi navedbami Žana Mahniča, da generalna direktorica policije laže in da je priznala, da obstaja utemeljen sum, da se vohuni za politiki, ugotavljamo, da je očitno nekaterim politikom v navadi, da poskušajo ustvarjati javno mnenje na način, da večkrat zavestno ponavljajo neresnice.”

S tem so se iz policije odzvali na sporočilo Mahniča na spletnem omrežju, ki je opozoril, da je policija najprej onemogočila nadzor poslancem, potem so ga v sporočilu za javnost iz policije diskreditirali, kako bi naj grozil Bobnarjevi, da bo ob službo, na koncu pa so sami sprožili postopek preiskovanja vohunjenja, ki so ga poskušali preveriti poslanci. Tako je zapisal Mahnič:

“Najprej je #KNOVS protizakonito onemogočila nadzor. Potem je v javnost poslala del iz konteksta vzete moje izjave. Sedaj pa uvaja postopek zaradi tega, kar je že dolgo znano in je bilo predmet nadzora. Lažniva Tatjana Bobnar naj zavoljo integritete @policija_si nemudoma odstopi!”

Kar opozarja Mahnič, je vsaj deloma res. Policija je res sporočila, da je pričela preverjati navedbe o domnevnem vohunjenju za člani strank in izvajanju nadzora nad posameznimi izpostavljenimi javnimi osebami iz politike in gospodarstva in pojasnila, da v povezavi s tem primerom vodi predkazenski postopek zaradi razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti in preverja obstoj sumov različnih kaznivih dejanj (npr. neupravičeno slikovno snemanje in druga). Zapisali so:

“Predkazenski postopek vodimo, v okviru svojih pristojnosti, zoper (neznane) osebe izven policije, ker se do sedaj niso potrdili nikakršni podatki o morebitni vpletenosti policistov. Zato smo o dosedanjih ugotovitvah obvestili ljubljansko okrožno državno tožilstvo.

Kako so pojasnili pregon Mahniča

Ker so javne napovedi, kako bo šefica policije preganjala opozicijskega parlamentarnega nadzornika izjemno neobičajne, sporočilo za javnost policije s to vsebino navajam v celoti. Tako so to sporočili iz policije:

“Bobnarjeva bo zaradi zavajajočih in zlonamernih navedb podala prijavo zoper Mahniča zaradi napada na njeno čast in dobro ime ter integriteto.

V zvezi z današnjimi navedbami Žana Mahniča, da generalna direktorica
policije laže in da je priznala, da obstaja utemeljen sum, da se vohuni za
politiki, ugotavljamo, da je očitno nekaterim politikom v navadi, da
poskušajo ustvarjati javno mnenje na način, da večkrat zavestno ponavljajo neresnice.

Policija v skladu z načelom legalitete vedno preveri razlog za sum kaznivih dejanj, za katera se storilci preganjajo po uradni dolžnosti, in to smo včeraj in danes jasno sporočili, da smo tako postopali tudi v konkretnem primeru, da se potrdi ali ovrže sum kaznivega dejanja. Uvedba predkazenskega postopka je še daleč od utemeljenega suma in ni možna zaradi nečesa, »kar je že dolgo znano«, kot navaja poslanec. Ob tem lahko navedemo, da eden od oškodovancev iz konkretnega primera ni želel podati predloga za pregon, ki je procesna predpostavka za uvedbo kazenskega postopka, kar nam je sporočil danes. Na to dejanje se je tudi nanašala naša včerajšnja in današnja izjava o predkazenskem postopku.

Generalna direktorica je poslancu ob zadnjem nadzoru KNOVS, kljub žuganju glede njene prihodnosti, pojasnila, da kljub javno objavljenim
izmišljotinam verjame v integriteto pomočnika direktorja Uprave
kriminalistične policije Matjaža Jerkiča, kot tudi v integriteto in profesionalno delo policistk in policistov. Povedala pa mu je tudi, da pa
lahko v KNOVS sami podajo sum kaznivega dejanja na posebni oddelek SDT, ki preiskuje kazniva dejanja uradnih oseb, v kolikor imajo dokaze o
nasprotnem.

Pri tem je s sodelavci omogočila nadzor pooblaščeni skupini v okviru
njihovih zakonskih pristojnosti, kljub nenehnemu zatrjevanju poslanca o
njegovem onemogočanju.

Generalna direktorica policije bo zaradi zavajajočih in zlonamernih navedb z namenom zaščite integritete podala prijavo oziroma predlog za pregon.”

Na posnetku sta predsednik SDS Janez Janša in Žan Mahnič:

Poslanca Janez Janša (SDS) in Žan Mahnič (SDS). Foto: DZ
Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2020 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu