Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarec po Cerarjevi poti z dodatnimi Vilfani za Fakina, Pikala in Počivalška

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2019, 05:25 pop

Nad nenadno inflacijo državnih sekretarjev, ko poskušajo vladni poslanci vlado Marjana Šarca (LMŠ) okrepiti s še šestimi novimi državnimi sekretarji, se je začudila celo zakonodajno pravna služba državnega zbora. Pred odločanjem poslancev je pravna služba ocenila predlog spremembe zakona o državni upravi, s katero bi ministrom poslanci vladnih strank dodatno pomoč dodelili.

Pravniki: Radikalen odstop

Minister za zdravje Samo Fakin potrebuje politično pomoč kar dveh dodatnih namestnikov Foto:DZ/Matija Sušnik

Poslanci vladnih LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB so točno dan po lokalnih volitvah predlagali, da bi oba ministra brez listnice dobila še vsak po enega državnega sekretarja, ministru za zdravje Samu Fakinu bi število namestnikov povišali kar na štiri, po tri pa bi poslej imela ministra za izobraževanje Jernej Pikalo in za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Pravna služba državnega zbora ob ideji vladnih poslancev, da bi zagotovili te dodatne politične sile za svoje ministre, opozarja, da gre za radikalen odstop od izhodišč reforme iz leta 2002, da je politično vodenje ministrstva v rokah ministra in največ enega državnega sekretarja (lahko celo nobenega). Državni sekretar, za razliko od prej veljavne ureditve, od takrat ni več nosilec strokovnih nalog, je jasno profiliran politični funkcionar, upravno (strokovno) vodenje ministrstva pa je prepuščeno generalnemu sekretarju ministrstva in (množici) direktorjev direktoratov, opozarja pravna služba

Ko število sekretarjev eksplodira

Praktično gledano: z reformo so leta 2002 ukinili množico državnih sekretarjev, ki ob padcu vlade ali ministra izgubijo delo in uvedli množico direktorjev direktoratov, ki služb ne izgubijo avtomatično, a je to, če se nova vlada za to po volitvah odloči, tudi mogoče. Sistem največ enega državnega sekretarja je porušila druga vlada Janeza Janše, ko so v času krize precej zmanjšali število ministrov iz 18 na 12, a dovolili ministrom po dva državna sekretarja. Že prej je bila ukinjena omejitev, koliko državnih sekretarjev lahko ima premier. Možnost zaposlovanja so šefi vlad debelo uporabili. Šarec jih ima z nedavno zaposlenim državnim sekretarjem Petrom Vilfanom (DeSUS) že sedem. Skoraj za kak manjši ministrski kabinet. Ko se je število ministrov po padcu Janševe vlade spet povišalo, je tudi število ministrskih sekretarjev le še raslo. Kakšne so bil spremembe v številu ministrov, kaže grafika:

Število ministrstev in ministrov v vladah

Prejšnja vlada Mira Cerarja ni povečala le števila ministrov in s tem državnih sekretarjev, finančnemu ministru Dušanu Mramorju je število državnih sekretarjev že povišala na štiri. Čez par let je Mramor potem moral odstopiti, najbrž zaradi nekih drugih dodatkov, ki so si jih delili na univerzi, kjer je minister z množico državnih sekretarjev dodatno delal. Cerarjevo inflacijo politični zaposlitev pri Mramorju bi zdaj Šarec nadaljeval. Ministru za zdravje Samo Fakinu bi dodal še dva sekretarja, da imel tudi on štiri, po enega, da bi imela po tri, pa bi vladajoči dodali ministru za izobraževanje Jerneju Pikalu in gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku.

Poslanci, ko predlagajo povečanje števila političnih pomočnikov Fakinu, trdijo, da je to potrebno, ker gre za resor, ki zaradi obsežnosti in zahtevnosti nalog predstavlja prioritetno področje vlade, kar terja tudi dodatno število strokovnega kadra. Pravniki v državnem zboru se zato vprašujejo, ali gre za neustrezno obrazložitev ali pa predlog zakona pomeni nadaljnji odmik od koncepta, da državni sekretar opravlja politično funkcijo, medtem ko strokovno delo na ministrstvih vodijo generalni direktorji.

Za kakšno politiko ste, ko gre za število državnih sekretarjev, lahko odgovorite v anketi:

Kaj menite o predlogu za okrepitev vlade s še šestimi državnimi sekretarji?

View Results

Loading ... Loading ...

Celotno kar kritično mnenje pravne službe o dodatnih zaposlitvah množice državnih sekretarjev, ki si jih želijo vladajoči, je takšno:

ZKP o inflaciji državnih sekretarjev
ZKP o problemu inflacije državnih sekretarjev v vladi

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu