Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Počivalšek za novo vlado, Janša se posvetuje, najbolj verjetne so zanj predčasne volitve

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2020, 09:41 pop

Zdi se, da je premier Marjan Šarec (LMŠ) predvolilno koalicijo s SMC Zdravka Počivalška napovedal brez dogovora s Počivalškom. Po parlamentu je bilo slišati celo, da je Šarec Počivalšku to podtaknil, da se ne bi povezal s SDS in NSi in bi tako nastala nova vlada.

SDS s 26, SMC z deset in NSi s sedem poslanci imajo skupaj 43 poslancev. Do večine jim torej ne manjka veliko. A ni čisto jasno, ali so se res sposobni povezati v učinkovito in složno koalicijo. Težko si je, denimo, predstavljati, da bi velik borec proti Janezu Janši Jani Möderndorfer vstopil v takšno koalicijo. A, če se Miro Cerar zaradi padca vlade vrne v DZ, Möderndorfer izgubi sedež, ker je le nadomestni poslanec.

Prvi odziv šefa SDS Janeza Janše je bil, da odstop Šarčeve vlade toplo pozdravljajo, da bodo organi stranke o položaju govorili konec tedna, a da so zanj najbolj verjetna opcija predčasne volitve. Bi bilo pa po oceni Janše dobro v času do takrat, ko bo jasno, kak bo razplet, trajalo bo vsaj kak mesec, sprejeti še kak za državo pomemben zakon, ki ga v zadnjih dveh mandatih ni bilo mogoče. Del izjave Janše si lahko pogledate v video posnetku:

Predčasne volitve bi lahko bile v drugi polovici aprila, je ocenil.

Najbolj je bil, ko gre za prve odzive, proti predčasnim volitvam šef SNS Zmago Jelinčič. Najbolj za predčasne volitve pa šef SD Dejan Židan, ki je povedal, da v novi bolj desni vladi, če bo nastala, nikakor ne bo SD in bodo, če do tega pride, opozicija.

Da Šarčeve izjave s Počivalškom niso bile dogovorjen, je pokazal odziv gospodarskega ministra, ki je povedal, da je pripravljen na pogovore o sestavi nove vlade, Šarčeve predvolilne koalicije pa ni potrdil kot res pomembne stvari ali svoje prve izbire.

Kaj bo posledica odstopa Šarca, lahko odgovorite v anketi:

Kaj bo posledica odstopa vlade Marjana Šarca

View Results

Loading ... Loading ...

Na posnetku je Janez Janša, ko pojasnjuje novinarjem, kaj meni o odstopu Šarca:

Janez Janša Foto: P.J.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu